Koronavírus: már nem az idősek körében pusztít

A koronavírus-járvány második és harmadik hullámában a középkorúaknál volt kiemelkedő a többlethalálozás mértéke Magyarországon.

Az új típusú koronavírus -járvány második és harmadik hulláma már a fiatalabbak körében pusztított a leginkább. Kiugróan nagy volt a járványhoz köthető többlethalálozás a 35-44 évesek körében ezekben az időszakokban - számolt be róla a Népszava . A lapnak nyilatkozó népegészségügyi szakértő, Vitrai József elemzéséből kiderült, a pandémia második és harmadik hulláma alatt itthon kiemelkedő, 11 százalékos volt a fertőzés miatti többlethalálozás a középkorúaknál.

koronavírus COVID-19 halálozás Magyarország középkorúak
Karkus Edina gyógytornász (b) és intenzív terápiás szakápolók dolgoznak az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Aneszteziológiai és intenzív Terápiás COVID-osztályán. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A fiataloknál sem alakul ki tartós védettség a COVID-19 után - részletek !

Számításai szerint a járvány miatt közel 16 ezerrel többen vesztették életüket itthon április elejéig - 18 százalékkal többen haltak meg a 65-74 évesek körében, és 11 százalékkal emelkedett az elhunytak száma a 35-44 éves korosztályban. Ez ezt jelenti, hogy jobbára azok mentek el, akiknek az életkilátásai ezt nem feltétlenül indokolták volna. A kutató kiemelte, hogy az idei év elején, január 24. és február 21. között kevesebben haltak meg, mint az várható lett volna, ezt követően azonban meredeken felfelé íveltek a halálozási adatok, a 27 ezer hivatalos haláleset közel kétharmada írható a járvány számlájára.

Több a női áldozat

Vitrai József emlékeztetett, hogy a többlethalálozás számításánál figyelembe kell venni a többi között a népesség változó korösszetételét és a lakosok számának csökkenését is. Ennek alapján kimutatható, hogy tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány kirobbanásakor többen vesztették életüket, mint az az elmúlt 5 év alapján várható lett volna. A járvány harmadik hullámának áldozati száma megközelítette a második hullám halálozási csúcsát. A többlethalálozás szempontjából különbséget lehet tenni a nemek és a korcsoportok között is. Kiderült például, hogy az idősebb nők körében több volt az áldozat, a 70. életévüket megélt férfiak valamiért ellenállóbbak voltak a vírussal szemben.

Minden tudományos alapot nélkülöző álhír terjed az interneten arról, hogy a beoltott személyek közelében tartózkodóknál különböző mellékhatások jelentkezhetnek. Ide kattintva bővebben is olvashat erről a témáról.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: