Így hatnak a gyógyító gombák

A gyógynövények létezését mindenki természetesnek veszi. A gombákról azonban inkább az terjedt el, hogy akár halálosan megmérgezhetnek. Pedig a mérgező hatás is azt igazolja, hogy tele vannak olyan vegyületekkel, amelyek aktívan hatnak az emberi szervezetre. Miért is ne gyógyíthatnának meg?

A gombák nagyon is népszerűek, ha az étkezési célra való felhasználásuk a kérdés. A medicinában azonban - legalább is a nyugati társadalmakban - a gombák nem találtak maguknak olyan komoly szerepet, mint a gyógynövények. Pedig egyaránt használhatók az immunrendszer megerősítésére, az atletikus teljesítmény és a mentális állapot javítására, de még a rák megelőzésére is. Talán meglepő. de evolúciósan a gombák közelebb vannak az állatokhoz , és így az emberhez, mint a növények.

shiitake
A csodás shiitake gomba nemcsak finom, hanem nagy a gyógyító ereje is. Fotó: 123rf

A Foodrevolution Network magazin szerint ez az oka, hogy több olyan anyagot választanak ki, amelyek támogatják az emberi szervezet védelmi mechanizmusát is, és így egyre inkább legitim eszköznek tekintik az egészség és a jólét fokozására. Habár a gombákat már nagyon régóta használják gyógyításra (például az ókori Egyiptomban a hosszú élet egyik forrásának tartották), a modern orvostudomány csak nem régen fordult feléjük. Ma már több mint százféle olyan gombafajt tartanak nyilván, amelyeknek valamilyen gyógyító ereje vagy egészségi előnye van.

Miért olyan hatásosak a gombák?

Ma már nem meglepő, ha a gyógynövények mellett gyógygombákról is beszélnek, hiszen betegségek megelőzésére és kezelésére használják őket. Erre többek között azért alkalmasak, mert minden gomba tartalmaz béta-glükánokat, amelyek segítenek az immunrendszernek a gyulladás leküzdésében. A gombákról úgy vélik, hogy védelmet nyújtanak az emlődagantok és más hormonokkal kapcsolatos rákok ellen, mivel gátolják az aromatáz nevű enzimet, amely fontos szerepet játszik az ösztrogéntermelésben. A gombák egyfajta lektint is tartalmaznak, amely felismeri a rákos sejteket és megakadályozza azok növekedését és osztódását.

Több mint 2000 fogyasztható gombafaj létezik a bolygón, de ezek nem mind étkezési célú gombák. A taplógombák például tartalmazhatnak gyógyító hatóanyagokat, de kinek jutna eszébe ebédet főzni belőlük. Nem véletlenül szokták a rosszul elkészített húsra mondani, hogy kemény, mint a tapló. Néhány erősebb hatású gombafajt közelebbről megvizsgálva rájöhetünk, hogy nem csak a gasztronómiai értékek alapján lehet ezekről a sajátos élő szervezetekről véleményt mondani, de még a leggyakrabban fogyasztott gombáknak is megvannak a gyógyító képességeik!

Ezek közé tartozik a chaga, amelyet Magyarországon hamvaskéreg-gombaként vagy terülő rozsdástaplóként is ismernek (Inonotus obliquus), a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), a lepketapló (Trametes versicolor, Coriolus versicolor), a shiitake (Lentinula edodes), az oroszlánsörény-gomba , más néven majomfejgomba vagysüngomba (Hericium erinaceus) és a kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis).

Az antioxidánsaktivitás növelése

Tudjuk, hogy a szabad gyökök komolyan károsítják sejtjeink különböző struktúráit. Ez a sejtkárosodás pedig hozzájárul az egészségi kockázatok kialakulásához és növekedéséhez, beleértve az öregedéssel kapcsolatos problémákat. Ezért a szabad gyökök csökkentése vagy inaktívvá tétele fontos az egészségünk fenntartásához. Erre általában olyan antioxidánsokat használunk, mint a C-vitamin, az A-vitamin, a szelén és a béta-karotin.

Emellett azonban sok gomba is tartalmaz olyan összetevőket, amelyek hatékonyan semlegesítik a szabad gyököket. A chaga, azaz hamvaskéreg gomba is ismert antioxidáns tulajdonságairól. Egy, az International Journal of Biological Macromolecules című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a chaga poliszacharidnak erős antioxidáns hatása van, valósággal kisöpri a szabad gyököket. A kínai hernyógombában lévő poliszacharidokról pedig kimutatták, hogy javítják az antioxidációs aktivitást az immunszuppresszált egerekben, továbbá jelentősen növelik a teljes antioxidánskapacitást. Ráadásul ez a gomba nemcsak a káros szabad gyökök semlegesítését segíti elő, hanem fokozza a szervezet veleszületett antioxidánsrendszerének aktivitását is.

Az immunrendszer erősítése

A gombák fokozzák az immunrendszer számos létfontosságú összetevőjének szintjét és aktivitását, sőt rá tudják venni az immunsejteket, hogy hatékonyabban lépjenek fel a jövőbeni fertőzésekkel szemben. A makrofágok egyfajta fehérvérsejtek, amelyek elnyelik és megemésztik a celluláris törmeléket, az idegen anyagokat, a mikrobákat, a rákos sejteket és bármi mást a szervezetben, ami nem tűnik egészségesnek az immunrendszer számára. A chaga poliszacharidról kimutatták, hogy egerekben gyors szaporodásra serkentette a makrofágokat. Egy másik kísérletben sérült egereket 24 napon át chagakivonattal etettek, s ennek hatására megnőtt a védelmet ellátó fehérvérsejtek száma az állatok csontvelejében.

A pecsétviaszgomba is fokozza az immunrendszer különféle összetevőinek termelődését, beleértve a természetes ölősejteket is, amelyek kimutatják és elpusztítják a vírusokkal fertőzött vagy rákos sejteket. Egy vizsgálatban előrehaladott stádiumban lévő daganatos betegeket kezeltek 12 héten át pecsétviaszgombából származó poliszachariddal, aminek eredményeként a betegek immunfunkciója jelentősen javult.

A shiitake a világ egyik legnépszerűbb és legtöbbet tanulmányozott gombája, amely a Lentinan néven ismert poliszacharidot tartalmazza. A Cancer Detection and Prevention Journal cikke szerint ez a gomba egyedülálló forrása az immunkezelő anyagoknak, ezzel segít az életminőség javításában és az élet meghosszabbításában. Egy 2014-es tanulmányban pedig, amelyet a Journal of American College of Nutrition ismertetett, a kutatók 52 egészséges fiatal felnőttnek adtak naponta 5 vagy 10 gramm szárított shiitake gombát négy héten át. Ennek eredményeként a T-immunsejtek és a természetes ölősejtek száma és hatékonysága jelentősen megnövekedett. A szárított shiitake gombák egy hónapon át tartó fogyasztása megerősítette az immunrendszert, illetve jelentősen csökkentette a gyulladást a szervezetben. A hatás még erősebben jelentkezett azoknál, akik napi 10 grammot kaptak.

A magas vércukorszint kezelése

Kimutatták, hogy a kínai hernyógombából származó vegyületek elősegítik a vércukorszint kiegyensúlyozását. Egy, a Biological and Pharmaceutical Bulletin folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a cordyceps-poliszacharid erős vércukorszint-csökkentő aktivitást mutatott diabéteszes egerekben, míg a plazmaglükózszint gyorsan csökkent az egészséges és diabéteszes egerekben egyaránt. A gomba poliszacharidja hozzájárult a triglicerid- és a koleszterinszint csökkentéséhez is. Sőt, egy másik vizsgálat szerint ez a hatóanyag szintén jelentősen csökkenti a diabétesz miatt kialakuló veseelégtelenség kockázatát.

Az agy egészségének támogatása

Az oroszlánsörény-gomba (amelyet sokan különleges csemegének tartanak) hosszú hagyományokra tekint vissza a kínai orvoslásban. Kimutatták erről a gombáról, hogy a benne lévő erős vegyületek aktiválnak egy nagyon fontos peptidet, az úgynevezett "idegnövekedési faktort" vagy NGF-et, amely az agy neuronjainak növekedéséhez, fenntartásához és túléléséhez szükséges.

Az élelmiszer-tudósok eddig is gyakran dicsérték a gombákat, mert egészségesek, hiszen nem tartalmaznak koleszterint és glutént, alacsony a zsír-, cukor-, nátrium- és kalóriatartalmuk. De ez nem minden. Gyógyászati tulajdonságaik is lehetnek, mivel tele vannak különféle fehérjékkel, B-vitaminokkal, rostokkal és olyan immunjavító cukrokkal (béta-glükánokkal), amelyek a sejtfalat erősítik. Részletek!

A gomba hatóanyagai úgy stimulálják a neuronokat, hogy azok újra nagyobb aktivitásba és szaporodásba kezdjenek, ami segít megőrizni az agyi idegsejteket és fenntartja funkciójukat. Egy kisebb japán klinikai vizsgálatban enyhe kognitív károsodással (MCI) élő idős férfiak és nők 16 héten át kaptak oroszlánsörény-gombát. A vizsgálati időszak alatt a gombafogyasztó csoport kognitív funkcióskálán elért eredményei szignifikánsan javultak a placebocsoport teljesítményéhez képest. Amint azonban abbahagyták a gomba fogyasztását, ez az előnyük eltűnt. E gombáról azt is kimutatták, hogy segít megelőzni a térbeli rövid távú és vizuális felismerési memória leromlását, valamint késlelteti a kognitív diszfunkció (az idős kori elbutulás) kialakulását.

Az edzésteljesítmény javítása

A fizikai teljesítmény javulásához különösen a cordyceps, azaz a kínai hernyógomba képes a legtöbbet hozzátenni. Kimutatták, hogy a gomba kivonatai akár 40 százalékkal is meghosszabbítják az aorta, azaz a legfontosabb verőér hosszát. Az aorta az emberi szervezet legnagyobb verőere, amely a szív bal kamrájából lép ki és ellátja az egész szervezetet oxigéndús vérrel. A cordyceps hatására javul a véráramlás, egyben jelentősen erősödik az állóképesség.

A gomba adenozint is tartalmaz, ami stimulálhatja a sejtek egyik fő energiaforrása, az ATP termelését . Ez lehet a másik oka annak, hogy megemeli az atletikus képességeket. Egy japán tanulmány szerint a hernyógomba hatóanyagait tartalmazó táplálékkiegészítő a hosszútávfutók több mint 70 százalékának javította a teljesítményét. De nemcsak a fiatal, edzett és egészséges emberekre volt pozitív hatással, hanem idős emberek mozgása és egészségi állapota is javult egy kísérlet szerint a gomba hatására.

A táplálkozási szakemberek azt javasolják, hogy lehetőség szerint többféle gomba kombinációját fogyasszuk a szinergikus hatások kiaknázása érdekében. Komoly bizonyítékok vannak rá, hogy minden ehető gombának, még a legközönségesebb élelmiszerboltban kapható fajtáknak is, erős egészségvédő és -javító tulajdonságaik vannak. De a leghatásosabbak a fentebbiekben ismertetettek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Kora délután főként a keleti országrészben pattanhatnak ki hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkezhetnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet általában 35 és 41 fok között várható, de az északnyugati tájakon 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra