Miért is sírunk?

A könnyeknek három típusát különböztetjük meg, arra pedig több lehetséges magyarázat is ismert, hogy miért sírunk mi, emberek.

Mindenki számára ismerős lehet a "krokodilkönnyeket hullat" kifejezés, de csak mi, emberek tudunk érzelmeink hatására is elpityeredni. (És ha már a krokodilokat említettük, ők is könnyezhetnek, de náluk ez fiziológiai reakció, és nincs köze az érzelmekhez.)

Tisztít és véd

Persze, örömünk, izgatottságunk, bánatunk, dühünk és félelmeink mellett más is könnyekre fakaszthat minket. Könnycsatornánk ugyanis folyamatosan termeli az úgynevezett bazális könnyeket. Ezek nemcsak nedvesítik és tisztítják szemeinket, hanem egészségük megőrzésében is segítenek, illetve táplálják is szemeinket. Nagy hasznukat vesszük például por és egyéb szennyezőanyagok ellen.

sírás, könny, szem, szomorúság, érzelmek,
A tudósok sem tudják pontosan, hogy miért sírunk. Forrás: 123rf

Az úgynevezett reflexkönnyek akkor kezdenek termelődni, ha valami irritálja a szemünket: például füst, egy apró bogár vagy egy szempilla - ezek segítenek mielőbb kimosni szemünkből a szennyeződéseket, és olyan antitesteket is tartalmaznak, amelyek fertőtlenítő hatásuk révén hozzájárulnak a gyulladások megelőzéséhez.

A kommunikáció egy formája

A harmadik típusba az érzelmek hatására születő könnyeket sorolják. A tudósok sem tudják pontosan, hogy mi, emberek miért sírunk, ha erősebb érzelmi hatások érnek minket. De azért van néhány lehetséges magyarázatuk a jelenségre.

Az első, igen népszerű teória szerint az elpityeredés nonverbális reakció - gondoljunk csak a kisbabákra, akik még nem tudják elmondani, mit szeretnének, viszont sírásuknak köszönhetően azonnali figyelmet kapnak szüleiktől. A könnyek felnőttkorunkban is jól jöhetnek, hogy erősebb kötődést alakítsunk ki családtagjainkkal, barátainkkal, vagy akár azért is, hogy szavak nélkül kifejezzük érzéseinket.

Miért pityeredünk el, és alkalmanként mennyit sírunk? Két embernél nem feltétlenül egyforma a sírás kiváltó oka, ahogy a könnyek mennyisége sem. Míg egyesek akár a reklámokon is képesek zokogni, mások a nagymamájuk temetésén sem ejtenek könnycseppeket. Hogy ez pontosan miért van, még a tudósok előtt is rejtély, de azt elismerik, hogy nemünk, személyiségünk és kulturális hátterünk egyaránt meghatározza, mennyire válunk pityergőssé. És hogy mennyi könny távozik egyszerre? Szakemberek szerint félcsészényit is sírhatunk egy-egy alkalommal!

Egy másik elmélet szerint a sírás főleg azért hasznos számunkra, mert érzelmi és fizikai megkönnyebbülést hoz. Könnyeinkben ugyanis egy leucin enkephalin nevű vegyület is található, amely természetes fájdalomcsillapító - ennek köszönhetően érezhetjük magunkat megkönnyebbülve egy kiadós sírás után.

Egy harmadik - manapság már kizárható - elmélet szerint viszont más áll a könnyezés hátterében, méghozzá, hogy az ember a vízi majmoktól származik, és azért tanultunk meg könnyezni az evolúció során, hogy a sós vízben is létezni tudjunk. Ez már csak azért sem igaz, mert az ember nem a vízi majmoktól származik.

Forrás: iflscience.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)