A légszennyezés váratlan következménye

Világszerte majdnem hatmillió koraszülés és mintegy 3 millió újszülött alacsony súlya függhetett össze a légszennyezéssel 2019-ben - állapította meg egy új tanulmány.

A betegségek globális terhét tanulmányozták, valamint a beltéri és kültéri légszennyezés hatásairól szóló korábbi munkákat elemezték a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i intézményének (UCFS) munkatársai és a Washingtoni Egyetem kutatói. Tanulmányuk az eddigi legmélyebb elemzése annak, hogyan befolyásolja a légszennyezés a várandósság számos kulcsfontosságú mutatóját, köztük a kis születési súlyt és a koraszülést. Emellett a kutatás az első globális betegségteher-vizsgálat ezekről a mutatókról, amely magában foglalja az - elsősorban a konyhai tűzhelyekről származó - beltéri légszennyezés hatásait is, amelyek számlájára a mért hatások kétharmada írható. Az eredményeket a PLoS Medicine című szaklapban publikálták.

koraszülés, alacsony születési súly, légszennyezés, légszennyezettség, rossz levegő
Egy év alatt 6 millió koraszülést váltott ki a rossz levegő. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Óriási gondot jelent a légszennyezés

A koraszülés világszerte az újszülöttkori halálozás vezető oka, évente több mint 15 millió csecsemőt érint. Az alacsony súllyal születő vagy koraszülött babák között magasabb a súlyos betegségek aránya egész életükön át. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) becslése szerint a világ népességének több mint 90 százaléka él szennyezett levegőjű területen, a fele pedig beltéri légszennyezésnek is ki van téve, mert otthonában szenet, fát vagy más anyagot éget.

Szigorította a légszennyezési határértékekre vonatkozó irányelveit az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koraszülés és az alacsony születési súly globális előfordulását majdnem 78 százalékkal csökkenthetnék, ha Délkelet-Ázsiában és Afrika Szaharától délre fekvő területén minimalizálnák a légszennyezést. Ezeken a területeken gyakori a beltéri légszennyezés, és világszerte itt a legmagasabb a koraszülés aránya.

A fejlett országokban is fennáll a probléma

A tudósok a világ fejlettebb részein is komoly légszennyezési kockázatot találtak. Az Egyesült Államokban például 2019-ben a becslések szerint csaknem 12 ezer koraszülésben játszott szerepet a rossz levegő. "Az új, globális és szigorúbban megalapozott bizonyítékok alapján ma már a csecsemőkori megbetegedések és halálozások egyik fő tényezőjének kell tekinteni a légszennyezést" - mondta Rakesh Gosh, a Kaliforniai Egyetem közegészségügyi szakembere, a tanulmány vezető szerzője.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)