Ekkora büntetést kap, aki tiltott helyen strandol

Nem véletlenül tiltják egyes helyeken a strandolást. A hőségre hivatkozva azonban minden évben akadnak olyanok, akik tilosban járnak.

A tiltott helyen fürdőzés nem csak balesetveszélyes, de kifejezetten tilos is, komoly büntetés jár érte annak, akit elkapnak – hívta fel a figyelmet cikkében a Pénzcentrum. Az  Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatára hivatkozva azt írták, a helyszíni bírság 6 500 forinttól 65 ezer forintig terjedhet, szabálysértési eljárás indítása esetén azonban akár a 200 ezer forintot is elérheti a befizetendő összeg.

kislány medencében strandlabdázik
A hőségre hivatkozva minden évben akadnak olyanok, akik tilosban járnak. Fotó: Getty Images

Hol szabad fürdeni, és hol nem?

A kijelölt fürdőhely határát a parton kihelyezett, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla jelzi. A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeknél pedig minden esetben a FÜRÖDNI TILOS! tábla látható. A Pénzcentrum listája szerint tilos fürdőzni

  • hajóútban;
  • a hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják (úszók, villanók) 100 méteres körzetében;
  • a nagyhajók, úszómunkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
  • a hidak, a vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek területén;
  • kijelölt zárt vízisí és vízi motoros sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, valamint hajóállomások területén;
  • egészségre ártalmas vizekben;
  • határvizekben, városok belterületén lévő szabadvizekben, kivéve a kijelölt fürdőhelyeket;
  • mindenhol, ahol azt tábla tiltja.

„Mivel a szabad vizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, ne feledjük a fő szabályt, hogy a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás még a jól úszóknál is könnyen izomgörcshöz, sőt vízbe fulladáshoz is vezethet” – olvasható a cikkben. Az ORFK arra is felhívta a figyelmet, hogy a változó vízmélység és a hőmérséklet-különbségek miatt a bányatavak különösen veszélyesek.

Vízbe fulladás: megdöbbentően csendes és gyors folyamat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra