Spondilózis: hogyan kezelhető?

A spondilózis a legtöbb embernél nem okoz kellemetlen tüneteket, és az enyhe fájdalom is elmúlik, ha pihenünk. Azonban előfordulhat az is, hogy megfelelő kezelés nélkül a betegség súlyosbodik. Milyen lehetőségeink vannak?

Mi az a spondilózis, és miért veszélyes?

Mivel a spondilózis, köznapi nevén "csigolyameszesedés" természetes, degenerációval járó folyamat, ezért annak visszafordítására nincs lehetőség. A betegség kezelése elsősorban a fájdalom csökkentésére, illetve a beszűkült mozgás visszaállítására irányul. A spondilózis spontán javulhat, különösen akkor, ha pihenünk, nem erőltetjük meg az érintett területet. Sokaknál a hagyományos kezelés is panaszmentességhez vezet, de nagyon könnyen előfordulhat, hogy a betegség újra és újra fellángol.

A spondilózis tüneteinek enyhítésére nyújtó gyakorlatokat írhat elő a gyógytornász
A spondilózis tüneteinek enyhítésére nyújtó gyakorlatokat írhat elő a gyógytornász

A kezelési lépcső első szintjén izomlazító és gyulladásgátló gyógyszert javasolhat a szakorvos, emellett a nyaki rész óvatos nyújtásával, speciális puha gallér viselésével lehet csökkenteni a nyakra nehezedő nyomást. A pihenés, a kényelmes testhelyzet megtalálása rendkívül fontos, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak feküdni szabad! Van, akinél éppen a mozgás enyhíti a fájdalmat.

Spondilózis: mikor és miért indul el a csigolyák meszesedése?

Nagyon hatékonyak lehetnek a kiegészítő terápiák, például a gyógytorna, a fizikoterápia, a balneoterápia. A meleg pakolásnak, a fürdőnek helyesen alkalmazva fájdalomcsillapító, izomlazító, sőt izomerősítő hatása is van. Csak orvosi javallatra alkalmazható, mert az ideggyökök nyomása folytán kialakuló heves fájdalmat ronthatja is a melegkezelés és a fizikoterápia! A súlyfürdő során a víz felhajtó erejét kihasználva a gerinc húzása történik. A kezelés nyaki, hónalji vagy mindkét helyen történő súlyok felfüggesztésével megy végbe: kezdetben csak a beteg saját testsúlyával, majd a fokozatosság elvét betartva fokozható a nyújtás. A szintén csak orvosi utasításra végezhető kezelés időtartama maximum 15-20 perc.

Hogyan kezelhető a spondilózis?

A gyógytornász a megfelelő fájdalomcsökkentő, izomlazító és tehermentesítő gyakorlatokat tanítja be, illetve segít a gerincet mozgató-stabilizáló izmok megerősítésében. A gyakorlatok ismerete és rendszeres végzése megakadályozhatja a panaszok visszatérését.

A gyógyszeres kezelés célja nem a degeneráció visszafordítása, hanem elsősorban afájdalommérséklése, illetve az izmok ellazítása - ez utóbbi a fájdalomban és a mozgás beszűkülésében is szerepet játszik. A fájdalom reflexesen összehúzza a hosszú hátizmokat, és következményes izomvédekezés jön létre. A hosszú hátizmok összehúzódása tovább szűkíti a csigolyák közötti réseket, ezáltal fokozza az idegek beszorulását. A gyógyszeres izomlazítás, illetve fájdalomcsökkentés történhet szájon át szedhető tablettákkal vagy injekcióval is.

A spondilózis műtéti kezelésével kapcsolatban ellentmondásosak a javaslatok, egyes szakemberek szerint ugyanis egy idő után, vagy bizonyos tünetek jelentkezésekor a műtét elkerülhetetlen. Mások viszont állítják: gyógyszeres kezeléssel, illetve komplementer módszerekkel legalább olyan jó eredményt lehet elérni. A kezelőorvos akkor dönthet a műtét mellett, ha a krónikus fájdalom mellett egyéb, idegrendszerrel összefüggő tünetek is megjelennek a betegnél.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)