Vonzó a külföldieknek a magyar magánkórház

Országos szinten is egyedülálló szolgáltatási kínálatot nyújtó magánkórház építésébe fogott a Duna Medical Center. A cég igazgatójával, Dr. Schiszler Istvánnal beszéltünk az új beruházásról, a magán fekvőbeteg-ellátás kihívásairól és az egészségturizmus fellendítéséről.

A Duna Medical Center 2015 nyarán kezdte meg működését a Lechner Ödön fasoron. Az irodaházban 3200 négyzetméter bérelt területen várják a pácienseket gyakorlatilag teljes körű járóbeteg-ellátással, három szakmában (sebészet, nőgyógyászat és ortopédia) pedig fekvőbeteg-ellátási engedéllyel. Két épülettel odébb azonban már dolgoznak az új magánkórházukon, amely várhatóan jövő nyáron nyithatja meg kapuit. Ha elkészül, ez lesz az első olyan magyarországi magán-egészségügyi intézmény, amely programozott műtéti beavatkozásokat és kezeléseket biztosít majd szinte valamennyi orvosi szakterületen. Dr. Schiszler Istvánnal, a Duna Medical Center igazgatójával beszélgettünk.

HáziPatika.com: A Duna Medical Center nyerte el az Év Magánrendelője című pályázat közönségdíját az egynapos és fekvőbeteg-ellátást végző intézmények kategóriájában. Mit gondol, mivel emelkedett ki az Önök központja a többi jelentkező közül, és mik a jó magánegészségügyi intézmény ismérvei?

Dr. Schiszler István: Mint minden magánintézménynek, nekünk is fontos az ügyfelek elégedettsége. Mivel a társadalombiztosítási alapon kvázi "ingyen" működő állami rendszerrel vagyunk versenyben , lényegesen jobb szolgáltatást kell nyújtanunk ahhoz, hogy az ügyfelek minket válasszanak. Folyamatosan figyelemmel kísérjük az ügyfelek elégedettségét, olvassuk a visszajelzéseket és igyekszünk azoknak megfelelően módosítani az eljárásokon. Büszkék vagyunk rá, hogy az ügyfelektől igen jó értékeléseket kapunk a Facebook-oldalunkon is (jelenleg az 5 csillagos értékelési skálán 4,8-on áll, 524 szavazattal), ez egy olyan mutató, amit semmilyen módon nem lehet módosítani, ezért egy pontos képet ad az ügyfelek elégedettségéről.

A HáziPatika.com felmérése szerint az állami egészségügyi intézmények értékelésekor az ellátás gyorsaságát érte a legtöbb kritika, minden második válaszadó elégedetlen volt. Ugyanakkor a kitöltők 82 százaléka elfogadhatatlannak tartja, ha hetekbe, hónapokba telik, míg sorra kerül egy orvosnál. Hogy mennyi várakozás után fordul a magánrendeléshez, arról bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

HáziPatika.com: Már épül az új magánkórházuk, amely számos új szolgáltatással bővítheti az eddigi kínálatukat. Milyen elképzeléssel indult a beruházás?

Dr. Schiszler István: A beruházást hosszas munka előzte meg. Az volt a cél, hogy a kórház átadását megelőzően a Duna Medical Centernek már legyen egy olyan ügyfélköre, mely stabil alapot ad az ellátás megkezdéséhez. A kórházban az eddiginél jóval nagyobb kapacitással fogadhatjuk a pácienseket, 130 ággyal, szülészettel, kilenc műtővel, teljes körű képalkotó diagnosztikai háttérrel fog működni az intézmény. Szükség is van erre, a forgalmunk ugyanis a megnyitás óta folyamatosan nő, jelenleg átlagosan havi ötezer esetszámot tartunk nyilván és 130-140 műtétet végzünk.

HáziPatika.com: A magán járóbeteg-ellátás létjogosultsága Magyarországon is megkérdőjelezhetetlen, több intézmény sikeresen szolgáltat ezen a területen. A fekvőbeteg-ellátással azonban óvatosabb a privát szektor, mert lassabban térülhet meg. Nem tartották kockázatosnak ezt a nagyszabású beruházást?

Dr. Schiszler István: Több járóbeteg-ellátó van, mint fekvőbeteg magánintézmény, persze azért ez utóbbiban sem vagyunk egyedül Magyarországon. A fekvőbeteg-ellátás szolgáltatási díja jóval magasabb, ezért a potenciális ügyfélkör, a "piac" is kisebb, mint a járóbeteg-ellátás területén. Ugyanez igaz az állami rendszerben is, azt azonban fontos hozzátenni, hogy esetszámban kisebb ez a szektor, volumenben viszont nem feltétlenül, hiszen a térítési díjak magasabbak. Mi azt látjuk, hogy egyre nagyobb kereslet van a fekvőbeteg-ellátás iránt is.

Dr. Schiszler István és munkatársai az Év magánrendelője díjátadóján
Dr. Schiszler István és munkatársai az Év magánrendelője díjátadóján

HáziPatika.com: Tehát Magyarországon is van igény ezekre a szolgáltatásokra.

Dr. Schiszler István: Igen, folyamatosan növekszik a fekvőbeteg-ellátás iránti kereslet, még az egészen nagy és emiatt költséges műtétek esetében is. Nyilván itt nagyon sok előnyt tud nyújtani egy magánszolgáltató, többek között a szolgáltatási körülmények, az infekciókontroll és a műtéti szövődmények tekintetében is. Ezek a tényezők jelentősen befolyásolják a gyógyulás időtartamát, valamint azt, hogy milyen hamar tud a beavatkozást követően a páciens munkába állni. Ha reálisan számolunk, a beavatkozás költségéből is levonható az az idő, amennyivel kevesebbet kell gyógyulással tölteni az ügyfélnek, hogy ismét produktív munkát végezzen. Ezeket mind érdemes mérlegelni akkor, amikor az ember eldönti, hogy hol végeztet el egy nagyobb beavatkozást, például egy csípőprotézis műtétet.

A kórházunkban gyakorlatilag a fekvőbeteg-ellátás teljes spektruma elérhető lesz, így abban bízunk, hogy ez vonzó lehetőséget jelent az ügyfelek számára a privát egészségbiztosítások megkötéséhez. Úgy véljük, hogy a jövőben egyre nagyobb szerepet töltenek majd be ezek a kockázati egészségbiztosítások, amelyek fedezetet nyújtanak a jelenlegi rendszerben kínált szolgáltatásokra. Ez igazi áttörést jelenthet a hazai magánellátásban.

HáziPatika.com: Milyen módon részesülnek az egészségturizmus nyújtotta előnyökből? Vonzó lehet a magyar magánellátás a külföldi betegeknek is?

Dr. Schiszler István: Az egészségturizmus hatása elsősorban a fekvőbeteg-ellátásban érzékelhető - eltekintve a fogászattól, ami egy speciális eset, hiszen ott olyan nagy összegű kezelésekről van szó, ami miatt érdemes külföldre utazni. Egy teljes fogpótlás 1-2 millió forint is lehet, így hatalmas összegeket takaríthat meg egy nyugat-európai, ha nem helyben végezteti el. Összességében azonban elmondható, hogy az egészségturizmusból inkább a fekvőbeteg-ellátás profitálhat, így mi elsősorban akkor lehetünk képesek nagyobb volumenben külföldieket kezelni, ha megnyílik a kórházunk.

Jelenleg a külföldi ügyfeleink legnagyobb részét a Magyarországon élő, de külföldi állampolgárságú emberek teszik ki. Nekik jellemzően van is valamilyen egészségbiztosításuk, és a visszajelzéseik alapján egyébként elégedettek a magyar magánellátással. Idén nyáron írtuk alá az első nagyobb szerződésünket egy külföldi gyógykezeléseket szervező, nyugat-európai céggel. Körülbelül ősztől látszódhat, hogy milyen többletforgalmat jelentenek majd a külföldről érkező ügyfelek. Kíváncsian várjuk a következő hónapokat!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)