Tüdőszűrés: kiknek ajánlott?

Néhány évvel ezelőttig a rendszeres tüdőszűrés minden felnőtt magyar állampolgár számára kötelező volt. Az elmúlt időszakban azonban megváltozott ez a rendszer, köszönhetően a tbc elleni hatékony és sikeres küzdelemnek.

A tbc, vagyis a tuberkulózis nagyon súlyos fertőző betegség. A világ népességének nagyjából egyharmada fertőzött a Mycobacterium tuberculosis nevű kórokozóval, azonban a fertőzöttek nagyjából 90 százalékánál nem alakul ki a betegség.

Ennek ellenére évente több mint egymillió ember veszíti életét tbc miatt, ezzel a betegség a második leghalálosabb a fertőző kórok között (ennél több életet csak a HIV/ AIDS követel). A tbc-s esetek nagy része a fejlődő országok lakóiban jelentkezik: az afrikai és ázsiai államok lakosainak mintegy 80-90 százaléka fertőzött, míg Európában vagy Észak-Amerikában ez az arány mindössze 5-10 százalék.

Tüdőrák tünetei és kezelése A tüdőrák (hörgőrák) alatt a tüdő hámeredetű, rosszindulatú daganatát értik, mert szinte mindig a légzőrendszer hámszöveteiből ered. A férfiak rákos halálozásában az első, a nőknél a második helyet foglalja el. Tudjon meg többet, kattintson! Az elrettentően nagy fertőzöttségi arányok ellenére a tbc-s esetek száma az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökken, nemcsak egyre kevesebb az új fertőzött, de egyre kevesebben halnak bele a betegségbe. Többek között ezért is született meg az a döntés, hogy hazánkban már nem kötelező az évenkénti tüdőszűrés . Korábban minden 30 éven felüli felnőttnek rendszeresen részt kellett vennie a tüdőszűrésen , most azonban a tüdőszűrés csak az ajánlott szűrővizsgálatok között szerepel. A 40 év felettieknek a mellkasi szűrővizsgálat térítésmentes. Ennél fiatalabbaknak a tüdőszűrés térítésköteles, és csak orvosi beutalóval kerülhet rá sor.

Tüdőszűrés: kiknek ajánlott?

Tüdőszűrés: kiknek ajánlott?

Bizonyos esetekben a tüdőszűrés kötelező lehet, elsősorban azoknál az embereknél, illetve társadalmi csoportoknál, akik életmódjuk,munkájuk illetve egészségi állapotuk miatt fogékonyabbak lehetnek a tuberkulózisra. Évente kötelező részt vennie tüdőszűrésen a hajléktalanoknak, a hajléktalanszállókon, nappali melegedőkön dolgozóknak, az utcai szociális munkát végzőknek, azoknak, akik önkéntes munka keretében hetente legalább 16 órát hajléktalanokkal foglalkoznak, a büntetés-végrehajtási intézetben, rendőrségi fogdákban, őrzött szállásokban dolgozóknak; a patológiai, sürgősségi, tüdőgyógyászati osztályokon dolgozó egészségügyi dolgozóknak, valamint a mikrobiológiai laboratóriumokban dolgozóknak.

Kötelező lehet a tüdőszűrés abban az esetben, ha adott régióban a korábbi évben jelentősen megnőtt a tbc-s esetek száma, vagy ha fertőző tbc gyanúja áll fenn. A tuberkulózis rizikófaktorai közé tartozik a HIV-vel való fertőzöttség, az alultápláltság, az intravénás kábítószerhasználat, a krónikus tüdőbetegségek, a dohányzás, az alkoholizmus , a cukorbetegség, így azoknál, akik ezekben érintettek, mindenképpen javasolt az évenkénti szűrővizsgálat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra