Biztosítani kell az ingyenes gyermekfelügyeletet

Kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak azokon a településeken is, ahol a koronavírus-járvány miatt bezárták ezeket az intézményeket - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A Magyar Közlönyben hétfő éjjel megjelent rendelet szerint az önkormányzat eldöntheti, milyen kapacitásokat használ fel, de a koronavírus-járvány idején biztosított ügyeletért a magánbölcsődék esetén sem kérhetnek pénzt, egy csoportban pedig legfeljebb öt gyermek lehet - írja a koronavírus.gov.hu.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus gyerekek, koronavírus óvoda, koronavírus bölcsőde, koronavírus intézménybezárás, koronavírus ügyelet, koronavírus gyermekfelügyelet
Kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak.Fotó: Getty Images

Segítség a szülőknek

Csütörtöktől tehát kis létszámú csoportokban, 6 és 18 óra között lesz ügyelet, amely nagy segítséget jelenthet az olyan szülőknek, akik a koronavírus-járvány idején is dolgoznak, és nem tudják otthon ellátni a munkájukat.

Koronavírus: így segítenek az egyedülálló szülőknek - a részletekért kattintson ide!

Mint kiderült, lehetővé tették, hogy a bölcsődei dolgozókat a polgármester átirányíthassa másik szolgáltatóhoz. A dolgozók az új feladatkör után is az eddigi fizetésüket kapják. A bölcsődei ellátást nyújtó szolgáltatók állami támogatásának megállapításakor a koronavírus miatt kihirdetett a veszélyhelyzet első napját megelőző napon beíratott gyermekek számát veszik alapul. Így a családi- vagy a magánbölcsődék is képesek biztosítani a működésüket - tájékoztatott az államtitkár.

Emellett a koronavírus okozta helyzet megoldódásáig a munkaadók is szervezhetnek munkahelyi gyermekfelügyeletet dolgozóik 14 éven aluli gyermekeinek. A munkaadónak csak bejelentési kötelezettsége van, és adókedvezményt is kap - mondta az államtitkár.

Magyar divatcég mehet tönkre a koronavírus-krízis miatt - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció