Koronavírus: új információk a megszerzett immunitásról

Elkezdődtek a tömeges oltások, így egyre fontosabb, hogy a természetes úton vagy a vakcina révén megszerzett immunitás mennyi ideig tart. A legújabb kutatási eredmények egyaránt adnak okot bizakodásra és aggodalomra.

A PHE (a brit közegészségügy végrehajtó ügynöksége) által közzétett tanulmány szerint az Egyesült Királyságban több mint húszezer egészségügyi dolgozó adatait vizsgálták át, hogy információt kapjanak a SARS-CoV-2 fertőzések következményeiről. A PHE többször tesztelte a résztvevőket júniustól novemberig, mind aktív fertőzéseket, mind a korábbi fertőzésekre utaló vírus elleni antitesteket keresve. A 21 ezer résztvevő közül 6614-nél volt antitest, de az érintettek közül csak 44-nél alakult ki újrafertőződés, ami azt mutatja, hogyha valaki átesett a COVID-19-en, körülbelül 83 százalékos védelmet szerzett az újrafertőződés ellen - írja a Mic magazin.

Manaus COVID-temető
COVID-temető Manausban. A járvány és a nem létező nyájimmunitás emlékműve. Fotó: Getty Images

Mivel a tanulmány még csak öt hónapos időszakot ölel fel, és még zajlik, a kutatók nem tudják biztosan megmondani, mennyi ideig tarthat az immunitás, de reménykednek, hogy sokáig. "Ez a tanulmány megerősíti, hogy a COVID-19 újbóli elkapása legalábbis ebben a periódusban ritka, és az antitestek jelentős ideig védelmet nyújtanak. Bár ez nem biztos, hogy egész életen át tartó immunitást jelent" - mondta Simon Clarke, a Readingi Egyetem sejtmikrobiológia professzora a CNN-nek.

Noha ez pozitív hír, de azt is jelenti, hogy azok, akik már átestek a COVID-19-en, felhagyhatnak a járványellenes magatartási szabályok követésével. "Aggodalomra ad okot, hogy úgy tűnik, vannak olyan emberek, akik annak ellenére, hogy vannak COVID-19 elleni antitestjeik, továbbra is hordozzák a koronavírust, és tovább is adhatják a fertőzést másoknak" - állapította meg Clarke. Szerinte ez azt jelenti, bár kevésbé valószínű, hogy megbetegszenek, más embereket mégis megbetegíthetnek. Tehát a lakosság többségének vagy természetes immunitást kell szereznie, vagy be kell oltatnia magát, hogy életünk visszatérjen a normális kerékvágásba. 

Meddig mérhető az immunitás?

A Science magazinban megjelent tanulmányukban Jennifer M. Dan, a La Jolla Immunológiai Intézet kutatója és kollégái arra hívták fel a figyelmet, hogy a SARS-CoV-2-t felidéző immunmemória afertőzésután legfeljebb 8 hónapig értékelhető. A koronavírus miatt aktiválódó immunmemória megértése kritikus a diagnosztika és az oltások fejlesztése, valamint a COVID-19 -járvány várható jövőbeli lefolyásának felmérése szempontjából. Ezért elemezték a SARS-CoV-2-vel szembeni "keringő immunmemória" több fontos elemét. Összesen 188 COVID-19-es esetből származó 254 mintát vizsgáltak, köztük 43-at a fertőzés után több mint 6 hónappal. Megállapították, hogy a tüskefehérje IgG-értéke viszonylag stabil volt több mint 6 hónapon keresztül. A tüske-specifikus memória B-sejtek 6-ik hónap végén nagyobb mennyiségben voltak jelen, mint a tünetek megjelenését követő első hónapban. A SARS-CoV-2-specifikus CD4+ T-sejtek és CD8+ T-sejtek felezési ideje 3-5 hónap volt. 


Egy másik Science-ben közzétett tanulmányban pedig Sao Paulo-i Orvosi Egyetem kutatói Lewis F. Buss vezetésével kimutatták, hogy a nyájimmunitást gyakorlatilag képtelenség elérni. A brazil tudósok leírták, hogy a nagyrészt kontrollálatlanul terjedő SARS-CoV-2-fertőzés során a becsült 76 százalékos átfertőzés mellett sem érte el a lakosság a nyájimmunitást Manausban, Amazonas állam fővárosában.

Manausi tanulságok

A vizsgálatban szerzett adatoknak számos következménye van. A nyájimmunitási küszöbérték (az átfertőzödöttség miatt immunis népesség akkora aránya, amely a fogékony egyedek számát eléggé csökkenti a járvány növekedésének visszafordításához) valószínűleg magas lesz a SARS-CoV-2 esetében. A manausi tapasztalatokból kiindulva ez legalább 60-70 százalék, de nem homogén populáció és a védekező intézkedések bevezetése (például a maszkviselés) miatt ez az arány még magasabb lehet. Manausban a 76 százalék sem volt elég a nyájimmunitás eléréséhez.

A SARS-CoV-2 újrafertőzésével kapcsolatos adatok összegyűjtése azt mutatja, hogy az elsődleges fertőzés nem biztos, hogy következetesen hosszútávú immunitást ad minden fertőzött számára, bár a reinfekció gyakorisága és a hatékony immunválasz összefüggései továbbra sem ismeretesek. Ha az immunitás idővel csökken, az expozíciónak kitett személyek ismét érzékennyé válhatnak a fertőzésre, új fogékony populációt hozva létre, amely ezután hozzájárulhat a fertőzés terjesztéséhez.

Ezek az eredmények arra is utalnak, hogy azoknak az embereknek a többsége, aki nem volt kitéve a fertőzés veszélyének, érzékeny erre a vírusra. Bár egyesek szerint a SARS-CoV-2 ellen bizonyos fokú korábbról származó keresztreaktív T-sejt és humorális (antitestekkel kapcsolatos) immunitás létezhet, és hogy a fertőzött populáció 10-40 százalékában mégis csak megjelenhetett a nyájimmunitás, Buss és csapata azt mutatta ki, hogy az ilyen immunitásnak nincs értelmezhető szintje.

A természetes fertőzés nyilvánvalóan kivált védettséget, de a betegséget nem csak túl kell élni, hanem maradandó károsodások nélkül kell felépülni belőle. Ha innen nézzük, akkor a természetes fertőzés egy orosz rulett. Senki nem tudhatja, hogy mi lesz a vége, ha bejut a szervezetébe a SARS-CoV-2. A betegség kimenetelét számos ismeretlen tényező befolyásolja. Például, hogy mekkora a kórházi kapacitás, vagy milyen az adott ember immunválaszának erőssége. Azaz a betegség választása az oltás helyett nagyon rossz döntés, hiszen az oltás nagy előnye a kiszámíthatóság és a biztonságosság. Részletek!

Ezek az adatok arra utalnak, hogy szigorú kontrollintézkedések nélkül a járvány hosszú hónapokig tovább gyorsulna, és elfogadhatatlanul magas vámot szedne. A természetes módon megszerzett nyájimmunitásig bekövetkező halálesetek katasztrofálisak lennének. Ezért a nyájimmunitás természetes úton való elérése nem tekinthető védekezési stratégiának. A SARS-CoV-2 esetében egyértelműen téves egy olyan mérséklési stratégia is, amely lehetővé teszi a vírus terjedését a lakosság körében, azzal a céllal, hogy a befogadásokat csak az egészségügyi kapacitás alatt tartsák, mint az influenzavírus esetében.

A kormányoknak pontosabb mutatószámokra, robusztus tesztelő-nyomonkövető-izoláló rendszerekre, határellenőrzési intézkedésekre, tömeges tesztelésekre, jobb kezelésekre, valamint az oltások fejlesztésére és szállítására kell összpontosítaniuk. Ez a leginkább fenntartható kivezető út a pandémiából.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag