A járvány miatt sok magyar nem tud nyaralni menni

Egy friss felmérés szerint a többség otthon marad a pünkösdi hosszú hétvégén, illetve a válaszadók nagy része rövidebb nyári vakációt tervez vagy idén kénytelen az üdülésről lemondani, mert már felhasználta a szabadságát.

Lassanként egyre több korlátozást oldanak fel, újra fogadhatnak például vendégeket a Budapesten kívüli szálláshelyek - és hamarosan a budapestiek is -, illetve a fővároson kívül már a zárt helyiségeket is megnyithatják a vendéglátóegységek. Emellett pedig az országhatárokat is fokozatosan megnyitják, így sokakban felmerül a kérdés, különösen a hosszú bezártság után, mi legyen a nyaralással. Erre volt kíváncsi az Utazó magazin és a Szegedi Tudományegyetem Kommunikációs- és Médiatudományi Tanszéke is, és egy közös felmérésben 1000 főt kérdeztek meg a témában.

Ilyen feltételekkel nyaralhatunk külföldön A koronavírus-járvány sok mindent megváltoztatott, így joggal merül fel a kérdés, hogy mire számíthatunk, ha külföldi nyaralást terveztünk az idei nyárra. Ezzel kapcsolatban korábbi cikkünkből tájékozódhat.

A válaszokból kiderült, hogy a magyarok többsége (66 százaléka) otthon tölti majd a pünkösdi hosszú hétvégét, ugyanakkor 22 százalékuk egynapos túrázást, 5 százalékuk egynapos hazai városlátogatást, 7 százalékuk rövid balatoni utazást, 5 százalékuk strandolást és 4 százalékuk wellness pihenést tervez.

A magyarok többsége belföldi nyaralást tervez idén, vagy kénytelen otthon maradni. Fotó: Getty Images
A magyarok többsége belföldi nyaralást tervez idén, vagy kénytelen otthon maradni. Fotó: Getty Images

Rövidebb nyaralások, kevesebb pénzből

A megkérdezettek 14 százaléka azt mondta, hogy idén már egészen biztosan nem megy sehova sem vakációzni. De június és augusztus között azért sokan szándékoznak kimozdulni: több, mint 28 százalék legalább egyhetes és 18 százalék ennél hosszabb belföldi nyaralásra indul majd, és csak 20 százalék gondolkodik külföldi úti célban. Fürdőbe, strandra emellett 18 százalékuk megy, míg hétvégente, csak egy-egy napra, a Balatonhoz 17 százalék, valamelyik vízparti üdülőhelyre 16 százalék, más helyszínre 14 százalék kíván elutazni.

A nyári terveket természetesen jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet. Átlagosan fejenként kevesebbet tudnak nyaralásra szánni, illetve sokan nem tudnak elszabadulni a munkahelyükről. A válaszadók 64 százaléka jelezte, hogy majdnem minden szabadságát beáldozta a korlátozások idején. Aki jobb helyzetben van - 23.5 százalék -, annak is ki kellett vennie éves szabadságának egy részét, vagy a partnere járt így - 8 százalék. 3 százaléknak pedig egyáltalán nem maradt már szabadsága az idei évre.

A szálláshelyek jellegét tekintve a hotelek veszítettek a népszerűségükből: a felmérésben résztvevők 62 százaléka szavaz az apartmanokra, panziókra, magánszállásokra, míg 32 százalékuk a szállodákra. A többiek a kempinget választják.

A járványveszély miatt a válaszadók 55 százaléka tartja fontosnak a megfelelő szociális távolságtartás betartását, 62 százalék szerint pedig elengedhetetlen a bejáratnál és több más helyen elhelyezett kézfertőtlenítő. A személyzet maszkviselését 45 százalék várja el, míg az orvosi ellátás közelsége 28 százalék számára fontos szempont a szállás kiválasztásakor.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: