Botrány az egészségügyi béremelés körül

A jövő heti kormányülésen születhet döntés az egészségügyben dolgozók karácsony előtti egyszeri bérjuttatásáról. A szakdolgozók fizetése pedig jó eséllyel már januártól emelkedhet jövő november helyett.

Mégis kapnak pénzt az egészségügyi dolgozók?

A Magyar Idők tájékoztatása szerint a december 13-i kormányülésre készült előterjesztés három verziót tartalmaz, eszerint az ápolók, az orvosok és az asszisztensek két-, három- vagy négyheti alapbérüknek megfelelő összeget kaphatnak még karácsony előtt.

Átverés az egészségügyi béremelés?

Ahogy arról korábban a HáziPatika.com beszámolt, most kapták meg az egészségügyi dolgozók az első fizetésüket azóta, hogy megtörtént a kormány által bejelentett 12 százalékos béremelés. Jó részük azonban alaposan meglepődött, mert ennek ellenére mégsem vihetnek haza több pénzt. Megtekinthető egy műtőssegéd fizetési papírja, amelyen látszik, hogy a dolgozó eddig bruttó 161 ezer forintot kapott, a 12 százalékos béremelés után pedig ugyanennyit fog.

Botrány az egészségügyi béremelés körül, egészségügy egészségügyi béremelés béremelés fizetésemelés orvosok ápolók
Továbbgyűrűzik a botrány az egészségügyi béremelés körül

Az érdekképviseletek, amelyek az egyszeri bérkiegészítést szorgalmazták, ragaszkodnak ahhoz, hogy minden egészségügyi dolgozó, beleértve az egészségügyi intézmények gazdasági-műszaki személyzetét is, egy teljes havi bért kapjon. A kétheti bér kifizetése információink szerint mintegy nettó tízmilliárd forintba kerülne - írja a lap, amely úgy tudja, részben ezzel a lépéssel kompenzálnák az egészségügyieket, mert az idén januárban meglépett, illetve a jövő januárban esedékes általános minimálbér-, illetve garantáltbérminimum-emelés nyomán az egészségügyi jövedelmek már alig tükrözik a 2016-os ágazati bérmegállapodással elért eredményeket.

A 2018 eleji újabb általános minimálbér-, illetve bérminimum-emelés tovább rontaná a helyzetet, ezért sürgetik az egészségügyi érdekvédők, hogy a jövő novemberben esedékes szakdolgozói fizetésemelést hozzák előre januárra. Ez esetben a körülbelül 76 ezer egészségügyi dolgozóból alig kétezer fő alapbére lenne csak a nemzetgazdasági minimumon. Úgy tudjuk, a béremelés előrehozatalára már rábólintott a kormány.

30 milliárd kellene az egészségügyi dolgozóknak

Harmincmilliárd forint kell egészségügyi szakdolgozók bérrendezésére, akik több évtizede végzik a munkájukat. Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke korábban elmondta, ahogy tavaly is sikerült elérniük év közben a költségvetés módosítását, most is egyik kiemelt céljuk, hogy megtörténjen.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső