COVID-19: fülfájás is jelezheti?

A Tennessee Titans amerikaifutball-csapat vezetőedzője, Mike Vrabel egy sajtótájékoztatón elárulta, hogy nála torok- és fülfájással kezdődött a COVID-19-betegség. A panaszai miatt azonnal csináltatott egy koronavírustesztet, ami igazolta is a gyanút. Vajon tényleg okozhat fülfájást a fertőzés?

Már annyiszor hallottunk és olvastunk a COVID-19 leggyakoribb tüneteiről, hogy kívülről fújjuk: láz, hidegrázás, fáradtság, illetve ízlelés- vagy szaglásvesztés. Igen ám, csakhogy ezek a panaszok csupán a jéghegy csúcsai. A koronavírus-fertőzés ugyanis nagyon változatos és furcsa tünetekben is megnyilvánulhat, ez pedig jelentősen megnehezíti a betegség korai felismerését. Jó, ha tudjuk, hogy az újonnan megjelent vírusmutánsok - egyebek mellett a jelenleg igen dinamikusan terjedő delta variás - gyakrabban okoz szokatlan, az "eredeti" tünetektől jelentősen eltérő szimptómákat - hívta fel a figyelmet a Health.com.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus fülfájás
A gyereknél gyakrabban okoz fülfájást egy légúti fertőzés. Fotó: Getty Images

Szokatlan COVID-tünetek

A koronavírus-fertőzésre utalhatnak egyes gyomor-bélrendszeri panaszok - például a hasmenés, a hányinger és a székrekedés -, illetve a delta variáns igen gyakran okoz allergiaszerű tüneteket is - könnyezést, orrdugulást és vizes orrfolyást. Korábbi feljegyzések megemlítették továbbá az érzékszerveket érintő szokatlan tapasztalatokat is, például a homályos látást és a fülzúzást mint a COVID-19 tünetét. Most pedig úgy tűnik, a fülfájás is felkerülhet a lehetséges tünetek listájára. "Sok légúti fertőzés néha fülfájást is előidézhet, különösen azok, amelyek torokfájást is okoznak" - ismertette Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola Egészségbiztonsági Központjának vezető tudósa.

A delta variánssal fertőzött betegeknél csak napokkal az után jelentkeznek az első tünetek , hogy a szervezetükbe bejutott a koronavírus.

Miért fájdulhat meg a fülünk?

A légúti fertőzések során fellépő fülfájás hátterében az orrjáratok és a fülek közötti kapcsolódás áll. A füleket ugyanis összeköti egy cső a torok hátsó részével, hogy hallószerveink elvezethessék a felesleges folyadékot, illetve megfelelően szellőzhessenek. Egy vírusfertőzés hatására azonban ez a cső eltömődhet, csökkenhet a fülek folyadékleeresztő képessége, így végül fülfájás alakulhat ki - magyarázta Ellen Wald, az UW Egészségügyi Egyetemi Kórház infektológusa. Mint mondta, a probléma bárkinél előfordulhat, a kisgyermekeknél azonban jóval nagyobb a kockázat, nekik ugyanis még kisebb és szűkebb ez a cső.

A delta variáns gyakrabban okoz fülfájást

"Úgy tűnik, hogy a delta variáns több felső légúti tünetet okoz, ezért logikus, hogy az ezzel fertőzöttek körében a fület érintő panaszok is gyakoribbak" - mutatott rá Taylor Heald-Sargent gyermekgyógyász. A valódi problémát az jelenti, hogy a fülben pangó folyadék a baktériumok melegágya lehet, így akár egy másodlagos fertőzés is kialakulhat a COVID-19 mellett. Ezért a szakértők az javasolják, hogy ha a fülfájás mellett orrfolyást, orrdugulást, fejfájást, köhögést, torokfájást, vagy más, a koronavírus-fertőzésre jellemző tünetet tapasztalunk, mielőbb forduljunk orvoshoz és teszteltessük magunkat.

Egész Európában, így Magyarországon is már az új koronavírus delta variánsa terjed. Ezt a - korábban indiainak nevezett - vírusmutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak. Nézzük, mit lehet róla tudni .

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: