Halláskárosodás tünetei és kezelése

2018. 07. 30.

 Szabó Emese

 Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész szakorvos

Mi a halláskárosodás?

A "rossz hallást" okozó halláskárosodást két nagy csoportba oszthatjuk. Az egyik az úgynevezett vezetéses halláscsökkenés, a másik pedig az idegi jellegű halláscsökkenés. A kettő kombinálódhat is, és így kialakulhat az úgy nevezett kevert típusú halláscsökkenés.

A halláskárosodás előfordulása

A vezetéses halláscsökkenés ugyan felnőtteknél is előfordul, de döntő többségében inkább a gyerekekre jellemző. Az idegi jellegű halláscsökkenésre ennek épp a fordítottja igaz, az ugyanis jellemzően a felnőtteket érinti nagyobb számban.

A halláskárosodás okai

Vezetéses halláscsökkenést a hangvezetőrendszer (azon belül is a külső hallójárat, a dobhártya és a középfül) károsodása okozhat. Gyerekeknél e jelenség hátterében gyakran a megnagyobbodott orrmandula áll, de állhat a hátterében visszatérő, úgynevezett szerózus középfül-gyulladást is. Emellett természetesen a gennyes középfülgyulladás is együtt jár a hallás romlásával.

Felnőtteknél egy banális ok, a hallójáratot eltömítő fülzsír is vezethet halláscsökkenéshez.
Emellett a vezetéses halláscsökkenés felnőttkorban előforduló esete az úgynevezett otosclerózis. Ez tulajdonképpen amiatt alakul ki, mert a belső fülhöz csatlakozó hallócsontocska (kengyel) becsontosodik a belső fülbe vezető ovális ablakba. Emiatt pedig a hangvezetés a belsőfül felé nagymértékben csökken.

Az idegi jellegű halláskárosodást a belső fülben elhelyezkedő "csiga", valamint a csigából kiinduló hallóideg-károsodása okozza. Ez utóbbit jellemzően zajártalmak, valamilyen infekciós behatások, anyagcsere-betegségek és egyéb belgyógyászati betegségek, keringési zavarok válthatják ki.

Egyes gyógyszerek - például a nagy dózisban adott szalicilátok, antibiotikumok - hosszú ideg történő alkalmazása szintén okozhat belsőfül-károsodást és fülzúgást is. Emellett a halláscsökkenés hátterében állhat a hallóidegen kialakuló daganat, bár ez általában ritkán fordul elő. Emellett előfordulhat veleszületett halláscsökkenés is, de ez szintén ritka kórkép.
Érdemes tudni azt is, hogy a kezeletlen magas vérnyomás és cukorbetegség növelheti a halláscsökkenés kialakulásának kockázatát.

A halláskárosodás tünetei

A fő tünet értelemszerűen a halláskárosodás, amihez természetesen a halláscsökkenést kiváltó alapbetegség tünetei is csatlakoznak. Azt azonban ki kell emelni, hogy egy szerózus középfülgyulladásban szenvedő gyerek nem panaszkodik, mert nem fáj a füle, csak éppen a környezete szerint "alkalmi süket". Ennek oka az, hogy a gyerek ilyenkor csak akkor érti meg a beszédet, ha felénk fordul és olvas a szánkról is. Kisgyermeknél emiatt egyéblént a beszédfejlődés is zavart szenvedhet. A halláscsökkenéshez gyakran társul fülzúgás is.

A halláskárosodás diagnózisa

Mindenképpen fülészeti szakorvosi vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához. Ugyancsak e vizsgálat része a hangvilla- és a súgottbeszéd-vizsgálat. Ezek segítségével az orvosok már nagy eséllyel meg tudják állapítani azt, hogy milyen jellegű halláscsökkenésről van szó. De a károsodás mértékének pontos megállapításához mindenképpen szükséges a süketkamrában végzett audiológiai vizsgálat is. A feltételezett kiváltó ok kivizsgálása is ezután történik, ami labor, röntgen, CT, MRI és egyéb vizsgálatot is jelenthet.

Hallásvizsgálat

Hallásvizsgálat

A halláskárosodás kezelése

A fülzsírdugó okozta vezetéses halláskárosodás kezelése viszonylag egyszerű, ekkor az orvosok egyszerűen "kimossák" a külső hallójáratot, azaz eltávolítják a zsírdugót. Egyéb vezetéses halláscsökkenés esetében a kezelés szintén az oknak megfelelően történik. Ha tehát a háttérben orrmandula-megnagyobbodás áll, akkor a megoldást az orrmandula eltávolítása jelenti. Durván összefoglalva a vezetéses halláscsökkenés kezelése általában műtéti.

Az idegi jellegű halláscsökkenés operációval általában nem gyógyítható, emiatt ez esetben jellemzően inkább keringésjavító infúziós kezelést, vitamin terápiát kap a beteg. Ezt leginkább az úgynevezett hirtelen halláscsökkenés - amikor a hallás egyik pillanatról a másikra károsodik - esetében alkalmazzák. Természetesen idegi halláscsökkenés esetén a beteg kap megfelelő hallókészüléket is.

Megelőzés

A gyerekek vezetéses halláscsökkenését azzal előzhetjük meg, ha a náthás kicsik orrjáratait mindenképpen szabaddá tesszük, orrcseppel, orrleszívással. Hasznos emellett az infralámpázás is. Ezzel próbálhatjuk ugyanis megelőzni az orrmelléküreg-gyulladást és a fájdalommal és lázzal járó akut középfül-gyulladást. Ha pedig már kialakultak ezek a betegségek, akkor kezeljük azokat megfelelően, akár antibiotikummal is. Ha pedig nagy fájdalmat okozó, gennyes középfülgyulladás alakul ki, amely kapcsán a középfülben felgyülemlett genny már a dobhártyát is kifelé feszíti, akkor szükséges lehet akár fölszúrni is a dobhártyát (napjainkban ez egyre ritkábban fordul elő).

Az idegi jellegű halláskárosodás megelőzéséhez fontos, hogy kerüljük a hirtelen és nagyon hangos zajokat, illetve védjük azoktól a fület. Azaz ne állítsuk túl hangosra a fülhallgatós zenelejátszót, és kerüljük a túlzottan zajos helyeket. Ugyanígy árthat a hosszú ideig tartó, állandó mobiltelefon-használat is, hosszabb távon ugyanis ez is okozhat belsőfül-károsodást.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész szakorvosnak.

Kategória: Fül-orr-gégészeti betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Halláskárosodás kezelésére! További kérdésem van Halláskárosodás témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok lesz felettünk a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag