Jelek, hogy baj van a csontjainkkal

Bár sokan azt gondolják, hogy a csontritkulás afféle időskori probléma, jó, ha tudjuk, hogy ezt nem feltétlenül igaz. Már jóval korábban is lehetnek csontproblémákból fakadó, igen súlyos sérüléseink, így érdemes ügyelni az izomerősítésre és a megfelelő kálciumbevitelre. Emellett pedig figyelni a tüneteket - és szükség esetén még időben orvoshoz fordulni.

Gyenge, könnyen töredező körmök

Ha azt vesszük észre, hogy gyakran törnek le a körmeink, az nem csak kellemetlen, hanem tünet is lehet: tanulmányok szerint ugyanis azoknak, akiknek a körmeiben nincs elegendő kollagén (egy erősítő fehérje), azoknak általában a csontjaiban sincs elég. Emellett a gyenge körmök azt is jelezhetik, hogy a testünkben kalciumból sincs elegendő.

Ilyenkor érdemes minél több kalciumban gazdag ételt, például tejet, joghurtot, túrót, kelt, brokkolit és szardíniát enni. Emellett pedig orvossal egyeztetni az esetleges kalciumpótlás szükségességéről, D-vitaminnal kombinálva, ami segíti a felszívódást.

Az ínyvisszahúzódás a csontritkulás jele lehet

Az állkapocs, akárcsak a többi csont, idővel meggyengülhet, ilyenkor pedig az íny visszahúzódik, vagy akár el is válik a fogaktól. Fontos figyelmeztető jel lehet a fogvesztés is -azoknál a nőknél, akik csontritkulásban szenvednek, sajnos ez a tünet egyáltalán nem ritka, háromszor olyan gyakran fordul elő, mint azoknál, akiknek rendben vannak a csontjaik. Ha érintenek minket olyan csontritkulással kapcsolatos rizikófaktorok, mint a dohányzás, örökletesség, hosszú távú szteroidhasználat vagy kalciumhiány, arról mindenképpen beszéljünk a fogorvosunkkal. A fogröntgenünket is nézessük át alaposan, mert ott is felbukkanhatnak csontritkulásra utaló jelek.

A csontritkulás gyakran jár fogvesztéssel, csontritkulás csontok csontfájdalom csontok csontsűrűség-csökkenés ínyvisszahúzódás berepedezett köröm
Acsontritkulásgyakran jár fogvesztéssel

Gyengülő szorítás

Ha nehezen tudjuk elfordítani az ajtógombokat, vagy ülő helyzetből felnyomni magunkat, az szintén csontproblémákat jelezhet. A gyenge szorítás és az alkar, gerinc és csípő csontjainak csökkenő sűrűsége között több tanulmány is talált összefüggést. Ilyenkor érdemes elkezdeni valami olyan mozgásformát, ami erősíti a vázizomzatot és az egyensúlyt - a jóga és a tai chi például kifejezetten ajánlott.

Így védhető ki a csontritkulás Sokan gondolhatják, hogy a diagnosztizált csontritkulás miatt óvakodniuk kell a mozgástól, holott ennek az ellenkezője az igaz. Hogyan előzhetjük meg?

Gyorsuló pulzus

Átlagos esetben a nyugalmi pulzus értékei valahol 60 és 100 Bpm között vannak. Kutatások arra az eredményre jutottak, hogy akinek a nyugalmi pulzusa 80 vagy ennél magasabb, annak nagyobb az esélye a csípő-, medence- illetve csigolyatörésre.

Forrás: rodalesorganiclife.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső