Így segíthetjük májunk munkáját

Bár méregtelenítő csodaszerek egész armadájáról lehet manapság olvasni az interneten, valójában a munka dandárját májunk - hatékonyan és csendben - magától is elvégzi. Segíthetjük-e vajon ebben, és ha igen, mit tegyünk?

Az anyagcsere egyik legfontosabb szerve kétségkívül a máj, amely segít megszabadítani a szervezetet számos méreganyagtól, így például az alkoholtól, a gyógyszerektől és a tartósítószerektől. Fontos szerepet játszik a zsírok feldolgozási folyamatában, ráadásul ez még messze nem minden! Részt vesz többek között a fertőzések elleni védekezésben, továbbá egyes vitaminok tárolásában és előállításában is, a sort pedig lehetne még folytatni.

A hátráltató tényezők kiiktatása

A májról összességében elmondható, hogy az egyik legnagyobb és legösszetettebb belső szerv az emberi testben, egyben pedig a legkitartóbb is, hiszen kiemelkedő a regenerálódó képessége. Normális esetben gond nélkül el tudja látni az összes funkcióját, így a legjobb, amit tehetünk, pusztán az, ha igyekszünk nem túlfeszíteni a máj teljesítőképességének - egyébként meglepően tág - határait.

A hangsúly tehát a tehermentesítésen van, ami egy rendkívül egyszerű feladat. Pusztán ügyelnünk kell arra, hogy a májat fokozott működésre kényszerítő anyagok bevitelét minél kisebbre csökkentsük. Az alkoholfogyasztás minimalizálása e téren is igen áldásos elhatározásnak bizonyul, de a dohányzás és a túlzottan gyakori, nem feltétlenül szükséges gyógyszerek szedése is sokat segít. Érdemes tartózkodni továbbá a telített zsíroktól, olajban sült ételektől, nem is beszélve a tartósítószerekről és a koffeinről . Ha valamilyen vegyszerrel kell dolgoznunk, fordítsunk nagy gondot a munkavédelemre, hogy minél kevesebb méreganyag kerüljön a szervezetünkbe a belégzés által!

Megfelelő táplálkozással sokat tehetünk májunk egészségéért
Megfelelő táplálkozással sokat tehetünk májunk egészségéért

Természetes segítség

Hasonlóan testünk más részeihez, a májnak is szüksége van bizonyos vitaminokra a feladata maradéktalan ellátásához. Fontos tehát, hogy gondoskodjunk a megfelelő A- és E-vitamin-pótlásról, akárcsak a májsejtek megújulásában is szerepet játszó C-vitaminéról. Ebben a nyersen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök remek forrást jelentenek, továbbá ezek a rostban dús élelmiszerek segítenek elkerülni egy másik nem kívánt állapotot is - a székrekedést. Ilyenkor ugyanis a pangó székletből újra felszívódnak a méreganyagok, ezáltal fokozva a máj leterheltségét. Emésztésünket kellő mennyiségű folyadékkal is támogathatjuk, ami megközelítőleg napi 2 liter vizet jelent.

Mennyi C-vitamint kell naponta bevinnünk, hogy fedezni tudjuk szervezetünk szükségletét? Részletek itt.

Alkalomszerűen fogyasztva bizonyos gyógynövények ugyancsak jó hatással lehetnek májunkra. Az egyik legismertebb ezek közül a máriatövis, amelynek fő hatóanyaga a szilimarin. Ez a májsejtek membránját erősítve védi azokat a méreganyagoktól, másfelől pedig képes semlegesíteni a káros szabad gyököket, így óvja a szervet az oxidatív hatástól. A növény kivonatából készítenek tablettát, de terméséből és leveléből tea is főzhető. A máriatövis hatását a benedekfű hatóanyagai erősítik.

A mediterrán konyha előszeretettel használja az articsókát, amelynek szintén akad előnyös tulajdonsága a májműködés szempontjából. Cinarin nevű hatóanyaga egyrészt elősegíti az epeváladék kiválasztását, másrészt támogatja a sérült sejtek regenerálódását. A növény magas antioxidáns-tartalma hasznos a méregtelenítésben. Az articsóka nyersen jól passzol salátákhoz, leveléből pedig teát is lehet főzni.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: