Hogy védekezünk a betegségek ellen?

Kiss Éva

A változatos formában megjelenő kórokozók ellen a sokféleképpen felfegyverzett immunrendszerünk védi szervezetünket. Szükség is van a legkülönfélébb védelmi berendezésekre, hiszen a támadók is egyre újabb kihívást jelentenek.

Védelem a betolakodók és a rosszakarók ellen

Az emberi szervezet egészségének védelmét az immunrendszer (régi nevén: nyirokrendszer) látja el a külső és a belső "ellenségekkel" szemben. A különböző kórokozók, baktériumok, vírusok, gombák, paraziták a szervezetbe kerülve, vagy azon belül kórosan túlszaporodva betegségeket válthatnak ki. Az immunrendszer feladata ezek jellegzetes molekuláit, antigénjeit felismerni és "erőit összevonva" fellépni ellenük. Ugyanez a védelmi rendszer tartja kordában a szervezet saját, tumoros sejtjeit is. Az emberi test egyik csodálatosan sokoldalú, folyamatosan változó, újra meg újra alkalmazkodó, rendkívül összetett rendszere ez, amelynek segítségével ellenállhat a fertőzéseknek és más betegségeknek.

Erődítményrendszer

Az emberi szervezet immunrendszere több "védvonalból" áll. Elsődleges, vagy központi szervei közé tartozik a timusz, a szegycsont mögötti csecsemőmirigy és a csontvelő, amely szervek az immunvédelem legfontosabb elemeinek, a B- és T- immunsejteknek, a limfocitáknak és azok, igen változatos antigénfelismerő receptorainak termeléséről gondoskodnak. Ezek a szervezet minden részében jelen vannak, folyamatos mozgásban, vándorlásban biztosítják a betegséget okozó "behatolók" elleni védelmet.

Másodlagos, vagy más néven perifériás védelmi rendszert alkotnak azok a szervek, amelyek az emberi test olyan pontjain helyezkednek el, amelyek a kórokozók számára lehetséges támadási pontot, "kaput" jelentenek: ilyenek például a mandulák, a test egyéb részein megtalálható nyirokcsomók, a bőr alatti nyirokszövet, a különböző nyálkahártyák (például a légző- és emésztőrendszer, az ivarszervek és a húgyutak területén), a féregnyúlvány és a lép is. A limfociták ezekben a szervekben találkoznak a vér- és a nyirokkeringés útján odakerült kórokozókkal.

Velünk-született és szerzett védelem

Ha gyengül a pajzs

Az Actival Szterin komplex megoldást nyújt azok számára, akiknek egyszerre céljuk a koleszterincsökkentés és a vitaminpótlás, hiszen a növényi szterinek mellett a készítmény további hatóanyagai hozzájárulnak a szervezet vitamin-, ásványi anyag - és nyomelem szükségletének biztosításához.
Természetes immunitásunk részei a kültakaró, a bőr (felszínén savas kémhatású "védőköpennyel") valamint a szervezet külső és belső kapuin lévő nyálkahártyák, például a szem, az orr, a szájüreg, illetve a garat vagy a gyomor nyálkahártyái. Az ezekben termelődő nedvekben, például a könnyben és a nyálban lévő enzimek és a gyomor savtartalma is a védelmet segíti. A kórokozók ellen egyrészt az enzimmé alakulva egymást aktiváló komplement fehérjék és a természetes ölő sejtek lépnek fel, másrészt egyensúlyozó, védő szerepet töltenek be az emberi testben (legnagyobb számban a bélrendszerben) található "barátságos" baktériumok is. A természetes védelem része, a védekezési reakció eszköze az egyes szervekben alkalomadtán fellépő gyulladásos folyamat is.

A szerzett védelmi képesség fokozatosan alakul ki. Lényege, hogy a limfociták egyedi antigén felismerő receptorral rendelkeznek, és folyamatos vándorlásuk teszi lehetővé, hogy fertőzés esetén azok a limfociták álljanak a kórokozók útjába, amelyek az adott antigénre specializálódtak. A B-limfociták sokféle antigénnel, a T-sejtek viszont csak fehérje-típusú antigénekkel képesek kapcsolatba lépni, és ez utóbbiaknak az adott antigént prezentáló sejtek (APS) közreműködésére is szükségük van ehhez.

Időre van szükség ahhoz, hogy a megfelelő specialitású limfocita kellő mennyiségűvé szaporodjék, valamelyik nyirokszervben találkozhasson és felvehesse a harcot az adott kórokozóval, így a szerzett immunitás nem azonnal teljesedik ki. Egy-egy lezajlott fertőzés után nagyobb számban keletkeznek olyan ún. memóriasejtek, amelyek az adott specifitású receptorral rendelkeznek, így egy későbbi fertőzés esetén gyorsabbá és hatékonyabbá válik a védekező reakció.

Amilyen az "adjonisten"...

A különböző típusú kórokozókra különbözőképpen reagál az emberi szervezet. A baktériumok a sejten kívüli (extracelluláris) térben szaporodnak, velük szemben a komplement rendszer és a falósejtek, a fagociták aktivizálódása illetve az ellenanyag-termelődés a válasz. A sejten belül szaporodó, vagyis intracelluláris kórokozókkal szemben a természetes ölősejtek, a T-limfociták lépnek fel, valamint a fertőzött sejtek által képzett antivirális jellegű interferon termelődése indul be. A gombás fertőzések esetében mindkét típusú védekezés előfordul. A legkevésbé hatékony a szervezetnek a változatos formában megjelenő és nagy ellenálló-képességgel bíró paraziták elleni védelme.

Védőoltások: mesterséges védelem

A memóriasejtek léte illetve aktiválhatósága teszi lehetővé a szervezet passzív vagy aktív immunitásának kialakulását. Passzív immunitásról akkor beszélhetünk, ha a szervezetbe természetes (például a magzatba az anyai vérrel vagy a csecsemő szervezetébe az anyatejjel), vagy mesterséges úton ellenanyag kerül. Aktív immunitás pedig a mikroorganizmusokkal való találkozás, vagyis a fertőzés lezajlása után alakulhat ki. Ez a folyamat azonban sikeresen "modellezhető" a védőoltások segítségével, hiszen számos esetben a legyengített vagy elölt mikroorganizmust vagy annak toxinját, esetleg kivonatát tartalmazó vakcinák is beindítják a szervezet védekező reakcióit, immunitásának kialakulását az adott kórokozóval szemben.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt borult, párás lesz az idő, szitálás és ónos szitálás előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag