Súlyos bajt okozhat a ketogén diéta

Habár manapság az egyik legdivatosabb fogyókúrás módszerként tartják számon, egy újonnan publikált svájci kutatásból kiderült, hogy a ketogén diéta rövid távon megnövelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A ketogén diéta átmenetileg hasznos eszköz lehet a súlycsökkentéshez, a hosszú távú hatásai ugyanakkor egyelőre nem tisztázottak - olvasható a mértékadó Mayo Clinic oldalán. Az étrend lényege, hogy magas zsír- és fehérje-, illetve alacsony szénhidrátbevitel mellett beindítja az úgynevezett ketózis folyamatát a szervezetben. Ilyenkor a test ahelyett, hogy a megemésztett szénhidrátokból származó cukorral biztosítaná energiaszükségletét, inkább ketontesteket használ, amelyek vízoldékony molekulaként a májból és a zsírszövetek lebontásából származnak. Mindez a legtöbb esetben a súlyfelesleg csökkenését eredményezi.

Hogyan kezelhető az inzulinrezisztencia? Részletek itt.

A ketózis pontos fiziológiai hatásai ugyanakkor még nem ismertek teljesen, ezért egy svájci kutatócsapat egérkísérletek során igyekezett molekuláris szinten modellezni, milyen folyamatok játszódnak le ilyenkor a szervezetben. Ennek érdekében néhány napig ketogén diétán tartották a rágcsálókat, aminek kapcsán a szakemberek úgy sejtették, hogy súlyvesztést vagy egyéb javulást tapasztalnak majd egészségügyi téren az kísérleti állatoknál. Ehelyett viszont kimutatták, hogy az egerek mája szinte azonnal rezisztenssé vált az inzulinra, három nap elteltével pedig a szervezetük már képtelen volt szabályozni a vércukorszintet .

Egérkísérletek alapján a ketogén diéta elősegítheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását
Egérkísérletek alapján a ketogén diéta elősegítheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását

Ha a máj rezisztenssé válik az inzulinnal szemben, az az egész testre nézve rosszat jelent, mivel fokozott kockázatra utalhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása tekintetében - hangsúlyozták a kutatók a Journal of Physiology című szaklapban megjelent tanulmányukban. Különösen annak tükrében elgondolkodtató ez a felfedezés, hogy a túlsúlyos emberek részben éppen a diabétesz rizikóját próbálják meg csökkenteni a ketogén diéta segítségével, valójában azonban előfordulhat, hogy akaratlanul is ellenkező hatást érnek el ezáltal.

"Fontos leszögezni, hogy az eredményeink egerekkel folytatott kísérletek során születtek. Mindaddig nem vonhatunk le érdemi megállapításokat, amíg nem folytattuk le a vizsgálatokat embereken is" - mutatott rá Christian Wolfrum biokémikus, a tanulmány egyik szerzője. Hozzátette, kollégáival nem szeretnék lebeszélni az embereket arról, hogy megváltoztassák étrendjüket, hiszen ez szükséges lehet az egészséges testsúly eléréséhez. Meglátásuk szerint fontos ugyanakkor észben tartani, hogy a végső ítélet még nem hangzott el a ketogén diétáról, azaz nem jelenthető ki egyértelműen sem az, hogy hasznos, sem az, hogy ártalmas lenne az emberi egészségre nézve.

Forrás: livescience.com

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: