A gén, amely miatt kerekesszékbe kerülhetünk

Az ember a génjeiben tárolt információkat örökíti át az utódaira. Ezek meghatározhatják a testfelépítésünket, belső tulajdonságainkat, sőt, azt is, milyen betegségekre leszünk hajlamosak. 

Egy gén miatt hatástalan a rákkezelés - a részletekért olvassa el cikkünket!

Utóbbival kapcsolatos egy friss kutatás eredménye is: szakemberek azonosították azt a gént, amely miatt kerekesszékbe kerülhetünk. A jelenség mögött a Herediter Spasticus Paraplegia (HSP) áll, egy régóta ismert, genetikai és klinikai szempontból változatos, központi idegrendszeri, öröklődő betegségcsoport. Az akaratlagos mozgások kivitelezéséért felelős piramispálya károsodása miatt alakul ki, lényege a lassan, progresszív módon megjelenő alsó végtagi gyengeség, és az izmok merevségével együtt járó alsó végtagi bénulás. Klinikailag két formáját különböztetjük, meg az egyik a "tiszta", a másik a "komplikált". Jelenleg nem gyógyítható.

A HSP jelenleg nem gyógyítható
A HSP jelenleg nem gyógyítható. Fotó: iStock

Összeegyeztethetetlen az élettel

A már említett vizsgálatban manchesteri és amszterdami szakemberek vettek részt, és egészen pontosan a HSP egy új előidézőjét azonosították: kiderült, hogy a betegséget a PCYT2 nevű gén mutációi okozzák. Dr. Siddharth Banka, a Manchesteri Egyetem tanára kutatótársaival arra a következtetésre jutott, hogy a PCYT2 aktivitásának teljes elvesztése "összeegyeztethetetlen a gerinces állatok, így az ember életével is".

A szakemberek zebrahalakat vizsgáltak (ez egy trópusi eredetű háziasított halfaj), és megállapították, hogy a normál vagy csökkent PCYT2-aktivitással rendelkező állatok túlélési aránya szignifikánsan jobb volt, szemben azokkal, akiknél hiányzott a PCYT2-aktivitás.

Normális esetben a PCYT2 egy lipidet termelő enzimet kódol (a lipid a sejtek sejtmembránjának, azaz sejthártyájának felépítéséhez szükséges), ám ez a folyamat a PCYT2 inaktívvá válásával nem jön létre, az érintett pedig szinte biztos, hogy kerekesszékbe kerül.

Az egyelőre még nem világos, hogy a PCYT2 mitől válhat inaktívvá, de ha a kutatók erre is megtalálják a magyarázatot, az alapjaiban változtathatja meg a HSP gyógyításával kapcsolatos ismereteket.

Forrás: medicalxpress.com; drdiag.hu

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső