+11° - +28°
Nincs front

Koronavírus: ezért lehetünk optimisták

HáziPatika

Az új koronavírus által előidézett járványhelyzet érthetően sokakat aggodalommal tölt el immár hónapok óta. Érdemes ugyanakkor számba venni, mely területeken léptünk előre ez idő alatt, illetve mi az, ami optimizmusra adhat okot a fertőzés elleni küzdelem közepette.

A legfontosabb szempontokat Ian Boyd, a skóciai St. Andrews Egyetem biológus professzora gyűjtötte csokorba a The Coversation oldalán megjelent cikkében.

A COVID-19-t számos ország az irányítása alá vonta

Sok szó esik mostanában a reprodukciós rátáról, avagy az R0 értékről, amely azt jelöli, hogy egy adott vírus esetén átlagosan hány másik embert fertőz meg egy beteg személy. A világjárvány kitörésekor a SARS-CoV-2 mutatója 3 körüli volt e tekintetben, mostanra viszont számos országban 1 alá csökkent. Egyszerűbben mondva arról van tehát szó, hogy a járványt kontroll alatt tartják ezek az országok, ezáltal a megbetegedések száma is csökken. Habár még távoli, hogy elmondhassuk, végleg legyőztük a COVID-19-et, ezzel együtt azonban nem szabad alábecsülni az eddig elért sikerek jelentőségét. Ezek nélkül mindazok a problémák, amelyek most Európát sújtják, beleértve például a légzőmaszkok, lélegeztetőgépek és szabad kórházi ágyak helyenkénti hiányát, sokkal drasztikusabb léptékben, sokkal több szenvedést okozva jelentkeztek volna.

koronavírus, COVID-19, világjárvány, Szent László Kórház, védőfelszerelés

Intenzív osztályos ápoló éjszakai műszakban a fővárosi Szent László Kórházban április 27-én.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mi magunk értük el az előrelépést életünk átmeneti megváltoztatásával

Ez szintén egy olyan aspektusa a történéseknek, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Nem csupán egy pozitív jelenségről beszélünk, hanem egy olyan egységes, közös társadalmi fellépésről, amelyet pár hónappal korábban talán el sem lehetett volna képzelni. Alighanem a szociológusok sem tudták volna megjósolni, milyen mértékben képes összehozni, egy irányba terelni az embereket a járvány. Még ha nehéz is volt, de a távolságtartás stratégiájára való gyors átállás óriási sikert hozott.

Mostanra sokkal többet tudunk a vírus kezeléséről

Öt hónappal ezelőtt még teljesen ismeretlen volt az emberiség számára a SARS-CoV-2, az azóta eltelt időben viszont sikerült szinte molekuláról molekulára feltérképezni a kórokozót, köszönhetően az adatgyűjtés terén végzett hatalmas erőfeszítéseknek. Bár a legtöbben kétségkívül egy védőoltásra vagy könnyen és gyorsan alkalmazható tesztekre várnak, valójában már most is vannak módszereink a COVID-19 kontrollálására, amikről tudjuk is, hogy működnek. Másfelől immár többet tudunk az előttünk álló kihívásokról is. Például előre tudjuk jelezni a járvány egy lehetséges téli fellángolását. És bármennyire is nehéz legyen, szükség esetén irányítás alatt tudjuk tartani a COVID-19-et vakcina és tesztelés nélkül is. Ez nem kis eredmény.


Megtanultuk, hogyan kell közösen, globális szinten cselekedni

A COVID-19 jelentette problémára adott globális válasz figyelemre méltó volt. Egyrészt elhárított egy emberiséget fenyegető katasztrófát, másrészt megmutatta, hogy rendelkezünk azzal a szerveződési képességgel, amely nélkülözhetetlen az embereket és a bolygót veszélyeztető, igazán nagy horderejű problémák leküzdéséhez.

Jobban ismerjük a gyenge pontjainkat és azok ellensúlyozását

Bill Gates szerint az elkövetkező időszakban egy félnormális világ vár ránk. Részletek itt.

Az egyes országok menet közben tanulnak a bevezetett intézkedésekből. Folytatni kell az alkalmazkodást a vírus miatt kialakult helyzethez, az új normákhoz. Módosítani, lazítani kell a távolságtartás szabályain, de közben folyamatosan figyelemmel kísérve az arra vonatkozó friss ismereteket, tapasztalatokat, hogy a változtatások miként hatnak az R0 érték 1 alatt tartására.

Forrás: theconversation.com

"Amikor az első hivatalos intézkedéseket bejelentették, akkor indult el az első roham. Pár nap alatt kiürült a bolt, amit aztán nagyon sok munka volt újra feltölteni, főleg, hogy mire kikerült az új áru, pillanatokon belül ismét üresek voltak a polcok. A kijárási korlátozás után jött a második hullám. Azok jöttek, akik addig nem gondolták, hogy ez a helyzet tényleg komoly." Olvassa el teljes egészében az nlc.hu egy budapesti nagy áruházlánc dolgozójával készített interjúját ide kattintva!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag