Jelek, hogy túl gyorsan öregszik az agyunk

Mutatjuk, mi utalhat rá, hogy felgyorsult az agy öregedésének folyamata.

Szokások, melyek gyorsítják az öregedést.

Az öregedés egy természetes folyamat - így van ez agyunk esetében is. Nem kell tehát megijedni, ha az idő múlásával kisebb változásokat észlelünk - például ha kicsit "lelassulunk". Ám ha a következő tünetek jelentkeznek, fogjunk gyanút, hogy agyunk túl gyorsan öregedhet. A thehealthy.com gyűjtéséből válogattunk.

Kihagy a memória

A rövidtávú memóriában fellépő gyakori "kihagyások" Alzheimer-kórra is figyelmeztethetnek, ha pedig a hosszú távú memóriával is gondok akadnak, az például vaszkuláris demenciát is jelezhet.

agy öregedése, memóriaproblémák, beszédproblémák, vezetés, egyensúlyzavar, depresszió,
agy öregedése, memóriaproblémák, beszédproblémák, vezetés, egyensúlyzavar, depresszió,

További árulkodó jelek

 • hangulat- és személyiségváltozások
 • időskori depresszió kialakulása
 • a szaglás és a hallás romlása
 • egyensúlyzavarok
 • Nem találjuk a szavakat

  Agyunk gyors öregedésére hívhatja fel a figyelmet az is, ha beszéd közben nem jutnak eszünkbe a megfelelő szavak. Gyakori, hogy olyan hétköznapi tárgyak nevei sem ugranak be, mint a kenyérpirító vagy a kormánykerék.

  Rossz sofőrök vagyunk

  Érdemes gyanút fogni akkor is, ha barátaink, családtagjaink szerint az utóbbi időben rosszabbul vezetünk. Ilyenkor bizonyos szembetegségek is állhatnak a háttérben, de memóriagondok vagy nehezebb döntéshozatal is vezethetnek a képességeink romlásához.

  Hogyan lassíthatjuk le agyunk öregedését?

  Igyekezzünk egészségesebben étkezni, fogyasszunk tehát kevesebb zsírt és szénhidrátot, valamint több gyümölcsöt és zöldséget. Emellett mozogjunk rendszeresen, próbáljunk minden éjjel 7-8 órát aludni, csökkentsük a stresszt, és fokozzuk a szellemi aktivitásunkat. A recept egyszerűnek tűnik, de nap mint nap következetesen tenni kell azért, hogy agyunkat minél tovább fiatalon tudjuk tartani.

  Olvassa el aktuális cikkeinket!

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +25, +30 °C
  Minimum: +7, +12 °C

  Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Magas pollenkoncentráció