Botrány az egészségügyi béremelés körül

HáziPatika

A jövő heti kormányülésen születhet döntés az egészségügyben dolgozók karácsony előtti egyszeri bérjuttatásáról. A szakdolgozók fizetése pedig jó eséllyel már januártól emelkedhet jövő november helyett.

Mégis kapnak pénzt az egészségügyi dolgozók?

A Magyar Idők tájékoztatása szerint a december 13-i kormányülésre készült előterjesztés három verziót tartalmaz, eszerint az ápolók, az orvosok és az asszisztensek két-, három- vagy négyheti alapbérüknek megfelelő összeget kaphatnak még karácsony előtt.

Átverés az egészségügyi béremelés?

Ahogy arról korábban a HáziPatika.com beszámolt, most kapták meg az egészségügyi dolgozók az első fizetésüket azóta, hogy megtörtént a kormány által bejelentett 12 százalékos béremelés. Jó részük azonban alaposan meglepődött, mert ennek ellenére mégsem vihetnek haza több pénzt. Megtekinthető egy műtőssegéd fizetési papírja, amelyen látszik, hogy a dolgozó eddig bruttó 161 ezer forintot kapott, a 12 százalékos béremelés után pedig ugyanennyit fog.

Botrány az egészségügyi béremelés körül, egészségügy egészségügyi béremelés béremelés fizetésemelés orvosok ápolók
Továbbgyűrűzik a botrány az egészségügyi béremelés körül

Az érdekképviseletek, amelyek az egyszeri bérkiegészítést szorgalmazták, ragaszkodnak ahhoz, hogy minden egészségügyi dolgozó, beleértve az egészségügyi intézmények gazdasági-műszaki személyzetét is, egy teljes havi bért kapjon. A kétheti bér kifizetése információink szerint mintegy nettó tízmilliárd forintba kerülne - írja a lap, amely úgy tudja, részben ezzel a lépéssel kompenzálnák az egészségügyieket, mert az idén januárban meglépett, illetve a jövő januárban esedékes általános minimálbér-, illetve garantáltbérminimum-emelés nyomán az egészségügyi jövedelmek már alig tükrözik a 2016-os ágazati bérmegállapodással elért eredményeket.

A 2018 eleji újabb általános minimálbér-, illetve bérminimum-emelés tovább rontaná a helyzetet, ezért sürgetik az egészségügyi érdekvédők, hogy a jövő novemberben esedékes szakdolgozói fizetésemelést hozzák előre januárra. Ez esetben a körülbelül 76 ezer egészségügyi dolgozóból alig kétezer fő alapbére lenne csak a nemzetgazdasági minimumon. Úgy tudjuk, a béremelés előrehozatalára már rábólintott a kormány.

30 milliárd kellene az egészségügyi dolgozóknak

Harmincmilliárd forint kell egészségügyi szakdolgozók bérrendezésére, akik több évtizede végzik a munkájukat. Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke korábban elmondta, ahogy tavaly is sikerült elérniük év közben a költségvetés módosítását, most is egyik kiemelt céljuk, hogy megtörténjen.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső