Koronavírus: így óvják a magyar időseket

Az idősekre fokozott figyelmet kell fordítani a koronavírus-járvány idején, ugyanis ők fokozott veszélynek vannak kitéve - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Elhangzott továbbá, hogy tegnap elkezdtek egy súlyos beteget egy gyógyult vérplazmájával kezelni.

“Köszönettel tartozunk az időseknek, a szüleinknek és a nagyszüleinknek, akik felépítették az országot, amelyben mi megszülethettünk” - fogalmazott az államtitkár. Az időseket érintő intézkedések közül kiemelte, hogy egyszerűsödött a gyógyszerkiváltás, tehát a fiatalabb családok is megvehetik a 65 felettieknek szükséges készítményeket. Emellett az idősek telefonon is egyeztethetnek kezelőorvosukkal, vásárolni pedig egy külön idősávban tudnak - ezzel is csökken a koronavírus-fertőzés kockázta a veszélyeztetett korosztályban. Továbbá szigorú szabályok léptek életbe az idősotthonokban, a fertőtlenítés folyamatos, és nagy mennyiségű védőeszközök is érkeznek ezekbe az intézményekbe.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősek, koronavírus kórház, koronavírus kezelése, koronavírus vérplazma, operatív törzs tájékoztató
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus idősek, koronavírus kórház, koronavírus kezelése, koronavírus vérplazma, operatív törzs tájékoztató

Jelenleg 877 fertőzött van kórházban

Magyarországon jelenleg 877 koronavírusos beteg szorul kórházi kezelésre, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen - közölte a tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos. Mint mondta, a művi lélegeztetésre szoruló betegek helyzete sem reménytelen, ugyanis az elmúlt hetekben már több beteget is sikerült levenni a lélegetzetőgépről, akik azóta jó egészségi állapotban vannak.

Orbán: fokozatosan újraindulhat az élet - részletek itt!

Arról is beszélt, hogy itthon is folyamatosan zajlanak a kutatások, amelyek célja a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése. A tegnapi nap során pedig elkezdtek egy súlyos beteget egy gyógyult vérplazmájával kezelni. “Itt egyfajta passzív immunizációról beszélünk” - fogalmazott a tisztifőorvos. Ez azt jelenti, hogy nem várnak arra, hogy a beteg szervezete önállóan elkezdjen antitesteket termelni, hanem a már kész ellenanyagokat juttatják be. Hogy minél több súlyos beteget tudjanak így kezelni, várják a gyógyultak vérplazma-felajánlásait - emelte ki. Hangsúlyozta azonban, hogy ez a módszer a koronavírus-fertőzés megelőzésére nem használható. Megemlítette továbbá, hogy a holland és a német kutatásokhoz kapcsolódva a magyar kutatók is vizsgálják, hogy a koronavírus milyen mértékben van jelen a környezetben, például a szennyvízben és az ivóvízben.

A mai napon egyébként több kórházba is érkezik jelentős mennyiségű védőeszköz, és jövő héten is folytatódik a szállítás, hogy megfelelő tartalékkészletet tudjanak felhalmozni az egészségügyi intézmények a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. Erről Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője beszélt.

Megelőzhetjük, hogy kialakuljanak szervezetünkben a járvány idején veszélyes alapbetegségek? A válaszért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció