Koronavírus: el lehet kapni az omikron mindkét típusát?

Bár nem lehetetlen, de ritkán fordul elő csupán, hogy valakit a koronavírus omikron variánsának mindkét alváltozata, a BA.1 és a BA.2 is megfertőzzön - állítják dán kutatók.

Romániában is terjed a koronavírus omikron variáns BA.2-es alváltozata , a hatóságok szerint azonban nincs ok aggodalomra emiatt.

Dániában hamar kiszorította az omikron vírusvariáns eredeti és világszerte elterjedt, BA.1 alváltozatát egy új, még fertőzőképesebb változat, a BA.2. Mindeddig ugyanakkor nem volt tisztázott, hogy vajon fennáll-e a veszély, hogy valaki mindkét alvariánssal megfertőződjön egymás után. Legújabb tanulmányában ezt a kérdést igyekezett megválaszolni a skandináv ország legnagyobb fertőző betegségekre szakosodott kutatóintézete, a Statens Serum Institut (SSI) - írta meg a Reuters hírügynökség .

koronavírus, antigén gyorsteszt, COVID-19
Nem lehetetlen, de ritkán okoz csak újrafertőződést az omikron variáns BA.2 alváltozata. Fotó: Getty Images

"Bizonyítékot találtunk arra, hogy a BA.2-es omikronnal történő újrafertőződések ritkán ugyan, de már viszonylag rövid időn belül a BA.1 okozta fertőzés lezajlása után kialakulhatnak" - árulták el az egyelőre szakértői bírálatra való tanulmány szerzői. A kutatásban 1739 olyan regisztrált esetet találtak 2021 novembere és idén február közepe között, amikor az érintettek 20-60 nap különbséggel kétszer is pozitív koronavírustesztet produkáltak. Közülük 47 esetben röviddel az első fertőzés után máris kialakult a második. Ebben az időszakban egyébként összesen 1,8 millió új fertőzést azonosítottak az országban.

Az újfertőződések zömében oltatlan fiataloknál léptek fel, és csupán enyhe tüneteket okoztak. A betegek egyike sem került kórházba, illetve egyikük sem vesztette életét a COVID-19 következtében. A kutatók ezen felül a második fertőzés alkalmával jellemzően kevesebb vírusrészecskét találtak a vizsgált mintákban, ami arra utal, hogy az első fertőzés után kialakult valamilyen mértékű immunitás az érintettek szervezetében.

Dél-koreai adatok alapján mintegy 75 százalékkal ritkábban okoz súlyos megbetegedést az omikron variáns , mint a delta.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)