Koronavírus: rágógumival lassítanák a terjedését

HáziPatika

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy rágógumit, amely a laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint képes lehet csökkenteni az új koronavírus terjedését. Virológus szakértő foglalta össze, hogyan érdemes kezelni az egyébként kétségkívül ígéretes kísérleti eredményeket.

A mostani világjárványért felelős koronavírus (SARS-CoV-2) elsősorban cseppfertőzéssel terjed, és ismert, hogy a fertőzöttek nyálában nagy mennyiségben megtalálható. Amerikai kutatók ennek kapcsán azt vizsgálták, hogy vajon egy speciálisan kialakított rágógumival lehetséges-e csökkenteni a szájban előforduló vírusmennyiséget, és így potenciálisan csökkenteni afertőzésterjedőképességét. Eredményeikről a Molecular Therapy című tudományos folyóiratban tettek közzé tanulmányt a közelmúltban.

Mi történik a lenyelt rágógumival? Valóban évekig a gyomorban marad?

"Nem új keletű ötlet, hogy rágógumival támogassák a száj egészségét. Tanulmányok igazolják, hogy a rágógumik olyan összetevőket is tartalmaznak, mint a kalcium vagy a bikarbonát, amelyek csökkentik a fogproblémák előfordulását, illetve pusztítják a káros baktériumokat. Kifejezetten egy vírus megcélzása ilyen módon viszont újszerű megközelítést jelent" - írja a tanulmányt elemző, a The Conversation oldalán megjelent cikkében Grace C. Roberts virológus, a Leedsi Egyetem tudományos munkatársa.

Segíthet visszaszorítani a koronavírus terjedését egy újonnan kifejlesztett rágógumi

Segíthet visszaszorítani a koronavírus terjedését egy újonnan kifejlesztett rágógumi.

Fotó: illusztráció, Getty Images

Így működik a koronavírus elleni rágógumi

Roberts ebben rámutat, hogy a SARS-CoV-2 az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzim-2 (ACE2) fehérjéhez kötődve jut be az emberi sejtekbe, amely a sejtek felszínén nagy számban megtalálható testünkben. A kutatók előállítottak tehát egy rágógumit, amely szintén nagy mennyiségben tartalmaz - növényekből kivont - ACE2-t. Az eredeti elképzelés az volt, hogy ezáltal talán létre tudnak hozni egy csapdát a szájban előforduló vírusrészecskék számára, így minimalizálva annak veszélyét, hogy azok aztán megfertőzik a sejteket, illetve átterjednek más emberekre.

A módszer hatékonyságát tesztelve a kutatók porított formában elegyítették a rágógumit COVID-19-betegektől vett nyálmintákkal. A kísérletből kiderült, hogy az így kezelt nyálmintákban számottevően csökkent a koronavírus-részecskék száma, összehasonlítva a kontrollcsoportba tartozó, csupán placebóval kezelt nyálmintákkal. Szintén laboratóriumi körülmények között azt is sikerült demonstrálniuk, hogy a rágógumi képes volt meggátolni egy, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét hordozó vektorvírust abban, hogy az megfertőzze a sejteket. Összességében úgy tűnik tehát, hogy az ACE2-t tartalmazó rágógumi súlyosan károsítja az új koronavírus fertőzőképességét.

Korai még az öröm?

"Habár az eredmények biztatóak, több oka is van, miért nem tekinthetünk egyelőre erre a rágógumira a pandémia sorsfordító eszközeként" - hívja fel a figyelmet Roberts. Mint írja, először is nem szabad elfelejteni, hogy a kutatás még korai szakaszban tart csupán, ennélfogva a kísérleteket is laborkörülmények között folytatták le, nem pedig valós élethelyzetben. Bár a kutatók által használt szimulátor alátámasztotta, hogy a rágás nem sérti az ACE2 integritását a rágógumiban, akadnak azonban további megválaszolatlan kérdések. "Például egy élő ember szájának körülményei, mint a testhőmérséklet vagy a szájban élő baktériumok, kihatással vannak-e a rágógumi hatékonyságára? Egyáltalán meddig maradna működőképes egy-egy rágógumi?" - magyarázza Roberts.

Felhívja továbbá a figyelmet, hogy bár a módszerrel sikeresen tudták csökkenteni a kutatók egy, a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét hordozó vírus fertőzőképességét, de nem végeztek kísérleteket a teljes koronavírussal, márpedig ez utóbbi még hasznos információkkal szolgálhatna. Azt illetően ugyanakkor a leedsi virológus is optimista, hogy jelenlegi ismereteink szerint a koronavírus összes variánsa esetében az ACE2 jelenti a fő behatolási pontot a sejtekbe. Ennélfogva, amennyiben a rágógumi valóban hatékony, úgy az összes vírusváltozattal szemben az lehet. Mindazonáltal specifikus kísérleti eredmények hiányában ebben sem lehetünk biztosak.


"Végezetül fontos megérteni, mire is tervezték ezt a rágógumit. A kutatók is kijelentették, hogy a fő felhasználási célja minden bizonnyal az, hogy csökkentse a vírus terjedését a COVID-19-betegek és más emberek között, főként klinikai körülmények között. Nem tisztázott, mennyiben lenne alkalmas profilaktikus jelleggel megelőzni, hogy nem fertőzött emberek elkapják a vírust. Különösen annak tükrében, hogy a SARS-CoV-2 többféle úton is bejuthat a szervezetbe, a száj mellett éppúgy beleértve a szemeket és az orrot is" - mutat rá Roberts. Hozzáteszi, ezzel együtt a rágógumi is hasznos eleme lehet a vírus elleni arzenálunknak például a maszkviselés és a vakcináció mellett. Mindenek előtt azonban további kutatásokra lesz szükség, hogy pontosabb képet kaphassunk arról, mit is várhatunk ettől a módszertől.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag