A Belügyminisztériumhoz kerül a Honvédkórház irányítása

Január elsejétől a Honvédkórház irányítása átkerül a Honvédelmi Minisztériumtól Pintér Sándorhoz, az egészségügyért is felelős belügyminiszterhez. Egyes források szerint a dolgozókat nyugtalanítja a döntés.

Átkerül az egészségügyért is felelős Belügyminisztériumhoz a Honvédkórház irányítása – írja az rtl.hu egy, a miniszterek feladatait felsoroló salátatörvényre hivatkozva. A jogszabály szerint 2023. január elsejével kiválással jön létre egy új egészségügyi szolgáltató, amely jogutódként ellátja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ nem katonai feladatait. A civil lakosság ellátását a kórház átszervezése várhatóan nem érinti.

Mint arra Dr. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára rámutatott, éppen akkor döntöttek úgy, hogy kiszervezik a honvédség nagyjából 15-20 százalékát kitevő részleget, amikor hivatalosan háborús veszélyhelyzet van Magyarországon.

Nyugtalanok a dolgozók

Az rtl.hu a forrásaitól úgy tudja, a döntés nyugtalanságot okozott az állományon belül. A legtöbben ugyanis arra számítanak, hogy a következő hónapokban, az átszervezés életbe lépéséig szinte semmilyen tájékoztatást nem kapnak majd arról, milyen feltételek mellett folytathatják a munkát. Az sem egyértelmű egyelőre, hogy pontosan hány embert érint majd az átszervezés (a Honvédkórházban kb. 3 ezren dolgoznak).

Honvédkórház, Belügyminisztérium, magyar egészségügy, átszervezés
A Belügyminisztériumhoz kerül a Honvédkórház irányítása. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Sokan attól is tartanak a kórházban, hogy sérülnek majd a katona-egészségügyi készségek is. Ha ugyanis teljesen szétválasztják a civil és a katonai ellátást, akkor kialakulhat egy kompetencia nélküli katonai egészségügy – állították az intézményen belül dolgozó források. Az orvosoknak ugyanis évente több százszor el kell végezniük egy beavatkozást ahhoz, hogy a képességieket rutinszerűen tudják majd alkalmazni a bevetés során is. Márpedig ehhez az, kell, hogy békeidőben civileket gyógyítsanak.

Sokan úgy dönthetnek, inkább leszerelnek

Dr. Nagy Marcell MOK-titkár is úgy véli, hogy ez lehet a legfőbb veszélye az átszervezésnek: a katona-egészségügyi feladatokat ellátóknak ugyanis olyan speciális feladatokat kell végezniük, amelyek egy részével a civil orvosok soha nem találkoznak. A szakember arról is beszélt, hogy létre lehet hozni olyan szervezeti megoldást, amelynek következtében a katonák továbbra is ugyanúgy végzik a munkájukat, mint korábban, csak ebből kifelejtik azt, hogy mit szeretnének maguk az orvosok. Könnyen lehet ugyanis, hogy az egészségügyisek egy része ebben a helyzetben inkább úgy dönt: leszerel.

Az rtl.hu kereste az ügyben a Honvédelmi Minisztériumot, valamint a Belügyminisztériumot is, de nem kapott választ.  

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: