Már a szextől is félünk

A magyarok egyharmadában ébreszt gátlásokat a szexualitás, és minden nyolcadik ember kimondottan tart is az intim együttléttől: a legtöbben a teljesítményük, a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek miatt aggódnak.

A fertőzésveszélyt a lakosság nagy része alábecsüli, még azok is, akik emiatt félnek a szeretkezéstől. A többség például nincs tisztában azzal, hogy a HPV akár halálhoz is vezethet, de a válaszadók egyharmada arról sem hallott, hogy a férfiak körében is súlyos daganatokat okozhat.

Sajnos a nőknek nem segít, ha a férfiak legnagyobb titkát a cipőméretükből találják ki. Néhány szexmítoszt most kénytelenek vagyunk eloszlatni. Kattintson! Elterjedt az a tévhit, hogy a férfiaknak nincs szükségük a védőoltásra, pedig a vakcina csaknem 100 százalékos védelmet jelent számukra is. Aggasztó, hogy a magyarok egyötöde az állami oltóprogram ellenére sem hallott a vírusról, a lakosság fele pedig továbbra is - a HPV ellen csak 70 százalékos védelmet nyújtó - óvszerben bízik meg leginkább – derül ki többek között egy friss kutatásból.

A nem kívánt terhességtől való félelem és a választott fogamzásgátló megbízhatóságával kapcsolatos kételyek is tönkretehetik a szexuális életet. Erre a helyes alkalmazás esetén csaknem 100 százalékos védelmet nyújtó, legmodernebb fogamzásgátló módszerek - például a hüvelygyűrű vagy a hormontartalmú spirál - kínálnak megoldást.

A magyarok jelentős része gátlásos a hálószobában

A magyarok jelentős része gátlásos a hálószobában: a felmérésben résztvevők egyharmada számolt be szexuális problémákról, de többségük még online és anonim módon sem szívesen nyilatkozott az okokról. A „bátrabbak” testképzavarokról, korai megömlésről vagy az orális szextől való idegenkedésről tettek említést.

A válaszadók több mint egytizedénél komplikáltabb a helyzet: 12 százalékuk szexuális averzióban szenved, azaz kimondottan tart az intim együttlétektől. Az érintettek háromnegyede már akkor szorongani kezd, amikor felmerül a szexuális együttlét lehetősége, de sokan számoltak be félelemről (45 százalék), felgyorsult szívverésről (24 százalék) és izzadásról (22 százalék), egyes válaszadóknál pedig pánikroham vagy akár ájulás is előfordul.

A félelem oka a legtöbb esetben a szexuális teljesítmény miatti aggodalom (48 százalék), de a nemi betegségektől (19 százalék) és a nem kívánt terhességtől (12 százalék) való félelmet is sokan említették. A felmérésből egyértelműen kiderül: nagyon hiányosak a lakosság védekezéssel kapcsolatos ismeretei, és emiatt a legtöbben alulbecsülik a fertőzések kockázatát.

Még azok sem figyelnek oda kellőképpen a megelőzésre, akik a nemi betegségek vagy a nem kívánt terhesség rémképe miatt tartanak a szextől. Sokat elárul a lakosság szexuális felvilágosultságáról, hogy a helyes alkalmazás esetén csaknem 100 százalékos védelmet nyújtó hüvelygyűrűt csupán a nők 8 százaléka ismeri.

A félelem oka a legtöbb esetben a szexuális teljesítmény miatti aggodalom

Sok nemi betegségről hallottunk már, de nem igazán ismerjük a veszélyeiket

A HIV fertőzésről, a hepatitisről és a szifiliszről szinte minden megkérdezett hallott már, a HPV (humán papillomavírus) viszont a magyarok 20 százaléka számára az állami oltóprogram ellenére is ismeretlen. A betegségek kockázatait ennél is nagyobb homály fedi: a HIV fertőzésről szinte mindenki tudja, hogy halálos kimenetelű, de a hepatitis vagy a szifilisz lehetséges következményeiről a lakosság egyharmadának elképzelése sincs.

A rákos megbetegedések 5 százalékáért felelőssé tehető HPV esetében még aggasztóbb a helyzet: a magyarok több mint fele nem gondolná, hogy a fertőzés okozta rosszindulatú daganatok halálos kimenetelűek is lehetnek. Jelentősen alábecsülik azt is, mennyi embert érinthet a HPV: a szexuális életet megmérgező nemi szervi szemölccsel például minden tizedik magyar találkozik élete során, de a válaszadók negyede még soha nem hallott róla.

„Az ismerethiány és a tévhitek legsúlyosabb következménye, hogy sokan félvállról veszik a védekezést. Miközben a HPV elleni védőoltások csaknem 100 százalékos védelmet biztosítanak a férfiak és a nők körében is rendkívül súlyos daganatos betegségeket okozó vírussal szemben, a kutatási adatok szerint a magyarok közel egyharmada gondolja, hogy a férfiakat nem kell beoltani, mert az egy női betegség.

A HPV ellen kétféle oltóanyag is létezik

A HPV ellen kétféle oltóanyag is létezik: a kétkomponensű a méhnyakrákkal, valamint a szeméremtesti és a hüvelyrákkal szemben hatásos, míg a négykomponensű vakcina az előbbiek mellett a végbélnyílás körüli rákok és nemi szervi szemölcsök megelőzésére is alkalmazható” – mondta Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos, a G1 Intézet orvosigazgatója.

Sok a tévhit a betegségek terjedéséről, ezért nem is védekezünk megfelelően

Minden hatodik ember úgy gondolja: orális szex útján nem terjednek a nemi betegségek, a válaszadók tizede pedig azt hiszi, hogy csak a spermiummal történő érintkezéssel lehet a fertőzéseket átvinni. Ugyanennyien vélekednek úgy, hogy a nemi betegségek feltűnő tünetekkel járnak, amelyek hiányában nincs okuk az aggodalomra.

Sok a tévhit a betegségek terjedéséről

Ennek is köszönhető, hogy a magyarok közel kétharmada úgy gondolja: monogám kapcsolatban nem kell tartani a fertőzésveszélytől, és egyötödük számára jelenleg ez az egyetlen védekezési mód. Pedig vannak olyan nemi betegségek, amelyeknek hosszú a lappangási ideje: a HPV vírus például több évig is jelen lehet a szervezetben tünetmentesen. Bár a lakosság háromnegyede egyetért azzal, hogy a rendszeres szűrésekre nem csak a szabados szexuális élet miatt van szükség, mégis csupán a válaszadók 3 százaléka jár el kontrollra.

Az óvszerben a magyarok csaknem fele maradéktalanul megbízik, pedig nem minden nemi betegség ellen nyújt biztos megoldást: például a bőrkontaktussal terjedő HPV fertőzés ellen csak 70 százalékos védelmet nyújt.

A nemi betegségek mellett a nem kívánt terhesség megelőzésében sem vagyunk elég tudatosak: a magyarok egynegyede szerint a megszakításos közösülés esetén nem lehet teherbe esni. Az óvszerben való feltétlen bizalom a fogamzásgátlás terén sem teljesen indokolt: tökéletes alkalmazása esetén is tízszer akkora a teherbeesés kockázata, mint például a hüvelygyűrűnél vagy a hormontartalmú spirálnál.

A rosszul megválasztott fogamzásgátló a szexuális életet is tönkreteheti: a magyar nők közel egyharmadával fordult már elő, hogy a választott módszerrel kapcsolatos kételyek miatt nem tudta magát átadni a gyönyörnek. A legtöbben tehát a megbízhatóság miatt aggódnak, de a tablettát szedő nők 70 százaléka tapasztalt már olyan mellékhatást is, ami a szerelmi életet sem kíméli: a legtöbben a libidócsökkenést és a súlygyarapodást említették.

„A fogamzásgátlással kapcsolatos tévhiteknek nagyon komoly szerepük van abban, hogy 3 élveszülésre még mindig 1 abortusz jut hazánkban. Továbbra is nagyon sokan választják a megszakításos közösülést, pedig ma már elérhetőek olyan fogamzásgátlók, amelyek egyszerű alkalmazásukkal, megbízhatóságukkal és kiváló cikluskontrolljukkal megalapozhatják a kiegyensúlyozott szerelmi életet.

A rosszul megválasztott fogamzásgátló a szexuális életet is tönkreteheti

Ilyen például a havi egyszeri odafigyelést igénylő hüvelygyűrű is, amely helyes alkalmazás esetén csaknem 100 százalékos védelmet nyújt, ugyanakkor feleannyi ösztrogént tartalmaz, mint egyes tabletták. Feledékeny hölgyeknek jó választás lehet a hormontartalmú méhen belüli eszköz is. Ennek felhelyezése orvosi beavatkozást igényel, de 3-5 évig véd a nem kívánt terhesség ellen - mondta el Major Tamás szülész-nőgyógyász, a Debreceni Egyetem docense.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: