Mégis veszélyesek a méhekre a növényvédőszerek

A mezőgazdaságban használt növényvédőszerek keveréke jelentős veszélyt jelent a méhekre és ezt a veszélyt korábban alábecsülték - állítják a kutatók a Nature című tudományos folyóirat tanulmányában.

A mezőgazdaságban használt növényvédőszerek keveréke jelentős veszélyt jelent a méhekre és ezt a veszélyt jelentősen alábecsülték - fogalmaznak a kutatók a Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Aggódnunk kellene?

A méhek és más beporzók létfontosságúak: a mezőgazdasági művelésbe bevont növények 75 százaléka függ tőlük. A elmúlt években világszerte csökkent a méhpopulációk száma, ami az élelmiszerbiztonság és a természetes ökoszisztémák tekintetében is aggodalomra adhat okot.

Egy új metaelemzésében a kutatók a mezőgazdasági vegyszerek, a paraziták és az alultápláltság a méhek viselkedésére és egészségére való hatását vizsgálták és azt találták, hogy ezek a különböző stressztényezők jelentősen növelik a méhek pusztulását.

A méheknek nagyon sokat köszönhetünk. A kép illusztráció. Forrás: Getty Images
A méheknek nagyon sokat köszönhetünk. A kép illusztráció. Forrás: Getty Images

A kutatási eredmények szerint "a növényvédőszerek használatának szabályozási folyamata a jelenlegi formájában nem védi meg a méheket a stressztényezőktől". "Ha nem sikerül orvosolni ezt és a méhek továbbra ki lesznek téve a többszörös antropogén - azaz ember által előidézett - stressztényezőknek a mezőgazdaságban, az a méhpopulációk és beporzási szolgáltatásaik folytonos csökkenéséhez vezet, ami az ember és az ökoszisztéma egészségének károsodását okozza" - vélik a kutatók.

Tudni szeretné, miért olyan nagyszerűek a méhek? Kattintson a részletekért!

Kevesebb a pollen és a nektár is

Adam Vanbergen, a franciaországi Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezetkutató Intézet szakembere a Nature magazin hasábjain emlékeztetett arra, hogy a méheket a gomba- és a rovarölőszerek, illetve a vadvirágok pollenjeinek és nektárjának csökkenő mennyisége is veszélyezteti. 2019-ben a kutatók megállapították, hogy a rovarfaj-populáció világszerte csökken és az évszázad végére egyharmaduk teljesen eltűnhet. A világ egyes térségeiben vannak olyan fajok, amelyekből minden hatodik egyed kihal az élőhely elvesztése és a növényvédőszerek használata miatt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: