Ezért óvakodjunk a zajtól - infografika

Nem véletlenül szokás zajszennyezésről beszélni, hiszen a zaj ugyanúgy lerontja az életünk minőségét, mint a levegőbe kerülő káros anyagok vagy a szétszórt szemét. Infografikánk a zaj veszélyeire figyelmeztet.

A Liszt Ferenc repülőtér körzetében mostanában megnövekedett zajszennyezés miatt már az is felmerült, hogy messzebbre kellene telepíteni a légikikötőt, mert a környéken lakók életét tönkreteszik a le- és felszállásokat kísérő hanghatások. A zaj komoly dolog, amely nemcsak a hallást ronthatja, de más stresszel összefüggő betegségek kiindulásává is válhat . Infografikánk azonban elsősorban a zaj hallást fenyegető hatásait foglalja össze.

zajos
A nagy zaj igazán képes megőrjíteni és károsítani bennünket - Fotó: 123rf

A legnagyobb veszély, ami a zaj miatt fenyeget, a halláskárosodás , azaz a hallásérzékenység romlása az egészséges fiatal felnőttek hallásához képest. Kutatások szerint a hallásérzékenység maximumát 12 éves korban érjük el, képességünk pedig 30-35 éves korunkig nem romlik. Ettől fogva (ahogy a többi testi funkciónk is) nagyon lassú hanyatlásnak indul. Ennek ütemét negatívan befolyásolhatják az örökletes tényezők, a betegségek, vagy éppen a zajnak való kitettség. Összességében a halláskárosodás az egyik leggyakoribb testi károsodás, amely minden tizedik felnőttet érint Magyarországon.

A hallás a környezeti mérőműszerünk

A hallás azonban igen fontos képességünk, mert nemcsak a kommunikációban, hanem a környezetünk felmérésében is igen fontos szerepe van. Az úgynevezett hanglokáció segítségével tudjuk meghatározni az egyes hangforrások helyét és távolságát, illetve a hang jellegéből következtetünk arra is, hogy milyen élőlény vagy veszélyforrás lehet a közelünkben. Felismerjük a kutyaugatást, a patak csobogását, a közelgő vihar hangjait vagy a különféle hangulatú emberi kommunikációt is. Azaz a hallászavar általános tájékozódási problémát, sőt olykor elszigetelődést jelenthet.

Ha károsodnak vagy "ellustulnak" azok a fülben elhelyezkedő speciális hallósejtek (szőrsejtek), amelyek a hanginformációkat közvetítik az agynak, a hallásképesség már nem visszaállítható. Ezért a hallásromlással foglalkozni kell, hogy megállítható legyen. A károsodás például ismétlődő zajhatásra alakulhat ki. Ezért ha valaki rendszeresen hallgat nagyon hangos zenét, komolyan árthat magának. Nem is biztos, hogy ezt a változást azonnal megérzi, mert a fiatalkori zajártalom később is kifejtheti hatását. Ahogy idősödünk, a hatás gyorsabban és határozottabban jelentkezik. Ennek megelőzésére ügyelnünk kell a túl hangos zaj elkerülésére vagy a zajvédelemre.

zaj
)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: