Emésztőrendszeri megbetegedések

Táplálkozásunk igen összetett és bonyolult életfunkció. Feladata a szervezet minden sejtjének ellátása energiával és egyéb tápanyagokkal, amelyeket azok anyagcseréjük során használnak fel. Az emésztőrendszer megbetegedései gyakoriak, és az alapbetegségen túl általában további súlyos szövődményekhez is vezethetnek, a tápanyagok felszívódásának zavara vagy hiánya miatt. A fertőzéseken kívül életvitelünk - például nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód vagy az alkoholizmus - következménye is lehet ilyen megbetegedés. Jelenleg az emésztőrendszeri megbetegedések hazánkban az ötödik leggyakoribb haláloknak számítanak.

Hisztaminintolerancia tünetei és kezelése

Mi a hisztaminintolerancia?

A hisztamin egy biológiai anyag (biogén amin), amely egy aminosav lebomlása során keletkezik. Régebben azt hitték, csak az allergiás reakciók kiváltásában van szerepe (főleg az allergiás folyamatok során szabadul fel a hízósejtekből), de azóta kiderült, hogy más feladata is van. Például idegsejtek is tudnak a hisztamin révén kommunikálni egymással, ebből adódóan az anyag az idegrendszeri jelátvitel szempontjából is fontos. Életideje a szervezetben nagyon rövid, mindössze 10-60 perc. Ha viszont lebomlási folyamata valami miatt sérül - például mert nem termelődik elég lebontóenzim -, akkor a hisztamin túlzott mennyiségben lesz jelen a szervezetben. Ilyenkor alakulhat ki rá túlérzékenység, egyfajta intolerancia, amely nem keverendő az allergiával. A főképp bélrendszeri és bőrgyógyászati tüneteket ez a túlérzékenység okozza.

Tünetek

Nincsenek pontos adatok a hisztaminintolerancia gyakoriságára, de a probléma előfordulása 5-7 százalékosra tehető. Fiataloknál és középkorúaknál gyakrabban fordul elő, és inkább nőket érint.

A hisztaminintolerancia diagnózisa

A hisztaminintolerancia létezése még egyes gasztroenterológusoknak is újdonság. A jelenséggel korábban csak bőrgyógyászok foglalkoztak, ők diagnosztizálták, de ma már más szakorvosok is gondolnak rá. Feltételezhető az is, hogy a korábban IBS-nek véleményezett panaszok egy részét tulajdonképpen hisztaminintolerancia okozza.
A hisztaminérzékenység diagnózisát kimondani a hisztamint bontó diamin-oxidáz enzim (DAO) vérből végzett szintmeghatározásával lehet. A DAO értéke hivatalosan 10-100 U/ml között van, de a megfigyelések szerint a 20 U/ml alatti érték már járhat klinikai tünetekkel.

A hisztaminintolerancia okai és tünetei

Már régóta megfigyelték, hogy bizonyos ételek fogyasztása egyeseknél allergiás jellegű tüneteket válthat ki, de ennek okát nem ismerték. A legjellegzetesebb panaszok a bőrt érintették. A betegek észrevették, hogy például pezsgő fogyasztása után 10-15 perccel hirtelen kipirulás, az arcon és a nyakon melegségérzet, esetleg viszketés jelentkezik (a pezsgőnek nagyon magas a hisztamintartalma). Rájöttek arra is, hogy a hisztaminintolerancia bélpanaszokat és légúti gondokat is okozhat. Utóbbiak közül az orrfolyást, a tüsszögést, az orrviszketést lehet kiemelni, de súlyosabb esetben asztmás tünetek is jelentkezhetnek. Ezek a problémák a hisztaminban dús ételek elfogyasztása után 1-2 órán belül alakulnak ki. A bélpanaszok közül a hasi görcsöt, a hasmenést, a haspuffadást és a hányást lehet kiemelni. Ezek szintén az étkezést követően 1-2 órán belül válnak érezhetővé. Jelentkezhet a hisztaminintolerancia miatt fejfájás is, de az érfal áteresztőképességének növekedése miatt a szem körül és az arcon ödéma is létrejöhet. A túlérzékenység nyomán nagyon ritkán komoly szívritmuszavarral, vérnyomáseséssel, hasmenéssel kísért anafilaxiás reakció is jelentkezhet.
A tünetek mindenkinél mások, nehéz általános panaszokat megnevezni. A túlérzékenység jellege azzal is összefügghet, hogy a hisztaminbontó enzim szintje például a bőr alatt vagy a bélben alacsonyabb-e. Ettől függően jelentkezhetnek bőrpanaszok vagy bélrendszeri gondok. Változó az is, hogy kinél milyen étel okoz problémát. A tünetek jellemzően átmenetiek, de ismétlődhetnek.
A panaszokat elsődlegesen a túlzott hisztaminbevitel és a hisztamint bontó enzim hiánya, csökkent mennyisége okozza. Egyelőre még nem igazolt, hogy ez miért alakul ki, de feltételezhetően valamilyen bélkárosító fertőzés áll a hátterében. Lehet ok az úgynevezett áteresztő bél szindróma is, de szerepet játszhat a kialakulásban a valódi gluténérzékenység (cöliákia) és a nem-cöliákiás gluténszenzitivitás (NCGS) is. Mindezek azért lehetnek kiváltó okok, mert az alapbetegségek károsítják a bélnyálkahártyát. Ez a hisztaminintolerancia rizikóját azért emeli, mert a hisztamint bontó DAO enzim egyrészt a bélnyálkahártya sejtjeiben termelődik, másrészt a sérült bélnyálkahártya magát a hisztamint is jobban átereszti. Ilyenkor sokkal súlyosabb tünetek jelentkezhetnek.
A pezsgő magas hisztamintartalma könnyen panaszokat okozhat az arra érzékenyeknél
A pezsgő magas hisztamintartalma könnyen panaszokat okozhat az arra érzékenyeknél
Még vizsgálják, hogy a hisztaminintolerancia lehet-e genetikai eredetű, tehát öröklődhet-e. Ezt a feltételezést arra alapozzák, hogy egyes embereknél vélhetően adottságként alacsonyabb a hisztaminbontó enzim szintje. Nekik már az panaszt okozhat, ha, mondjuk, párfalatnyi halat megesznek, míg másoknak több szelet sem probléma. Vizsgálják a bélflóra szerepét is, egyes bélbaktériumok ugyanis képesek bontani a hisztamint, míg mások provokálhatják, hogy a sejtek hisztamint bocsássanak ki.

A hisztaminintolerancia kezelése

Hisztaminintolerancia esetén kerülni kell a hisztamint tartalmazó ételeket, illetve azokat a gyógyszereket, amelyek gátolják a hisztamint bontó DAO enzim működését. A gyógyszerek között ilyenek egyes fájdalomcsillapítók és helyi érzéstelenítők, de vannak ilyen antibiotikumok is. Az ételek közül a halakat és a rákokat, a savanyú káposztát és a kovászos uborkát lehet kiemelni, de ide tartoznak a penészes sajtok, illetve a nagyobb mennyiségű tojásfehérje is. Sok hisztamin van az olyan füstölt árukban is, mint a szalámi, a kolbász és a sonka. Lehet még említeni a spenótot, a paradicsomot, a padlizsánt, a babot, a szóját, a földimogyorót, a diót és a kesudiót is. Több hisztamint tartalmaznak a csokoládék és a kakaós élelmiszerek, de ilyenek a citrusfélék is. Az ecet szintén.
Mivel a hisztamin hőre nem bomlik, ami a sütés-főzés előtt az ételben volt, nagyrészt utána is benne marad. A halakról azt is érdemes tudni, hogy minél tovább tárolják őket nem fagyasztva, annál több hisztamin képződik bennük. Ennek oka, hogy a hisztamint a halak bélrendszerében élő baktériumok állítják elő. Emiatt ha a kifogás után gyorsan kibelezik őket, kevés lesz bennük a hisztamin, ha viszont ilyen állapotban tárolják, akkor sok. Ha a hal fagyasztott, de előtte nem belezik ki, akkor a felengedés után újra beindulnak a biológiai folyamatok, és elkezd benne hisztamin termelődni. Az italok közül a pezsgőt érdemes leginkább kerülni, az ugyanis sok hisztamint tartalmaz.
Célszerű kiiktatni az étrendből a DAO enzim működését gátló ételeket és italokat is. Ilyenek az alkoholok, a fekete és a zöld tea, a maté tea, a nyers tojásfehérje, a felhasznált baktériumtörzsektől függően egyes joghurtok, illetve az élesztő, amely a hisztamintermelés katalizátora.
A DAO enzimet lehet pótolni is, de az erre szolgáló készítmény beszerzése Magyarországon még nehézkes. Fontos az is, hogy az érintettek törekedjenek a bélflóra rendbetételére. Ezt azok a probiotikumok segíthetik, amelyek többféle hasznos baktériumot tartalmaznak. Ugyancsak fontos a rizikót növelő alapproblémákhoz - például a lisztérzékenységhez - tartozó diéták betartása, illetve a bélfertőzések kezelése. Érdemes naplót vezetni az elfogyasztott ételekről és italokról, hogy kiderüljön, mik okozhatnak panaszokat.

A hisztaminintolerancia gyógyulási esélyei

A panaszok az esetek jelentős részében 3-5 év után spontán is megszűnnek. Ez is azt erősíti, hogy a kiváltó ok valamilyen fertőzés vagy egyéb nem genetikai tényező. Ha a háttérben gluténérzékenység vagy áteresztő bél szindróma húzódik meg, akkor a hisztaminintolerancia megszüntetését ezek megfelelő kezelése gyorsítja. Ezt követően nem azonnal, de pár hónap után regenerálódik annyira a bélnyálkahártya, hogy a tünetek megszűnnek vagy jelentősen enyhülnek.

A hisztaminintolerancia megelőzése

A bélfertőzések, bélgyulladások, bélkárosodások elkerülése segíthet megelőzni a hisztaminintolerancia kialakulását. Akinél a túlérzékenység már ismert, a hisztamint tartalmazó ételek kihagyása segíthet elkerülni a tünetek újbóli megjelenését.

A hisztaminintolerancia szövődményei

A betegeknek nagyon rossz az életminőségük, fizikai tüneteikhez pedig pszichés problémák is csatlakozhatnak. Ennek oka, hogy folyamatosan azon gondolkodnak, mi válthat ki náluk panaszokat.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus és tüdőgyógyász főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. Főként a főváros és az Északi-középhegység térségében előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, amely napközben fokozatosan szűnik, illetve reggelig a déli határvidéken gyenge ónos eső is lehet. Eközben a déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely elsősorban hazánk nyugati felét érintheti. A Dél-Dunántúlon főként eső várható, máshol havas eső, majd egyre inkább havazás lesz a jellemző, de kiemelten az Észak-Dunántúlon, illetve kisebb eséllyel a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul, a déli határnál lesz enyhébb az idő. Késő este -4, +3 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.