Ijesztő, miért kapott trombózist a 38 éves nő

Jill Schildhouse mindössze 38 éves volt, amikor mélyvénás trombózist kapott, és kis híján belehalt. Mint utóbb kiderült, addig diagnosztizálatlan genetikai problémája és az évtizedek óta szedett fogamzásgátló tabletta együttesen okozta a bajt.

Három évvel ezelőtt Jill éppen a munkahelyén volt, amikor nyilalló fájdalmat érzett az ágyékában. Olyan erős volt a kín, hogy autóba ült, és elindult hazafelé. Visszatekintve már nem igazán tudja elképzelni, hogy volt képes vezetni, hiszen a bal lába időközben szinte használhatatlanná vált. Az út alatt igyekezett meggyőzni magát, hogy semmi komolyabb probléma nincs, csak pihenésre van szüksége. Amikor azonban ki akart szállni a kocsiból, nem tudott ráállni anélkül a lábára, hogy ne gyötörte volna pokoli fájdalom. Valahogy besántikált a házba, és telefonált a szomszédjának, kérte, vigye be a sürgősségire.

A kórházban a panaszai alapján úgy hitték, a derekánál kell keresni a probléma gyökerét, így teste azon részéről készítettek egy CT-felvételt. Mivel nem találtak semmi rendelleneset, nagy mennyiségű morfiumot adtak a nőnek, és azt javasolták, jöjjön vissza másnap egy MRI-re. "Ekkor már javában benne jártunk az éjszakában, taxit kellett hívnom, hogy haza tudjak menni. A morfium ellenére reggelig szenvedtem" - írta Jill a thehealthy.com -on. Másnap elment a háziorvoshoz, aki megvizsgálta, majd előjegyeztette MRI-re, amelyen egyébként megint csak a derekát vizsgálták. A morfiumtól ekkorra erős hányingere lett, így nem szedte tovább, ami miatt azonban a fájdalmai fokozódtak.

A trombózis legveszélyesebb szövődményei A mélyvénás trombózis akut ellátása kórházi beavatkozást igényel, ezt követően pedig fontos, hogy a beteg pontosan kövesse az orvos utasításait, mert úgy jó eséllyel elkerülhetőek a szövődmények. De milyen szövődményekre van esély? Részletek cikkünkben .

Vörös, duzzadt, forró lett a lába

AZ MRI gerincsérvet jelzett, ami nagyon meglepte Jillt, hiszen soha nem volt problémája a hátával. Mindenesetre másnapra bejelentkezett egy fizikoterápiás központba, hogy utánajárjon, van-e valami módszer, ami segíthet. Amikor viszont reggel otthon felébredt, azt vette észre, hogy a bal lába óriásira duzzadt, bőre forró és lilás-vöröses árnyalatú. Nagy fájdalmak árán elment a fizikoterápiás központba, ahol a terapeuta rémülten figyelmeztette, hogy a tüneteket vérrög okozza, és sürgősen kórházba kell mennie.

Jill ismét a háziorvosát hívta, aki azonnal berendelte magához. Kiderült, hogy mélyvénás trombózisa van, amely vérrög képződését jelenti a mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban az alsó lábszárakban. Azonnal kórházba szállították, ahol privát szobát kapott, egy orvos pedig elmagyarázta neki, hogy másnap reggel egy specialista fogja felmérni az állapotát. "Feküdtem a kórházi ágyon, egész éjszaka a mélyvénás trombózis után kutattam az interneten, és azon töprengtem, miért nem érzik sürgetőbbnek a helyzetemet" - így Jill.

A mélyvénás trombózis vérrög képződését jelenti a mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban az alsó lábszárakban.
A mélyvénás trombózis vérrög képződését jelenti a mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban az alsó lábszárakban. Fotó: Getty Images

Másnap számtalan orvos és nővér gyűlt a betegágya köré, Jill pedig megtudta, hogy a vérrög hatalmas, és azonnal meg kell műteni. Kiderült, hogy nemcsak arra van esély, hogy elveszítse a lábát, de akár bele is halhat a trombózisba. Az operáció szerencsére jól sikerült, Jill három napot töltött az intenzív osztályon, és két másik beavatkozáson is átesett: az egyik során egy olyan eszközt ültettek be a testébe, amely megakadályozta, hogy a vérrögök a tüdőbe jussanak, a másik pedig az angioplasztika volt. Az angioplasztika során olyan katétert vezetnek be az elzáródott érbe, melynek végén egy ballon van, és ennek segítségével tágítják ki az eret, helyreállítva a véráramlást.

Kiderült: Leiden-mutációja van

Az intenzív osztályról kikerülve Jillnek vérhígítót írtak fel, és kompressziós harisnyát is kapott, amit a következő két évben állandóan hordania kellett, csak alvás közben vehette le. Mivel folyamatosan az járt a fejében, miért éppen vele történt ez, amikor hazaengedték, felkeresett egy hematológust. A szakember rájött, hogy Jillnek az V. véralvadási faktor génjének mutációja, azaz Leiden-mutációja van, ez egy genetikai eredetű véralvadási zavar. Mint azt korábbi cikkünkben írtuk, ilyenkor az alvadást elősegítő faktorok bomlásának lassulása következtében a betegeknek fokozottan alvadékony a vére, így trombózisra hajlamosak.

"Azok a nők, akik Leiden-mutáció-hordozók, nagyobb eséllyel kaphatnak trombózist terhesség alatt. Nekem még nincs gyerekem, de ösztrogéntartalmú fogamzásgátló tablettát szedek közel 20 éve, az ösztrogén pedig ugyancsak fokozza a rizikót. A tudtomon kívül tökéletesen előkészítettem magamnak a tragédiát" - magyarázta Jill, aki egyébként az édesanyjától örökölte a mutációt.

"Hálás vagyok, hogy még megvan a lábam"

A Leiden-mutáció miatt Jillnek más típusú fogamzásgátló módszer után kellett néznie, és azzal a ténnyel is meg kellett birkóznia, hogy élete végéig vérhígítót kell szednie. A bal lába - combjától a bokájáig - máig vastagabb, mint a jobb, és a bőrszíne is más. "Bár az összes cipőmnek búcsút kellett mondanom, hiszen a bal lábamra fél mérettel nagyobb cipő szükséges, hálás vagyok, hogy még megvan, és tudom használni" - zárta történetét Jill.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak Sopronnál fordulhatnak elő időnként élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra