A hormonális zavarok következményei

Elhúzódó szemészeti problémák hátterében olykor hormonális zavarok is húzódhatnak, ezért érdemes ilyenkor endokrinológust is felkeresni, ugyanis az alapprobléma kezelése hiányában a panaszok továbbra is megmaradnak.

Hogy milyen hormonális betegségek okozhatnak szemészeti problémákat, arról dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Szemszárazság, látásromlás, szemek kidülledése

A szemmel és a látással kapcsolatban számtalan panasz megjelenhet, ám az esetek többségében csupán múló problémáról van szó, ugyanis a kellemetlen tüneteket - mint pl. a szemszárazság, homályos látás, könnyezés - okozhatja a szem megerőltetése, fáradtsága, allergia, de akár az időjárás is. Amennyiben a panasz hosszabb ideje fennáll, ráadásul a szemorvosi terápia sem vezet tartós eredményre, úgy célszerű hormonzavarra is gyanakodni, ugyanis több endokrinprobléma is okozhat zavaró szemtüneteket. A leggyakoribb a látásromlás, a látótér-kiesés, a szemszárazság, a kettőslátás, a szemfenéki eltérés, valamint a szemek kidülledése (exophthalmus).

A szemészeti problémák hátterében hormonális zavarok is húzódhatnak
A szemészeti problémák hátterében hormonális zavarok is húzódhatnak

Milyen hormonális zavarokra utalhatnak a szemproblémák?

  • Graves-Basedow kór
  • Cushing szindróma
  • Hiperaldoszteronizmus
  • Cukorbetegség

Graves-Basedow-kór

A Graves-Basedow-kór gyakran húzódik meg a pajzsmirigy-túlműködés hátterében. Az autoimmun zavar során a T3 és a T4 szintje megemelkedik, melyre az alacsony TSH hívja fel a figyelmet. Az állapot gyakran a pajzsmirigy gyulladásával, megnagyobbodásával jár (strúma), és a tipikus pajzsmirigy-túlműködésre utaló tüneteken túl (idegesség, szapora pulzus, izzadás, csökkent melegtűrés, fogyás, menstruációs zavar) szemészeti problémákat is okozhat. Ugyanis a betegség során a szemgolyó mögött kötőszöveti duzzanat jön létre, így a szemgolyó kisebb-nagyobb mértékben kidülled, ami szemszárazsághoz és szemzáródási zavarokhoz is vezethet. A jellegzetes külső tünetek miatt az endokrinológus szakorvosban gyakran már első ránézésre felmerülhet a gyanú az állapot meglétére, így labor- és ultrahangos vizsgálatra irányítja a pácienst. Amennyiben bebizonyosodik a Graves-Basedow kór, úgy gyógyszeres/izotópos kezelésre is szükség lehet, sőt megfelelő indikációval műtéti beavatkozás is indokolttá válhat.

Szemünk világa: a leggyakoribb szembetegségek - részletekért kattintson !

Cushing-szindróma

A mellékvesekéreg túlműködésével járó Cushing-szindróma során a kortizol nevű hormon mennyisége ugrik meg. Amennyiben a problémát az agyalapi mirigy daganata okozza, úgy Cushing-kórról, míg más esetben Cushing-szindrómáról beszéltünk. Szemészeti tünetei leggyakrabban látótér-kiesés, látásromlás és a szemnyomás emelkedése. Emellett a zavar elhízással, striákkal, holdvilágos arccal, zsírpúppal, sérülékeny, vékony bőrrel és fáradtsággal jár. Az állapot legtöbbször műtéttel orvosolható, ritkábban gyógyszeres terápiával.

Hiperaldoszteronizmus

Az állapot a mellékvesében termelődő aldoszteron mennyiségének emelkedésével jár, aminek következtében folyadékvisszatartás, magas vérnyomás és gyengeség lép fel. Mivel az aldoszteron komoly befolyással rendelkezik a nátrium és a kálium szintjére, a zavar az előbbi felhalmozódását és a kálium csökkenését eredményezi. Kiváltó oka több minden lehet, például a mellékvese daganata ( Conn-szindróma ), vesebetegség, a mirigy túlműködése, szívbetegség, hipertónia, de bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet. Mivel a hiperaldoszteronizmus magas vérnyomással jár együtt, így annak szemtünetei is felléphetnek: így látászavarok és szemfenéki elváltozások. Mindezek mellett fülcsengés, fáradtság, izomgörcsök, fokozott vizeletürítés és szomjúság is jelentkezhet.

"A kezelés a kiváltó októl függ: ha daganat áll a hátterében, akkor műtéti beavatkozásra van szükség, ám ha valamilyen betegség okozza a zavart, akkor annak megfelelő terápiája hoz javulást" - mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Cukorbetegség

A cukorbetegség - legyen szó 1-es vagy 2-es típusról - egyik veszélyes szövődménye a diabéteszes retinopátia. Ekkor a szemfenéken ún. érújdonképződés, tócsás vérzések léphetnek fel, emellett a retina vérellátottsága romlik, valamint a szem idegei is károsodnak. Legrosszabb esetben teljes vakságot is okozhat a probléma, ezért is fontos a cukorbetegek rendszeres szemészeti ellenőrzése, ahol már kezdeti stádiumban fény derülhet az állapotra, de ugyanilyen lényeges - ha nem fontosabb - a diabétesz megfelelő kezelése is (gyógyszerrel/inzulinnal, diétával, testmozgással), hogy elkerülhető legyen a retinopátia.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: