Ezért van egyre több pajzsmirigybeteg

HáziPatika

A kételkedők szerint csupán a diagnosztika fejlődése miatt növekszik a pajzsmirigy betegek száma. A statisztika azonban azt mutatja, hogy a jelenség nem magyarázható kizárólag a jobb orvosi módszerekkel.

A pajzsmirigyproblémák gyakoriságának lehetséges okairól Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Ezért van egyre több beteg

Nyilvánvaló, hogy több dolog együttesen tehető felelőssé a betegek számának növekedéséért. Az örökletes tényezőket szokták gyakran emlegetni, de a betegségre hajlamosító gének száma nem növekedett lényegesen. A pajzsmirigybetegség megjelenésében valójában döntő szerepet játszanak a környezeti faktorok is. Lássuk ezek közül a hat legfontosabbat.

Gyakran használt EDC anyagok:

 • Biszfenol-A és hasonló fenolok
 • PCB (poliklórozott-bifenilek) vegyületcsoport
 • égéstermékek
 • égetéskor felszabaduló melléktermékek (dioxinok)
 • rovarirtók (peszticidek)
 • gyógyszerek (például Cordarone, Amiodaron)
 • fémek és fémtartalmú vegyületek
 • természetes anyagok (fitoösztrogének, szója)

Kémiai anyagok, mérgező vegyületek

Riasztó következtetésekkel járó kutatási eredmények igazolják az endokrinzavaró vegyi anyagok (EDC) emberi szervezetre gyakorolt hatásait. Évtizedeken át elsiklottunk a hormonháztartás egyensúlyát súlyosan befolyásoló - élelmiszerekben, ivóvízben, kozmetikai és háztartás-vegyipari termékekben, műanyagokban található és egyéb úton ránk leselkedő - ártalmak felett. A következmények súlyosak: autoimmun betegségek, elhízás, meddőség, sterilitás, megváltozó nemi jelleg. Az EDC anyagok hatására jelentősen növekszik az autoimmun betegek, így a pajzsmirigybetegek száma is.

Túlzott jódbevitel

Napjainkban a világméretű programnak köszönhetően a jódhiány lényegesen visszaszorult. A jód hiányában kevés T3 és T4 képződik, ami miatt megnövekszik a TSH termelése. A TSH fokozza apajzsmirigyműködését, osztódásra stimulálja a sejteket, ez a folyamat pedig golyvaképződéshez vezet. Ebből az következne, hogy a só jódozásával és jódtabletta bevitelével minden megoldható, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Kiderült, hogy azokban az afrikai országokban, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták, gyakorlatilag eltűnt a kreténizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma. Az autoimmun eredetű betegségek száma viszont emelkedett. Tehát a túl sok jód fogyasztása is pajzsmirigybetegségekhez vezethet.

stressz, feszültség, pajzsmirigy, pajzsmirigybetegség,
A túlzott stressz is okozhat pajzsmirigyproblémákat. Fotó: 123rf

Radioaktív sugárzás

Az atomkorszak legnagyobb környezeti radioaktív károsodása Csernobilban történt 1986-ban. Az erőmű felrobbanása miatt több ezren haltak meg, illetve szenvedtek életre szóló károsodást. A sok orvosi vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy főleg a gyermekek között nőtt meg a pajzsmirigyrákos betegek száma. A 2011-es fukisimai katasztrófa is szörnyű volt, de méreteiben és következményeiben jelentősen kisebb az előbbinél. Azonban még a túlzott mennyiségű röntgenvizsgálat is fokozott veszélyt jelent. Nemzetközi tanulmányok bizonyították, hogy a fogászati asszisztensek, illetve a gyakran vizsgált egyének között gyakoribb a pajzsmirigybetegség.

Fertőzések

Az utóbb években bizonyították, hogy egyes vírusok (Epstein-Barr vírus, humán herpeszvírus, Coxsackie virusok) és bizonyos baktériumok fontos szerepet töltenek be a pajzsmirigybetegség kiváltásában. Fontos kiemelni a Yersinia enterocolitica baktériumot, amely akár 14-szeresére is növelheti a Hashimoto-betegség kialakulásának kockázatát. Ezek a fertőzések az úgynevezett "második betegség kategóriába" tartoznak. Az idősebbek még emlékezhetnek a reumás lázra, amely torokgyulladás (Streptoccosus fertőzés) után alakult ki. A betegség valóban magas lázzal, fájdalmas ízületi gyulladással járt, azonban megfelelő kezeléssel egy-két héten belül gyógyult. Eközben viszont afertőzéselindított egy olyan autoimmun folyamatot, amely a szívbillentyűk súlyos károsodásához vezetett. A fentebb említett kórokozók ehhez hasonló módon képesek hasmenést, ízületi gyulladást, torokfájást, náthás tüneteket kiváltani. Ezek a tünetek elmúlnak, látszólag a beteg teljesen meggyógyult. Ám néhány hónap múlva már a pajzsmirigybetegség jellemző tüneteit lehet rajtuk felismeri.


Dohányzás

Számos egyéb káros hatása mellett a cigarettáról egyértelműen bizonyították, hogy növeli a strúmát, fokozza és súlyosbítja a gyulladást, Basedow-kóros betegekben pedig jelentős mértékben növeli a súlyos szemtünetek kialakulásának és romlásának veszélyét.

A stresszt az alábbi tünetekről ismerhetjük fel:

 • nyak- és fejfájás
 • szívdobogásérzés
 • izzadékonyság
 • hízás
 • álmatlanság
 • a koncentráló képesség csökkenése
 • gyengeség
 • gombócérzés a torokban
 • szájszárazság

Stressz

Életünk velejárója a stressz, amely lelki kimerültséggel, frusztrációval jár. Ilyenkor nagy mennyiségben szabadulnak fel stresszhormonok, amik elindítják azokat a kóros immunológiai folyamatokat, amelyek pajzsmirigybetegségekhez vezethetnek. A stressz hatására ráadásul úgynevezett stresszfehérjék is képződnek, amelyeknek az autoimmun folyamatok létrejöttében lényeges szerepük lehet.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A prevenciónak több szintje van. Társadalmi szinten fontos a környezet, az élelmiszerek és a víz védelme. Nagy szerepe van továbbá a környezettudatos nevelésnek is. Egyéni szinten ismerni kell a családban előforduló örökletes betegségeket, illetve ilyenkor különösen odafigyelni a megelőzésre. Elengedhetetlen továbbá a tudatos étkezés, a kémiai ártalmak minimálisra csökkentése és a higiénés szabályok betartása is. Ezeken kívül a gyógyszerek esetleges mellékhatásaira is figyelni kell.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag