Tüdőszűrés: mi a célja?

A tüdőszűrés sokak számára feleslegesnek és időrablónak tűnhet. Azonban, mint minden szűrővizsgálat esetében, a célja az, hogy időben felfedezzenek olyan betegségeket, melyek akár halálossá is válhatnak.

A tüdőszűrés során röntgenfelvételt készítenek a tüdőről, illetve annak tartalmáról, valamint a tüdő környékén lévő szervekről, például a légcsőről. Bár a közvélekedés szerint a tüdőszűrés a tbc kimutatására szolgál, ennél jóval nagyobb a szerepe.

A tbc megfelelő kimutatásához ugyanis a tüdőszűrés nem elegendő, a képalkotó eszközzel végzett vizsgálat mellett laboratóriumi tenyésztésre is szükség van, hogy a szervezetben kimutathassák a betegséget okozó Mycobacterium tuberculosist. Emellett pedig immunológiai vizsgálatokat is végezhetnek.

Mi a tuberkulózis? Okozója a Mycobacterium tuberculosis (Koch-féle bacilus), melynek emberi (humán) és szarvasmarha eredetű ("bovin") alfajtáit szoktuk megkülönböztetni. Ez utóbbi fertőzés lényegesen veszélytelenebb, főként a gyermekkori tbc-s bélfertőzések okozója. A betegség jellemzően a tüdőben specifikus gyulladással kezdődik, de lényegében az egész szervezetre kiterjedhet. Tudj meg többet a betegségről! A tüdőszűrés azért meglehetősen fontos vizsgálat, mert a tüdőt, illetve a körülötte lévő szerveket érintő betegségek (így a tbc és a tüdőrák is) gyakran sokáig tünetmentesek, nem járnak különösebb problémákkal. Azonban minél korábban fedeznek fel egy-egy betegséget, annál nagyobb az esély arra, hogy a gyógyításra alkalmazott terápia hatékony legyen.

A tüdőszűrés röntgennel történik
A tüdőszűrés röntgennel történik

A tüdőszűrés során a tüdőről és az azt körülvevő részekről röntgenfelvételt készítenek, majd ezt a felvételt elemzik. Olyan, a normálistól eltérő képződményeket keresnek rajta, mint a jól körülírható foltok (ennek oka lehet abnormális szövetkinövés, tuberkulózis, tüdőgyulladás, elhalt szövet, gombás fertőzés, autoimmun betegség), a bemélyedések, vagyis szövethiányok (ezek oka lehet szövetelhalás, daganat, fertőzés), felgyülemlett folyadék stb.

A tüdőszűrés önmagában természetesen nem elegendő a pontos diagnózis felállításához, azonban nagyon fontos lépés a különböző súlyos betegségek elleni harcban. Mivel más vizsgálatokkal összehasonlítva viszonylag olcsó, a legtöbb ember számára könnyen elérhető (hiszen az ország minden régiójában több tüdőszűrő állomás is működik), fájdalommentes és nem jár mellékhatásokkal (a tüdőszűrés során ugyanis csak minimális sugárterhelés éri a szervezetet), ezért igen hatékony lehet a különböző elváltozások felderítésében. Amennyiben a tüdőszűrés során bármilyen elváltozást észlelnek, további vizsgálatokra lehet szükség a pontos diagnózis felállításához, illetve a megfelelő terápia meghatározásához.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra