Rosszabb az idősebb apák gyermekeinek

HáziPatika

Nemcsak a csecsemőnél, de a kismamánál is nőhet bizonyos betegségek kialakulásának veszélye, ha az apa 45 éves kor feletti - derült ki a legfrissebb kutatásból.

Nők körében már visszatérő témáknak számítanak a kései gyermekvállalás veszélyei, holott biológiai órájukra nemcsak nekik, de a férfiaknak is fontos odafigyelniük. Egy új tanulmány szerint az idősebb apák gyermekeinél megnő a veszélye számos egészségügyi problémának a koraszüléstől különböző légúti problémákig. Sőt a kismamánál is gyakoribbak egyes panaszok - például a terhességi cukorbetegség -, ha gyermekük apja bizonyos kor felett jár.

A 40 feletti szülésnek is van előnye

Egyre később vállalnak gyermeket a nők, ami a modern kórházi lehetőségek mellett is megnöveli a komplikációk esélyét a magzatra és az anyukára nézve egyaránt. Lehet azonban pozitív hozadéka is annak, ha az áldott állapot negyven év felett éri az embert. Kattintson a részletekért!

Az emberi test alapvetően a késő tinédzserkori, illetve kora felnőttkori gyermekvállalásra lett "kialakítva", és bár a modern orvostudománynak köszönhetően már a negyven feletti szülés is lehetséges, távolról sem ideális eddig halogatni a folyamatot - mondta el Dr. Michael Eisenberg, a Stanford Egyetem kutatója. 

A legtöbb fejlett nyugati országhoz hasonlóan az Egyesült Államokban is egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás - nemcsak a nők, de a férfiak számára is. Amíg 1972-ben 27,4 éves korában vált apává egy átlagos amerikai, 2015-ben már 30,9 éves korban vállalják a férfiak az első gyereket. Ugyanebben az időszakban a negyven feletti apák száma is 9 százalékkal emelkedett.

A férfiaknak sem javasolt túl sokáig halogatni a gyermekvállalást
A férfiaknak sem javasolt túl sokáig halogatni a gyermekvállalást

Az anyára és a gyermekre is veszélyes, ha idősebb az apa

Már régóta kimutatták, hogy a nőknél a kései gyermekvállalás számos fejlődési rendellenességet és krónikus betegséget okozhat a csecsemőknél, most azonban arra voltak kíváncsiak, hogy a férfiak részéről is ilyen komoly hatása van-e az életkornak. Az országos statisztikákat elemezve a kutatók több mint 40 millió gyermek születését és egészségi adatait vetették össze a szüleik életkorával. Az apákat öt csoportba osztották (25 év alattiak, 25-34, 35-44 és 45-54 évesek, illetve 55 év felettiek), és a gyermekeik egészségi állapotát ezeken belül vetették össze.

Az összehasonlításkor olyan dolgokat is figyelembe vettek, mint az anya életkora, a szülők egészségi állapota, illetve a demográfiai adatok. Ezekkel az értékekkel korrigálva is jól látható, hogy az apák életkora mind a születendő gyermek, mind pedig a kismama egészségére hatással van. Az adatok szerint a férfiaknál egy kicsit magasabb, 45 éves kor felett válhat veszélyesebbé a gyermekvállalás.


A 25-34 közötti csoporthoz képest a 45 felett gyermeket vállaló apáknál 14 százalékkal nőtt a koraszülés veszélye. Az 55 feletti apák gyermekei már az APGAR-teszten is (amely általános képet ad az újszülött egészségi állapotáról) gyengébb eredményt értek el - ezen a teszten a baba szívét és légzési funkcióit is megvizsgálják.  Ezeknek a gyermekeknek 10 százalékkal nagyobb arányban volt szükségük légzéssegítőre, illetve 28 százalékkal nagyobb arányban kerültek újszülött intenzív osztályra. Emellett a terhes nők egészségére is hatással volt az apa életkora: 28 százalékkal nagyobb arányban alakult ki terhességi diabétesz azoknál a kismamáknál, akik 45 évnél idősebb férfival vállaltak gyermeket.

Egy korábbi, kisebb esetszámú vizsgálat már kimutatott bizonyos összefüggést a gyermeket vállaló férfiak életkora, illetve az utód egészsége között. Azok az eredmények megmutatták, hogy a magasabb életkorú apák gyermekeinél megnőtt például az autizmus, a bipoláris zavar és a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) előfordulása. 

Forrás: Time

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag