Fibromyalgia: ezek a figyelmeztető jelei

A fibromyalgia rendkívül titokzatos betegség, mely állandó fájdalmakkal jár együtt, és elsősorban az izmokat, ízületeket és egyéb lágy szöveteket érinti. Mivel a tünetei rendkívül sokfélék és igen általánosak lehetnek, nagyon nehéz diagnosztizálni.

Mit kell tudni a fibromyalgiáról?

A felmérések szerint a fibromyalgiásoknál több évbe is telhet a megfelelő diagnózis felállítása. A betegség gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Mivel a tünetei nagyon sokfélék lehetnek, és igen általánosak, gyakran könnyű összetéveszteni egyéb, múló panaszokkal, és gyakran "csak" kellemetlenek, így nem is tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget. Azonban idővel a panaszok egyre súlyosabbak lehetnek, és így hatalmas terhet róhatnak az érintett betegre.

Az egyik legjellegzetesebb tünet az egész testre kiterjedő, állandó fájdalom, érzékenység, fibromyalgia ízületi merevség fájdalom IBS nyugtalan láb szindróma irritábilis bél szindróma depresszió szorongás ízületi merevség fibromialgia
A fibromyalgia egyik legjellegzetesebb tünete az egész testre kiterjedő fájdalom

Hogyan kezelhető a fibromyalgia? A fibromyalgia titokzatos betegség, melynek kialakulásáról keveset tudnak az orvosok, a tünetek pedig nagyon sokféle formában jelentkezhetnek. A terápiát is ezeknek a tényezőknek a figyelembevételével kell meghatározni. Kattintson tovább! Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a fibromyalgiás betegeknél ezek közül a tünetek közül több is egyszerre jelentkezhet, ráadásul ezek hosszú időn keresztül fennállnak

Mik a fibromyalgia tünetei?

Az egyik legjellegzetesebb tünet az egész testre, pontosabban annak 11-18 pontjára kiterjedő , állandó fájdalom, érzékenység. A kellemetlen érzések gyakran akkor jelentkeznek, ha az adott területet megérintik vagy finoman megnyomják. A meghatározott pontok a kulcscsont két oldala, a mellkas felső része, a könyökök belső része, a térdek oldalsó része, a nyak hátsó része, a vállak közepe, a hát felső része, illetve a fenék középső részének felső része.

Szintén gyakran számolnak be a fibromyalgiás betegek állandó kimerültségről, fáradékonyságról, mely tulajdonképpen nincs összefüggésben azzal, hogy mennyit aludtak éjjel. A jól meghatározható okokra visszavezethető, kimerültség típusú fáradtsággal szemben a fibromyalgiások fájdalmát könnyen kísérheti depresszió és elszigetelődés is. Sajnos, a fáradékonyságot nehéz lehet "kezelni" is, időnként egy-egy kellemes délutáni szunyókálás megoldást jelenthet, más napokon viszont semmivel sem lehet ezt enyhíteni.

A fáradékonyságot ráadásul tovább ronthatja az is, hogy sok fibromyalgiás beteg szenved alvászavaroktól , így még a hosszabb éjszakai alvás sem elég pihentető a számukra. Gyakran nehezen alszanak el vagy éppen többször is felriadnak éjjel. Ez pedig, a többi tünettel együtt, rendkívül erőteljesen befolyásolhatja az életminőséget, ráadásul a fájdalom és az alvászavarok együtt ördögi körbe taszítják a beteget, hiszen az állandó fájdalom miatt nem tud aludni, az állandó fáradtság pedig csak tovább fokozza a fájdalmaikat.

A fibromyalgia rendkívül erőteljesen befolyásolja az életminőséget, fibromyalgia ízületi merevség fájdalom IBS nyugtalan láb szindróma irritábilis bél szindróma depresszió szorongás izületi merevség fibromialgia
A fibromyalgia rendkívül erőteljesen befolyásolja az életminőséget

A fejfájás a fibromyalgiás betegek mintegy felére jellemző

Egy, a Clinical Rheumatology című szaklapban korábban megjelent tanulmány szerint a fejfájás a fibromyalgiás betegek mintegy felére jellemző, és a nagy részük komoly fájdalomként írja ezt le. Szintén gyakori a fibromyalgiások körében a migrén. Más kutatások pedig megállapították, hogy a fejfájósoknak gyakrabban alakul ki fibromyalgia.

A fibromyalgiában érintett betegeknél sajnos nagyobb a depresszió és szorongás kialakulásának a rizikója is , ugyanakkor a depressziós betegeknél a fibromyalgia is többször jelenik meg. Ezek az összefüggések sajnos a tünetek intenzívebbé válásával is együtt járnak, hiszen a depressziós betegek gyakran nehezebben tudnak megküzdeni a betegségeikkel, a fibromyalgia állandó fájdalma pedig még a legkiegyensúlyozottabb embert is megviseli.

A fibromyalgia két betegséggel együtt alakul ki

Egy 2011-ben publikált tanulmány szerint a fibromyalgiás betegek mintegy 80 százalékánál megjelenik a depresszió, egy másik, 2004-es kutatás pedig a betegek 75 százalékánál szorongást állapított meg. A fibromyalgiás betegek gyakran számolnak be az érzékeik túlzott "kiélesedéséről", nagyon érzékenyen reagálhatnak például a hidegre, a hangos zajokra, a fényekre, vagy éppen a mozgásra is, és az is előfordulhat, hogy szagokra vagy éppen vegyületekre lehet érzékeny a beteg.

Az ízületek reggeli merevsége is a fibromyalgia jellegzetes tünete. Ez akár annyira intenzív is lehet, hogy az érintett alig tud kiszállni az ágyból. Az alvászavarok és az állandó fájdalom csak tovább fokozhatják ezeket a tüneteket.

A fibromyalgia nagyon gyakran két betegséggel együtt alakul ki, illetve jelentkezik: az egyik az irritábilis bél szindróma , mely hasmenéssel, székrekedéssel, hasi fájdalmakkal jár együtt; a másik pedig a nyugtalan láb szindróma , mely a láb kellemetlen, rángató "mozgató", irritáló érzéseivel jár együtt. Ezen két betegség kellemetlen tüneteit csak felerősíti a fibromyalgiával összefüggő állandó fájdalmakat. A kutatások szerint ezek a problémák szorosan összefüggnek, és az IBS, illetve a nyugtalan láb szindróma egyaránt gyakrabban jelentkezik a fibromyalgiás betegekkel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra