Koronavírus: így nyithatnak ki újra az üzletek

A jelenleg zárva tartó boltok közül elsőként a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek nyithatnak ki a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások fokozatos, májustól esedékes enyhítése során - értesült a Magyar Nemzet.

Szerda reggelig már több mint 2700 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a hatóságok Magyarországon. Részletek itt.

A lap szerdán megjelent cikke szerint a hónap közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok, pünkösdig pedig a szálláshelyek is újranyithatnak. A nagyobb iparcikküzletek, a boltláncok tipikusan plázákban lévő egységei vagy például a jelentősebb bútor- és sportszeráruházak várhatóan a hónap második felére vagy végére nyithatják ki kapuikat a vásárlók előtt, függően attól, miként alakul a járvány a május elejére várt tetőzést követően.

bezárt étterem, Hollókő, COVID-19, koronavírus-járvány
Bezárt étterem Hollókőn április 9-én. Fotó: MTI/Komka Péter

A vendéglátóhelyeknek számolniuk kell azzal, hogy a belföldi turizmus csak lassan indul majd újra, valamint különféle korlátozások is életbe léphetnek. Elképzelhető például, hogy az étkezőhelyeken szabályozzák majd a helyben fogyasztás körülményeit a vendégtér befogadóképessége alapján, hogy biztosítható legyen az asztalok közötti egy-másfél méteres távolság. Lehetséges továbbá, hogy a limitált létszámú éttermi programokat előzetes bejelentkezéshez kötik, így megelőzve a tumultus kialakulását. A jövőben a vásárlók és turisták mellett a kereskedelmi egységek, szolgáltatók másokkal közvetlen kontaktusba kerülő alkalmazottai számára is kötelezővé tehetik a maszkviselést. Szintén előírás lehet ez a vendéglátóhelyek pincérei, valamint például a jegyértékesítők számára.

A nagyobb rendezvények, vásárok, fesztiválok megtartásáról a nyári hónapok előtt még biztosan nem lesz szó - értesült a Magyar Nemzet. Az eddigiekhez képest változást jelentene ugyanakkor, hogy csökkenthetik a 65 év felettiek számára meghatározott, jelenleg 9 és 12 óra között tartó napi bevásárlási idősávot, amelynek hossza nem haladná meg a két órát, ezáltal hamarabb végződne.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: