Így lehet erős védelmünk a delta variáns ellen

Egyre több tudományos bizonyíték van azzal kapcsolatban, hogy jobb immunvédelem alakul ki azoknál, akik az mRNS-vakcina után egy másik típusú koronavírus-oltást adatnak be második dózisként. Ezzel a módszerrel a korábbiaknál veszélyesebb delta variáns ellen is erősebb védelmünk lehet.

Aggódnak a magyar szakértők a delta variáns terjedése miatt.

Nem tapasztalnak súlyosabb mellékhatásokat azok, akiket két különböző típusú vakcinával immunizálnak az új típusú koronavírus ellen, az így kialakult védelem azonban az ő esetükben erősebb lehet, még a delta variánssal szemben is - írta meg a Nature. Az oltások keverésének hatásait egyébként azért kezdték el vizsgálni, mert az AstraZeneca-féle vakcina első dózisa után - a ritka, de súlyos vérrögképződéses szövődményektől tartva - sokaknak inkább másfajta oltást ajánlottak fel. Azóta már több kutatócsoport is bebizonyította, hogy az oltások kombinálása biztonságos.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
A mellékhatások kockázatát nem, az immunválaszt viszont növeli, ha kombináljuk az oltásokat.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Biztató eredmények

A Nature cikke több vizsgálat eredményeit is megemlíti. Egy svéd kutatás például több mint 100 ezer olyan ember adatain alapult, akik az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után Moderna- vagy Pfizer-féle oltást kaptak második dózisként. Azt látták, hogy az oltatlanokhoz képest a vegyes oltást kapott személyeknél 68 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki tünetekkel kísért fertőzés, miközben a két adag AstraZeneca-vakcinával beoltott 430 ezer embernél "csak" 50 százalékkal volt kisebb a megfertőződés esélye, mint az oltatlanoknál. A kevert oltás tehát hatékonyabbnak bizonyult, mint a 2 AstraZeneca-dózis. Hasonló eredményekre jutott egy dán elemzés is: itt azt állapították meg, hogy egy dózis AstraZeneca-oltással és egy adag Pfizer-vakcinával 88 százalékos védelem alakítható ki.

Egy harmadik közelmúltbeli tanulmány pedig arra jutott, hogy a kombinált oltást - egy AstraZenecát és egy Pfizert - kapott egészségügyi dolgozók körében feleakkora volt a koronavírus-fertőzöttek aránya, mint a 2 adag Pfizer-védőoltást kapottak között. Azzal kapcsolatban azonban még zajlik a vizsgálat, hogy vajon a kombinált oltás után is szükséges-e egy harmadik, emlékeztető dózis.

Létfontosságú, hogy az egészségügyben dolgozókat beoltsák - hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció