Nem érinti a nők memóriáját a hormonpótlás

Azok az 50 és 55 év közötti nők, akik hormonpótló terápiával próbálják enyhíteni a menopauza tüneteit, a kezelés következtében sem előnyt, sem hátrányt nem tapasztalnak memóriájukat és gondolkodásukat illetően.

Mit befolyásol a hormonpótlás?

Egy korábbi kutatás azt mutatta, hogy a hormonpótlás a gondolkodási képesség hanyatlását eredményezi 65 éven felüliek esetében, más tanulmányok pedig arról számoltak be, hogy a terápia fokozhatja az emlőrák, a szívbetegség és a stroke kockázatát, ugyanakkor védelmet nyújthat acsontritkulásellen. Ezen eredmények alapján sok szakértő azt javasolja, hogy ha szükséges, a hormonpótló kezelést csak rövid távon alkalmazzák.

A hormonpótlás tényleg a gondolkodási képesség hanyatlásával jár?
A hormonpótlás tényleg a gondolkodási képesség hanyatlásával járhat?

A folyékony beszédet és a kognitív készségeket nézték

A JAMA Internal Medicine egyik korábbi, 2013-as számában megjelent kutatásukban a Wake Forest Orvostudományi Egyetem kutatói Mark Espeland vezetésével több mint 1300 nőt osztottak be véletlenszerűen vagy hormonterápiára vagy placebo kezelésre. A hormonkezelést kapott csoportban a nők vagy ösztrogén és progeszteron kombinációt, vagy csak ösztrogént kaptak.

Az utánkövetési időszakban a memóriát, a folyékony beszédet és más kognitív készségeket mérő teszteket végeztettek a résztvevőkkel telefonon keresztül. A kutatók az eredményeket úgy összegezték, hogy az 50 és 55 év közötti nők esetében a hormonpótló kezelések nem károsították, és nem is jelentettek előnyt a kognitív készségekre nézve.

A szakértők úgy vélik, hogy a hormonpótló terápia választását mindig a kockázatok és előnyök alapos mérlegelésének kell megelőznie, és a mostani kutatás azt bizonyítja, hogy a kognitív készségek megóvása nem lehet indok sem a hormonpótlás megkezdésére, sem annak elkerülésére.

Erős érv a hormonpótlás ellen: mellrákos lehet miatta! Korábban olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy azoknál a nőknél, akik változókoruk után legalább öt éven át kombinált hormonpótló kezelésben részesülnek, megduplázódik az emlőrák kialakulásának kockázata. A témáról itt írtunk bővebben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: