Műanyagmentes élet: a gyártóktól várjuk a megoldást

28 országban vizsgálta a felnőtt lakosság egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos viszonyát az Ipsos 2021-ben. A kutatásba több mint 20 ezer embert vontak be. Érdekes eredmények születtek.

Bár hétköznapi beszélgetéseinkben egyre több szó esik a fenntarthatóságról és a környezetvédelemről, kevésbé vagyunk határozottak és elszántak, ha nekünk is tennünk kell érte - számolt be friss kutatási eredményeiről az Ipsos. Mint kiderült, a magyarok háromnegyede úgy gondolja, hogy az egyszer használatos műanyagokat a lehető leghamarabb be kell tiltani.

Az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos vélekedések.
A magyarok többsége egyetért az egyszer használatos műanyagok betiltásával. Forrás: Ipsos

Másokra bíznánk a megoldást

A műanyagok nagyon kis részét hasznosítják újra.

Az is látszik azonban, hogy a "műanyagprobléma" megoldását inkább másokra hárítanák a hazai fogyasztók. A túlnyomó többség (76 százalék) legszívesebben olyan csomagolásban vásárolná meg a termékeket, amik a lehető legkevesebb műanyagot tartalmazzák, ugyanakkor úgy vélik, a műanyaghulladékkal elsősorban nem a fogyasztónak van teendője.

A többség szerint a termelő és kereskedelmi cégeket terheli a csomagolás csökkentésének és újrahasznosításának felelőssége.
A többség szerint a cégeket terheli a felelősség. Forrás: Ipsos

Nem a fiatalok a legfogékonyabbak

Az eredmények rámutatnak továbbá arra, hogy bár a mostani fiatal (35 év alatti) generációt hajlamosak vagyunk Greta Thunbergről mintázni, nem ők a legfogékonyabbak a téma iránt. A 35-49 évesek és az 50 év felettiek körében is nagyobb arányú az egyszer használatos műanyagok betiltásának támogatottsága.

3. Nem a fiatalok a legfogékonyabbak a műanyagmentes életre.
3. Nem a fiatalok a legfogékonyabbak a műanyagmentes életre. Forrás: Ipsos

A részletes eredményeket tartalmazó globális kutatási riport itt érhető el.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)