Hatósági áras lesz a tűzifa

Negyedével kell csökkenteniük gázfogyasztásukat az állami intézményeknek – jelentette be a csütörtök délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A lakosság fűtési igényeinek biztosítása érdekében pedig hatósági áras tűzifaprogram indul.

Az energiaárak emelkedése következtében gazdasági válsághelyzet alakult ki Európában, és az energiaválság legfőbb összetevője a gázár, amely az elmúlt időszakban 10-15-szörösen haladta meg a másfél évvel ezelőtti árakat – mutatott rá a miniszter. Kifejtette, a szerdai kormányülésen ezért döntést hoztak arról, hogy a kórházak és bentlakásos szociális intézmények kivételével valamennyi állami szerv és állami tulajdonú gazdasági társaság számára 25 százalékos csökkentést írnak elő a gázfogyasztásban. Emellett újságírói kérdésre Gulyás arról is beszélt, hogy szintén a kórházak, a szociális intézmények, valamint az iskolák kivételével a közigazgatási intézmények esetében csupán 18 Celsius-fokig szabad majd felfűteni az épületeket a fűtési szezonban.

„Mindenkit arra kérünk, hogy a gázzal és az árammal is – az ésszerűség keretein belül –, ha tud, óvatosan bánjon” – fogalmazott a miniszter a kormányinfón. Kitért rá, a kormányzat tűzifa- és barnaszénprogramot hirdet. Ennek keretében a jövő héttől már nemcsak a tüzépeken, hanem közvetlenül az erdőgazdaságoktól is lehet majd tűzifát vásárolni. Ezen felül valamennyi fatermékre hatósági árat állapítanak majd meg. Az átvételi helyek kijelölése és a pontos részletek kihirdetése a jövő hét közepéig várható. Gulyás arra tett ígéretet a sajtótájékoztatón, hogy ha nem is azonnal, de a fűtési szezon kezdetéig mindenkinek képesek lesznek az erdőgazdaságok legalább tíz köbméter fát biztosítani. A szénprogram célja egyelőre a barnaszén-kitermelés növelése: a jelenlegi évi 50 ezer tonnáról ezt akár 280 ezer tonnára is lehetséges bővíteni.

tűzifa, kandalló
Hatósági árat vezetnek be a tűzifára, amelyet immár közvetlenül az erdőgazdaságoktól is be lehet szerezni. Fotó: Getty Images

A vállalati szektorban külön programot dolgoznak ki az energiaintenzív kis- és középvállalkozások számára, amely mind a gázra, mind a villanyra ki fog terjedni. Gulyás szerint elsősorban munkahelyvédelmi programra van szükség, mert fennáll a veszély, hogy a kulcsfontosságú termelőcégek kiesésével a teljes termelési lánc összeomlik, ezáltal munkahelyek sokasága szűnhet meg az országban.

A távhőről szólva leszögezte, a lakossági fogyasztók számára nem változnak a távhőárak. Ugyanakkor minden érintett lakást egyedi mérőórával szerelnek fel. Gulyás elmondása alapján négy-öt évig tartó folyamat lesz, mire minden érintett háztartásba eljutnak a mérőórák, amelyek árát az ipari fogyasztóktól tervezik begyűjteni a távhő árának emelésével.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: