Remek hír: ennyire hatékony a vakcinák keverése

Egy új tanulmány megerősíti, hogy az AstraZeneca-vakcina mRNS-alapú oltóanyaggal való keverése sokkal hatékonyabb immunválaszt vált ki, mintha valaki két dózis AstraZenecát kap.

Június elején preprint tanulmányban tette közzé a különböző típusú COVID-19 elleni vakcinák keverésével kapcsolatos kutatásaik előzményeit Martina Sester, a Saar-vidéki Egyetem infekciós immunológia professzora. Az azóta szigorú szakértői véleményezésen átesett tanulmányt nemrégiben a Nature Medicine című folyóirat publikálta.

vakcinák keverése
Több átfogó vizsgálat is folyik a különböző típusú koronavírus elleni vakcinák keveréséről. Fotó: Getty Images.

Élesben tesztelték két vakcina keverését

A vizsgálat célja az volt, hogy a kutatók kiderítsék, milyen erős immunválasz alakul ki az oltottaknál két héttel a második dózis beadását követően - számolt be róla a MedicalXpress. Ezért tavasszal 216 embert immunizáltak. A vizsgálatban részt vevőket több csoportba osztották: volt, akik két adag AstraZeneca-vakcinát , mások két adag Pfizer-BioNTech -oltóanyagot kaptak, míg egy csoport - az úgynevezett heterológ primer-boost vakcinázás (más néven "mix-and-match" vakcinázás) során - kilenc-tizenkét hét különbséggel mindkét vakcinából egy-egy adagot. Egy kisebb csoport tagjainak két dózist adtak a Moderna oltóanyagából, és olyanok is voltak, akik az AstraZeneca- és a Moderna oltóanyagának kombinációját kapták.

Mi derült ki a kutatásból?

"Megvizsgáltuk, hogy az oltottak szervezete mennyi koronavírus elleni antitestet termelt, és a semlegesítő antitestek mennyire bizonyultak hatékonynak, vagyis eredményesen képesek-e megvédeni egy sejtet a vírusfertőzéstől" - magyarázta Martina Sester.

Mint ismert, augusztustól megnyílik a lehetőség a koronavírus-vakcina harmadik dózisának beadatására. Arról azonban még nincsenek pontos információk, hogy milyen típusú vakcinát kapunk majd ismétlő oltásként - előfordulhat, hogy vakcinakeverésre kerül sor. Részletek!

Az ellenanyag-termelődés szintjének elemzéséből kiderült, hogy azoknál, akik az AstraZeneca vektoralapú vakcinája után másodikként a Pfizer-BioNTech mRNS-alapú vakcináját kapták - és akik két adag Pfizer-BioNTech-oltóanyagot kaptak - lényegesen erősebb immunválasz alakult ki, mint azoknál, akiknek kétdózisnyi AstraZenecát adtak be. A kutatócsoport megállapította, hogy a vérben lévő ellenanyag szintje az első két csoport tagjainál körülbelül tízszer magasabb volt, mint azoknál, akik két dózis AstraZenecát kaptak.

T-sejtek akcióban

"Amikor a semlegesítő antitesteket vizsgáltuk, azt találtuk, hogy a kombinációs stratégia valamivel jobb eredményt hozott, mint két dózisnyi Pfizer-BioNTech alkalmazása" - ismertette Sester.

A kutatócsoport a T-sejtek két különböző típusát: a segítő T-sejteket és a killer T-sejteket (ezek pusztítják el a vírussal megfertőződött sejteket) is megvizsgálta, amelyek kiemelkedő szerepet játszanak a sejtes immunválasz létrejöttében. Az eredmények alapján az AstraZeneca-Pfizer vakcinakombináció és két Pfizer-részoltás lényegesen hatékonyabban aktiválta mindkét T-sejt-típust. "Ez egyértelműen bizonyítja, hogy kétadagnyi AstraZeneca-vakcina nem képes olyan hatékony immunválaszra ösztönözni a szervezetet, mint a másik két oltási séma. Ami azonban nem jelenti azt, hogy az AstraZeneca-részoltásokon átesetteknél nem alakul ki megfelelő szintű védelem a vírussal szemben" - tette hozzá Martina Sester. Hozzátette: a humán klinikai vizsgálatok, és az egyes országokban folytatott oltási kampányok sikere az AstraZeneca-vakcina magas szintű hatékonyságát mutatja.

A Saar-vidéki Egyetem kutatási eredményeinek ismeretében a német Állandó Oltási Bizottság (STIKO) a felnőttek, köztük a hatvan év felettiek számára is ajánlja a kombinált oltást.

A kutatók a következő körben azt vizsgálják, hogy az immunhiányos embereknél milyen hatékony immunválaszt válthat ki a különböző típusú vakcinák kombinálása, illetve az, ha az emlékeztető oltás más típusú, mint a korábbi részoltások.

Koronavírus: úgy terjed a delta variáns, mint a bárányhimlő - olvassa el cikkünket !

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra