Kivonják a mogyorót és más allergéneket a közétkeztetésből

A legnagyobb hazai közétkeztető egy halálos tragédia nyomán kivonja a hazai közétkeztetésből a földimogyorót, a dióféléket és a szezámmagot, amelyek súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki egyeseknél.


Miután egy hétéves kisfiú életét vesztette, mert egy mogyorós tortából evett egy iskolai szülinapozáson, az AllerGéniusz Egyesület azt javasolta, vonják ki a mogyorót és más allergén összetevőket a közétkeztetésből. A kisfiúnál allergiás reakcióként anafilaxiás sokk lépett fel, amiről nem tudtak a szülei és az iskolában sem tudtak rajta segíteni a kisfiún, mert ott nem volt anafilaxiás injekció.

A mogyoró az arra érzékenyeknél halált is okozo allergiás reakciót okozhat. Fotó: Getty Images
A mogyoró az arra érzékenyeknél halált is okozo allergiás reakciót okozhat. Fotó: Getty Images

Az egyesület most a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a legnagyobb közétkeztető cég, a Hungast hivatalos állásfoglalásban közölte: a jövőben nem szolgálnak fel olyan élelmiszereket, amelyek tartalmazzák a fenti összetevőket. A cég azonban megjegyzi, hogy a legjobb szándék ellenére is előfordulhatnak olyan élelmiszerek, amelyek az allergiás reakciót keltő összetevőket nyomokban tartalmazzák.

Az AllerGéniusz Egyesület azt is javasolta, hogy minden oktatási intézményben legyen elérhető legalább két injekció anafilaxiás sokk esetére, és a tanárokat, illetve más dolgozókat is képezzék ki ezek helyes használatára.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)