Hogyan változtat meg a futás? - infografika

A futás az ember természetes képessége a gyors helyváltoztatásra, de manapság inkább testedzési célból szaladgálunk. Már aki hajlandó erre. A többség nehéz, kifulladással, izomfájdalommal járó munkának véli, s nehezen szánja rá magát. Pedig ha mindenki ismerné a futás fizikai és lelki hatásait, biztosan többen húznának cipőt, hogy kocogni induljanak. Infografika.

A futás legfontosabb hatásait az alábbi infografikán vesszük sorra, ezért elöljáróban csak egy olyan további szempontra hívjuk fel a figyelmet, amely segíthet a testedzés e formája melletti döntésben. A futás nagyszerű feszültségoldó, mégpedig a hatására bekövetkező agyi folyamatoknak köszönhetően. Azaz működésbe lép az endogén opioid rendszer , amely arról gondoskodik, hogy képesek legyünk tovább futni akkor is, ha már fáj a talpunk, vagy érezzük a már tökéletesen csillapító térdporc körüli fájdalmat. Az agyunkban előállított saját opioid vegyületünk átsegít ezeken nehézségeken, és fájdalmas edzésből élvezetté változtatja a futást. Olyan élvezetté, amely az egész szervezetünkre, de különösen a keringési rendszerünkre, és a krónikus betegségek elleni védekezésre is rendkívül pozitív hatást gyakorol.

futás

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: