Így küzd autoimmunbetegségével Venus Williams

Idén tölti be 38-ik életévét Venus Williams amerikai teniszező, négyszeres olimpiai bajnok, az egyik legnagyobb aktív sportoló, akinek súlyos autoimmunbetegséggel, a Sjögren-szindrómával kell megküzdenie. De sikerrel teszi.

Már 31 éves volt, amikor 2011-ben diagnosztizálták Venus Willaimsnél az autoimmunbetegségek egyik gyakori, elsősorban nőknél előforduló válfaját, a Sjögren-szindrómát. Ez a kór elsősorban a külső elválasztású mirigyeket támadja, így szemszárazság, szájszárazság jár vele, illetve gyengeség, kimerültségérzés. A betegség azonban a belső szerveket, különösen a veséket is érintheti, és fájdalmas ízületi duzzanatokat (sokízületi gyulladást) okozhat. Azaz csupa olyan tünete van, amely egy sportolót nagyon erősen hátráltathat a tevékenységében. Venus is kénytelen volt miatta kényszerpihenőre vonulni, és meglegyintette a visszavonulás szele. De nem adta fel, és visszatért, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen tavaly Wimbledonban döntőt játszott, és a világranglistán jelenleg is a 8-ik helyen áll. Mit tett, hogy annyi energiája legyen, amennyivel a pályán is nagyszerűen teljesít, közben pedig a sportruházati vállalkozását is képes menedzselni?

Venus Williams
Venus Williams: "Ha időnk nagy részét egészségesen töltjük, akkor ez segít céljainak elérésében"

Amikor 2011-ben kiderült, hogy beteg, a sérülések, a száj- és szemszárazság, illetve az ízületi fájdalmak miatt kénytelen volt szünetet tartani a sportban. A kezeléseknek köszönhetően később ugyan visszatérhetett a versenyzéshez, de nyilvánvalóvá vált számára, hogy meg kell változtatnia az életmódját, ha még a pályán szeretne tölteni további szezonokat. Ennek egyik eleme volt, hogy vegán diétába kezdett, amely minden állati élelmiszer mellőzését, illetve az ételek 48 Celsius fok alatti főzéssel való elkészítését kívánja meg.

Élvezni az étkezést

Egy interjúban elmondta , hogy beleszeretett ebbe az étrendbe, amit segített, hogy úgy érezte, ez a legjobb, amit tehet a testével. A legjobb profi teniszezőket nemcsak kiváló fizikai és technikai felkészültség jellemzi, hanem az is, hogy rajonganak a játékért. És Venus ezt veszíthette volna el, így messzire is hajlandó volt elmenni azért, hogy megtarthassa életében az egyik legfontosabb dolgot, a játék folytatását. Mint mondta, betegségét is úgy fogta fel, hogy aki magas szinten akar teljesíteni, mindig találkozni fog problémákkal - de ez nem jelenti, hogy megállíthatják.

Az étkezés szerinte olyan dolog, amelyet mindig élvezni kell. Akár növényi alapú étrendet követünk, akár vegyes táplálékot fogyasztunk, mindig meg kell győződni róla, hogy szeretjük az ételt. Éttermet, receptet vagy közösséget kell keresni, ahol hozzá lehet jutni ezekhez az ételekhez. Így tanulni is lehet róluk, és élvezni is lehet őket. Aki nem élvezi az étkezéseket, nem tudja, hogy milyen jó az élet.

Venus Williams kedvenc étele a zellerleves . Az alap elkészítéséhez gyökérzellert, paradicsomot és mandulatejet használ, amelyet kicsit besűrít, a tetejét pedig serpenyőben pirított fokhagymával és szarvasgomba ízesítésű olajjal dobja fel. De bármit rádob, amit otthon talál, ha kedve van hozzá, mert így igazán érdekes fogás alakulhat ki. Ráadásul jó érzés egészségeset enni. Ha valaki olyasmit fogyaszt el, amiről tudja, hogy nem jó a testének, akkor bűntudata lesz, ezért inkább jöjjenek az egészséges ételek - vallja. Nem arról van szó, hogy állandóan a tökéletességre kell törekedni, de ha valaki megfelelően táplálkozik, akkor ez szórakoztató is lehet, ráadásul az ember erősebbnek, energikusabbnak, pozitívabbnak érzi magát.

Helyettesítőkkel letörni a sóvárgást

Venus Williams nem tagadja, hogy elég édesszájú, de erről a szenvedélyéről sem mondott le. Inkább keresett olyan dolgokat, amelyek édesek, de még egészségesek. A gyümölcslé vagy az édes smoothie belefér ebbe a kategóriába. Van egy smoothie , amelyet "narancskrémnek" nevez. Ebbe mandulatejet, narancsot, egy kis banánt, vaníliaízesítőt és néha kevés kókuszolajat tesz érzés szerint. A legjobb benne, hogy olyan, mint egy fagylalt, amely igazán egészséges, mégis boldogságot okoz. Ez például egy módszer arra, hogy megszabaduljunk az édességek utáni sóvárgástól. Arra is gondolni kell, hogy nem szabad túlságosan megéhezni, mert amikor túl éhesek vagyunk, nem tudunk egyenesen gondolkodni és rossz döntéseket hozunk. Aztán hirtelen ráébredünk, hogy a zsigereink győztek, és azt kérdezzük magunktól: mit tettél?!

A primer Sjögren-szindróma főként szem- és szájszárazsággal, valamint reumatológiai tünetekkel, fájdalmas, duzzadt ízületekkel járó sokízületi gyulladással hívja föl magára a figyelmet. Ezért a reumatológiai betegségek között tartják nyilván. Ha az immunrendszeri sejtek támadása nyomán a külső elválasztású (exokrin) mirigyek sejtjei kerülnek veszélybe, akkor ezek - például a nyálmirigyek, a könnymirigyek és a nyálkahártyák nedvesítéséért felelős különböző mirigyek - indulnak sorvadásnak. Működésük elégtelenné válik, ezért túl kevés könny és nyál termelődik, és a betegek szem- és szájszárazságról panaszkodnak. Az említetteken kívül más szervrendszereket is érinthet, elsősorban a tüdő és a vesék elváltozásai jellemzőek. A betegségnek különböző súlyosságú és lefutású formái ismeretesek, viszonylag enyhe gyulladások, de súlyos fellángolások is bekövetkezhetnek. A súlyos formára jellemző a vasculitis, az erek gyulladásainak megjelenése. Részletek!

Fontos - állítja Venus -, hogy egy nagy célt tűzzünk ki magunknak. Ez lehet például, hogy 30 napig nem eszünk sült ételt. Ha a célt elérjük, és működik a dolog, akkor jól fogjuk érezni magunkat. Telefonra telepíthető alkalmazások is vannak már, amelyek nyomon követik a teljesítményt, a számokat látva pedig úgy érezhetjük, hogy "igen, megcsinálom!". Az étkezésnél pedig mindig van egy helyettesítő étel, amely jó ízű. Valaki szereti a chipset? Keressen káposztachipset , vagy süsse meg saját egészséges chipsét otthon. Csak találja meg a cserelehetőséget, így nem fogja azt érezni, hogy hiányzik az egészségtelen étel.

Végül be kell tartani a 90/10-es, 80/20-as vagy 70/30-as szabályt. Ennek lényege, hogy időnk nagy részében kövessük az egészségünket szolgáló tervet. Aztán néha kihagyhatjuk az edzést és ehetünk chipset is. De ha az időnk nagy részében egészségesen élünk, akkor ez segíteni fog elérni a céljainkat, bármik legyenek is.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: