Koronavírus: el lehet kapni az omikron mindkét típusát?

Bár nem lehetetlen, de ritkán fordul elő csupán, hogy valakit a koronavírus omikron variánsának mindkét alváltozata, a BA.1 és a BA.2 is megfertőzzön - állítják dán kutatók.

Romániában is terjed a koronavírus omikron variáns BA.2-es alváltozata, a hatóságok szerint azonban nincs ok aggodalomra emiatt.

Dániában hamar kiszorította az omikron vírusvariáns eredeti és világszerte elterjedt, BA.1 alváltozatát egy új, még fertőzőképesebb változat, a BA.2. Mindeddig ugyanakkor nem volt tisztázott, hogy vajon fennáll-e a veszély, hogy valaki mindkét alvariánssal megfertőződjön egymás után. Legújabb tanulmányában ezt a kérdést igyekezett megválaszolni a skandináv ország legnagyobb fertőző betegségekre szakosodott kutatóintézete, a Statens Serum Institut (SSI) - írta meg a Reuters hírügynökség.

koronavírus, antigén gyorsteszt, COVID-19
Nem lehetetlen, de ritkán okoz csak újrafertőződést az omikron variáns BA.2 alváltozata. Fotó: Getty Images

"Bizonyítékot találtunk arra, hogy a BA.2-es omikronnal történő újrafertőződések ritkán ugyan, de már viszonylag rövid időn belül a BA.1 okoztafertőzéslezajlása után kialakulhatnak" - árulták el az egyelőre szakértői bírálatra való tanulmány szerzői. A kutatásban 1739 olyan regisztrált esetet találtak 2021 novembere és idén február közepe között, amikor az érintettek 20-60 nap különbséggel kétszer is pozitív koronavírustesztet produkáltak. Közülük 47 esetben röviddel az első fertőzés után máris kialakult a második. Ebben az időszakban egyébként összesen 1,8 millió új fertőzést azonosítottak az országban.

Az újfertőződések zömében oltatlan fiataloknál léptek fel, és csupán enyhe tüneteket okoztak. A betegek egyike sem került kórházba, illetve egyikük sem vesztette életét a COVID-19 következtében. A kutatók ezen felül a második fertőzés alkalmával jellemzően kevesebb vírusrészecskét találtak a vizsgált mintákban, ami arra utal, hogy az első fertőzés után kialakult valamilyen mértékű immunitás az érintettek szervezetében.

Dél-koreai adatok alapján mintegy 75 százalékkal ritkábban okoz súlyos megbetegedést az omikron variáns, mint a delta.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: