Drasztikusan változhat a sürgősségi ellátás és a kórházak működése

A kormány frissen benyújtott egészségügyi törvénycsomagja a kórházi struktúrát, a sürgősségi ellátást és a szakellátást is alapjaiban változtatná meg - írja a hvg.hu.

A kormányzati tervek – és a most benyújtott törvényjavaslat – szerint a jövőben a megyei kórházakban lenne sürgősségi ellátás, a városiakban pedig legfeljebb szakellátás. Ezt úgy oldanák meg, hogy minden megyében kijelölnek egy vezető intézményt, ami ellátja az irányítási feladatokat, és dönt egyebek mellett a dolgozók megyén belüli átvezényléséről. Ezzel a megoldással reagálna a kormány a szakemberhiányra – számol be róla témával foglalkozó cikkében a hvg.hu. 

Alapjaiban változhat meg az egészségügyi ellátás. Fotó: Getty Images
Alapjaiban változhat meg az egészségügyi ellátás. Fotó: Getty Images

Átalakítanák az ügyeleti ellátást is

Ahogy azt a lap írja, egyelőre nem tudni, hogy melyik megyei kórháznak mi lesz a feladata a jövőben, ahogy az is kérdéses, hogy a Budapesti intézményeket hogyan érintik majd a tervezett változások. Annyi viszont kiderült, hogy "a városi kórháznak 0-24 órában alkalmasnak kell lennie a betegfogadásra, és legalább kettő, a miniszter által rendeletben meghatározott szakmában nyújt fekvőbeteg-szakellátást, míg a vármegyei kórház 0-24 órában biztosít sürgősségi ellátást és legalább öt, a miniszter által rendeletben meghatározott szakmában nyújt fekvőbeteg-szakellátást". 

A benyújtott törvényjavaslat szerint a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletről a fővárosban továbbra is az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk. Az átvezénylésről pedig annyit lehet tudni, "hogy a munkavégzés helyének munkáltató általi egyoldalú meghatározása a foglalkoztatottra nézve – egészségi állapotára vagy családi körülményeire tekintettel – aránytalan sérelemmel nem járhat” - olvasható a hvg.hu-n. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: