A fogágybetegség rejtélyes oka

Az inzulinrezisztencia (IR) számos bosszantó tünet hátterében bújik meg, ezen felül súlyos szövődményekkel is járhat. Sokat hallani arról, hogy meddőséget, menstruációs zavarokat, pattanásos bőrt és túlsúlyt okoz, ám friss tanulmányok szerint a fogágybetegség mögött is gyakran a magas inzulinszint áll.

A hasnyálmirigy által termelt inzulin szerepe, hogy a glükózt a sejtekbe juttassa, így tehát felelős a cukor-anyagcseréért, a szervezet energiaellátásáért, továbbá részt vesz a zsírok, a fehérjék és a glikogén felépítésében. Az inzulin nagy hatással van a glükóz mennyiségére, hiszen amennyiben megemelkedik a vércukor szintje, visszaállítja a normál tartományba.

Ha valakinél gyakrabban és nagyobb mértékben emelkedik meg a glükóz mennyisége - például egészségtelen életmód miatt -, akkor a szervezetnek egyre több inzulint kell termelnie kompenzálásként. Ennek hátulütője azonban egyrészt, hogy a tartósan magas inzulinszint nagy károkat okozhat az egész szervezetben, másrészt a hasnyálmirigy a folyamatos munkában előbb-utóbb kifárad, majd kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Az inzulinrezisztencia leggyakoribb tünetei

IR esetén a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, ezért mennyisége megemelkedik, ami számtalan problémát okozhat. Az állapot legjellemzőbb tünete a túlsúly, a menstruációs zavarok, a policisztás ovárium szindróma (PCOS) és a meddőség. IR fennállásakor a férfi nemi hormonok szintje túlsúlyba kerülhet a nőiekével szemben, így férfias jegyek jelenhetnek meg, mint amilyen a zsíros, pattanásos bőr, a hasi elhízás, a hajhullás vagy a fokozott szőrösödés. Mivel a tünetek igen hétköznapiak, igen könnyű átsiklani felettük, vagy a genetikát okolni a panaszokért, ezért sokan el sem jutnak az orvosig, csak amikor már kifejlődött a gyógyíthatatlan 2-es típusú cukorbetegség. A rizikót csak tetézi, hogy az IR olykor semmilyen tünettel nem jár, vagyis az egyre növekvő inzulinszint némán teszi tönkre a szervezetet.

A súlyos, esetleg vissza-visszatérő ínygyulladást inzulinrezisztencia is okozhatja
A súlyos, esetleg vissza-visszatérő ínygyulladástinzulinrezisztenciais okozhatja

Fogágyproblémákkal is összefügghet

A legújabb kutatások szerint az inzulinrezisztencia provokálta tünetek az említettekkel még nem érnek véget, ugyanis megfigyelték, hogy a probléma gyakran fogágybetegséghez is vezet.

Egy dél-koreai és egyesült államokbeli tanulmányban az IR és a súlyosabb fogágybetegségek közti kapcsolatot vizsgálták, amely során a résztvevők ínyének állapotát és HOMA-indexét elemezték. A kutatók úgy találták, hogy azok körében, akik súlyos parodontózisban szenvedtek, sokkal gyakoribb volt az inzulinrezisztencia jelenléte. Ennek okát még vizsgálják, ám abban a legtöbb szakember véleménye megegyezik, hogy az IR-rel gyakran együtt járó magasabbtesttömegindex(BMI) miatt több gyulladást keltő anyag is kering a szervezetben, ami természetesen nagy hatással van az ínyre is. Ráadásul amennyiben már a vércukor szintjében is negatív irányú változások következnek be, úgy az állapotot csak súlyosbítja a fenyegető fertőzésveszély is.

Megfelelő kezelés mellett igen jók az inzulinrezisztencia gyógyulási esélyei. Az esetek 70-80 százalékában sikerrel legyőzhető a probléma. Részletek itt.

Éppen ezért amennyiben valaki súlyos, esetleg vissza-visszatérő ínygyulladástól szenved, érdemes ellenőriztetnie inzulin- és vércukorszintjét, ugyanis meglehet, hogy IR vagy cukorbetegség okozza a problémát.

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája szerint amennyiben bebizonyosodik az IR megléte, úgy fontos endokrinológushoz és dietetikushoz fordulni segítségért. A terápia ugyanis több síkon mozog, mivel az életmódváltáson túl (személyre szabott diéta, rendszeres testmozgás) gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Amennyiben a beteg az előírásokat betartja, úgy búcsút inthet az állandó gyulladásnak, a rossz közérzetnek, ráadásul esetleges súlytöbbletétől is megszabadulhat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: