Ezért lesz csipás a szemünk alvás közben

Mindenkinek ismerős a jelenség, hogy reggelente sokszor csipás szemmel ébred. A szem váladékozása egy természetes folyamat, ráadásul a csipának funkciója is van - de egyes esetekben valamilyen problémára is utalhat.

A leggyakoribb esetben a csipa azért jelenik meg, mert a szemünk egész éjjel csukva volt. Ilyenkor ezek a lerakódások összegyűlnek a szemünk sarkában vagy a szempillák tövében. A lerakódás azért keletkezik, mert szemünk nem képes úgy nedvesíteni magát, mint amikor ébren vagyunk és pislogunk. A szemünkben keletkező váladék lehet nedves és ragacsos, de száraz és morzsalékos is. A szemgolyót fedő könnyrétegből származik, ami pislogás közben választódik ki, és abban segít, hogy ne száradjon ki a szemünk.

Hányszor pislogunk egy nap? Talán bele se gondoltunk még, de a pislogás következtében ébrenlétünk nagyjából 10 százalékát csukott szemmel töltjük. Míg a férfiak kevesebbet, a nők valamivel többet pislognak. Kattintson a részletekért!

A könnyrétegnek emellett védelmi funkciója is van, például megakadályozza, hogy baktériumok kerüljenek a szemünkbe, amik aztán később fertőzést, gyulladást okozhatnak. A kiszáradt szem ugyanis védtelenebb a kórokozókkal szemben. Éppen ezért, ha gyakran száraz a szemünk, akkor használjunk rendszeresen műkönnyet. Ez nemcsak a komfortérzetünk, hanem a szemünk egészsége miatt is fontos lehet.

Reggelente sokszor ébredünk csipás szemmel. Fotó: Getty Images
Reggelente sokszor ébredünk csipás szemmel. Fotó: Getty Images

Miért szárad ki a szem?

A szem leggyakrabban olyankor szárad ki, amikor sokáig nézzük például a telefonunk vagy a számítógépünk képernyőjét, vagy ha huzamosabb ideig tartózkodunk egy légkondicionált helyiségben. Ilyenkor a szemünknek nem jut elég nedvesség, ami miatt csipa keletkezhet, illetve a szemünk viszketni, szúrni kezdhet. Ébredés után mindenkinek megvan a maga rutinja: van, aki egyből fogat mosni megy, van, aki azonnal a telefonjáért nyúl. Fontos lenne, hogy az egyik első dolog, amit felkelés után teszünk, a szemünkben lévő csipa eltávolítása legyen, lehetőleg langyos vagy meleg vízzel, esetleg egy mosdókesztyű segítségével.

Érdemes végiggondolni, hogy milyen gyakran csipásodik be a szemünk. Ha nagyon gyakran, már-már napi szinten, az általában nem normális, és valamilyen egészségügyi probléma is állhat a háttérben. Még akkor is érdemes lehet orvoshoz fordulni ilyen esetekben, ha nem érezzük betegnek magunkat, és utánajárni, hogy esetleg nincs-e valamilyen szemfertőzésünk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: