Nem érinti a nők memóriáját a hormonpótlás

Azok az 50 és 55 év közötti nők, akik hormonpótló terápiával próbálják enyhíteni a menopauza tüneteit, a kezelés következtében sem előnyt, sem hátrányt nem tapasztalnak memóriájukat és gondolkodásukat illetően.

Mit befolyásol a hormonpótlás?

Egy korábbi kutatás azt mutatta, hogy a hormonpótlás a gondolkodási képesség hanyatlását eredményezi 65 éven felüliek esetében, más tanulmányok pedig arról számoltak be, hogy a terápia fokozhatja az emlőrák , a szívbetegség és a stroke kockázatát, ugyanakkor védelmet nyújthat a csontritkulás ellen. Ezen eredmények alapján sok szakértő azt javasolja, hogy ha szükséges, a hormonpótló kezelést csak rövid távon alkalmazzák.

A hormonpótlás tényleg a gondolkodási képesség hanyatlásával jár?
A hormonpótlás tényleg a gondolkodási képesség hanyatlásával járhat?

A folyékony beszédet és a kognitív készségeket nézték

A JAMA Internal Medicine egyik korábbi, 2013-as számában megjelent kutatásukban a Wake Forest Orvostudományi Egyetem kutatói Mark Espeland vezetésével több mint 1300 nőt osztottak be véletlenszerűen vagy hormonterápiára vagy placebo kezelésre. A hormonkezelést kapott csoportban a nők vagy ösztrogén és progeszteron kombinációt, vagy csak ösztrogént kaptak.

Az utánkövetési időszakban a memóriát, a folyékony beszédet és más kognitív készségeket mérő teszteket végeztettek a résztvevőkkel telefonon keresztül. A kutatók az eredményeket úgy összegezték, hogy az 50 és 55 év közötti nők esetében a hormonpótló kezelések nem károsították, és nem is jelentettek előnyt a kognitív készségekre nézve.

A szakértők úgy vélik, hogy a hormonpótló terápia választását mindig a kockázatok és előnyök alapos mérlegelésének kell megelőznie, és a mostani kutatás azt bizonyítja, hogy a kognitív készségek megóvása nem lehet indok sem a hormonpótlás megkezdésére, sem annak elkerülésére.

Erős érv a hormonpótlás ellen: mellrákos lehet miatta! Korábban olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy azoknál a nőknél, akik változókoruk után legalább öt éven át kombinált hormonpótló kezelésben részesülnek, megduplázódik az emlőrák kialakulásának kockázata . A témáról itt írtunk bővebben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatások a mai napon sem várhatóak.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra