"A menopauza is az életem része" (x)

Még ma is tabunak számít beszélni róla, pedig a menopauza a női lét elkerülhetetlen része. A változókor testileg és lelkileg is megviselheti a nőket, hiszen a hormonális változások miatt kellemetlen tünetek sora nehezítheti meg az életüket. Fontos azonban, hogy a nők ne dugják homokba a fejüket: ha beszélnek problémáikról és segítséget kérnek, sokkal könnyebben átvészelhető ez az időszak. Így tett cikkünk főszereplője, Éva is.

Éva 45 éves volt, amikor észrevette, hogy ki-kimaradozik a menstruációja. "Kezdetben nem is figyeltem oda rá, mivel elég stresszes életet élek, betudtam ennek a kimaradozásokat" - mondta. "Egy idő után viszont azt vettem észre, hogy ha meg is jön a vérzésem, akkor a korábbinál sokkal jobban megszenvedem a menstruációt megelőző időszakokat, a PMS tünetei szörnyen felerősödtek." Éva ekkor döntött úgy, hogy elkezdi naplózni a menstruációját, hat hónapon keresztül rendszeresen leírta panaszait és érzéseit. Mikor pedig fél év után visszaolvasta a leírtakat, kezdte gyanítani, hogy furcsa tüneteit a menopauza okozhatja. Nem várt tovább, bejelentkezett a nőgyógyászához, hogy szakértői segítséget kaphasson.

változókor

"Az orvosom szintén nő, így sokkal könnyebbnek éreztem megbeszélni vele ezeket a dolgokat. Szerettem volna, ha egy szakember tájékoztat arról, hogy mi minden történik majd még a szervezetemben és hogyan tudom ezeket a változásokat a legjobban kezelni." Nem sokkal ezután Éva a menopauzával együtt járó hőhullámokat is megtapasztalta. "Szörnyűek. Korábban több nőtől is hallottam, hogy mikor legelőször törtek rájuk a hőhullámok, azt gondolták, pánikrohamuk van. Most már tudom, miért mondták ezt.

Szapora szívverés, erős verejtékezés,kipirult bőr - a kellemetlen hőhullámok a változó korban szinte semmit sem kerülnek el. Ugyanakkor messze nem ez az egyetlen eset, amikor előfordulhat, hogy ilyesmivel kell szembenéznünk, a dolognak ugyanis jó néhány egyéb oka lehet.

Első alkalommal nagyon megijedtem, ugyanis nem elég, hogy úgy éreztem, mintha az egész arcom lángba borult volna, a mellkasomban erős nyomást is éreztem. Pár perc alatt az arcom és a mellkasom is kivörösödött. Kétségbeestem, azt hittem, hogy rögtön szívrohamot kapok. Most már - ha mondhatok ilyet - megszoktam, hogy gyakorlatilag bármikor rám törhetnek. Egy boltban dolgozom eladóként, ebből fakadóan akadt néhány kínos pillanat, mikor éppen egy vevő kiszolgálása közben tört rám a forróság, De mivel szinte csak nőkkel dolgozom együtt, sok támogatást kaptam tőlük ezekben a helyzetekben."

A klimax és ami ezzel jár

A változókor a nőknél általában a negyvenes életévek második felében kezdődő, több éven át tartó folyamat. A női hormonok szintjének csökkenése miatt kimaradozik, majd végleg megszűnik a menstruáció, miközben egyéb, kellemetlen tünetek is jelentkezhetnek. Hőhullámok, alvászavar, fáradékonyság nehezítheti meg a mindennapokat. A belső változás ugyanakkor lelki nehézségeket is okozhat: hangulatingadozás, ingerlékenység vagy éppen sírásrohamok gyötörhetik a klimaxos nőt.

Segítség a természettől

A kellemetlen tünetek kezdetén jó választás a növényi hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, a Remifemin tabletta, amely hormonok nélkül képes mérsékelni az olyan változókori tüneteket, mint a hőhullámok, az izzadás, az alvászavarok, az idegesség vagy a depressziós hangulati ingadozások.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Éva néhány egyszerű életmódbeli változtatással is igyekszik könnyebbé tenni a klimaxot: tudatosabban és egészségesebben étkezik, minden nap sétál legalább fél órát a közeli parkban, esténként pedig már nem a számítógépet bújja, hanem inkább egy nemrégiben felfedezett relaxációs technika segítségével igyekszik megteremteni a nyugodt pihenéshez szükséges békét a gondolataiban. "A menopauza is az életem része"- vallja Éva. "És mindent megteszek azért, hogy az irányítás az én kezemben maradjon. Nemcsak számomra nehéz egyébként ez az időszak, hanem a férjemnek is. A hangulatingadozásaimat még most is nehezen viseli. Mindig mondja, hogy reggelente sosem tudhatja, hogy aznap vajon kedvesen vagy morcosan ébredek-e. Azt azonban fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a menopauzáról igenis beszélni kell. Nem szabad, hogy a nők csendben szenvedjenek úgy, mint anyáink vagy nagyanyáink tették. Fontos, hogy informálódjunk és megkapjuk a megfelelő segítséget a változókorral járó problémákra."

A hőhullámok melletti másik rettegett változókori panasz a hüvelyszárazság , amely Évát sem kerülte el. "Legelőször szeretkezések alkalmával éreztem, hogy valami nincs rendben. Korábban nem tapasztaltam még ilyet. Olyan kellemetlenné vált a szex, hogy sokszor inkább elutasítottam a férjem közeledését. Aztán ez a furcsa, fájdalmasan feszülő, égő érzés a mindennapokban is megjelent. A nőgyógyászom persze felkészített rá lelkileg, hogy a változókor későbbi szakaszában ezzel a problémával is szembesülni fogok, de egészen más, ha ezt az ember a saját bőrén tapasztalja. Jó, hogy ekkorra már kaptam szakértői tanácsokat, mert így el sem kezdtem különböző házi praktikákkal próbálkozni. Mivel először csak szex közben jelentkezett, kicsit reménykedtem benne, hogy ez így is fog maradni, ezért első lépésként csak síkosítót szereztünk be. Aztán persze nálam is állandósult a hüvelyszárazság, úgyhogy tartós megoldást kellett találnom. Szerencsére ma már ez sem probléma, a patikában találtam olyan készítményt, amely nálam hosszú távon is bevált."

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A nap első felében főként a nyugati, északnyugati országrész fölött lesz több a felhőzet. Másutt kezdetben fátyolfelhős időre van kilátás, ám napközben délnyugat felől egyre nagyobb területen meg is vastagszik a felhőzet. Északkeleten számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, szemerkélő eső nem zárható ki, kora estétől viszont már egyre több helyen valószínű eső, záporeső, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, de zivatar környékén is lehet átmeneti szélerősödés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A sok napsütés miatt magas UV-értékekre számíthatunk, és inkább hidegfront a jellemző.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra