A szexológust kérdeztük: "Megcsaltam, elmondjam neki?"

Vannak villámcsapásszerű érzések. Hogy ezek a bolygóállással vagy szimplán a kémiával függnek-e össze, azt senki se tudja, de amikor el kell számolni a tettekkel, akkor ez már nem is érdekel senkit.

Szakértőnk, Bede Zsuzsa szexológus az alábbi olvasói kérdésre válaszolt: "Hat éve élek együtt a párommal. Szeretjük egymást, jól érezzük magunkat a másik társaságában, és komoly terveink vannak a jövőre nézve. Most azonban történt valami, ami mindent megváltoztatott. Egyik este elmentem a barátaimmal egy buliba, a kedvesem viszont otthon maradt. Ez nem szokott nálunk gondot okozni, néha ő megy el külön, néha én, nem féltékenykedünk egymásra. Ezen az estén azonban találkoztam egy férfival. Ártatlannak tűnő tánccal indult a dolog, lett belőle egy közös ital, egy beszélgetés, hazaindulás - majd egy csók. A filmekben látni ilyet, egyszerűen behúzott egy kapualjba, én meg nem bírtam ellenkezni. Szinte villámcsapásszerűen törtek rám az érzések, mintha csak tizenéves lennék. Élveztem a pillanatot, élveztem a csókot . De ennél több nem történt.

Négy hónap telt el az emlékezetes este óta, és nem találkoztam többet ezzel a férfival. Őszintén mondhatom, nem táplálok semmiféle érzést iránta, nem tekintek rá úgy, mint egy kezdődő kapcsolatra. Egy dolog azonban megkeseríti az életemet. Leírhatatlan bűntudatom van. A barátom nem sejt semmit, a kapcsolatunkban nem volt törés, sőt még azt is mondhatom, a szex is jobb lett. Jobban ott vagyok, jobban odafigyelek, és örülök, hogy vele vagyok, hogy velem van. De nagyon szenvedek. Be kéne vallanom a félrelépést, de nem érzek elég bátorságot, pedig a kedvesemmel mindig azt az elvet vallottuk, hogy legyünk százszázalékosan őszinték egymással. Valójában nem is értem a hezitálásomat, szinte biztos vagyok abban, hogy a párom megbocsátana. Jogos a bűntudat? Be kell vallanom a csókot?"

A szakértő válasza

A megcsalás az megcsalás, nincs mit szépíteni rajta. Bár "enyhítő körülmények" lehetnek, az erkölcsi megítélésén nem változtat. Viszont a megcsalás legtöbbször nem véletlen, ezért is érdemes a másik félnek is önvizsgálatot tartania, miért is történhetett meg ez az eset. Azt csak zárójelben, hogy általában azt gondoljuk, ez velünk sose fordulhatna elő.

da
A megcsalás legtöbbször nem véletlenül történik. Fotó: Getty Images

Egy ilyen helyzet nagyon jó alkalom arra, hogy ki-ki elgondolkodjék az életén, a kapcsolatán. A fent olvasható történet bennem rögtön azt a kérdést veti fel, hogy mit jelent az, hogy hat éve kapcsolatban élek. Hány évesek lehetnek, van-e közös jövőképük, mondjuk maga szeretne-e már gyereket?

Mások kérdezték Érdekli a téma? Nézze meg a gyakran ismételt kérdéseket, melyek a szexológia témakörében születtek oldalunkon! A kapualjban elcsattant csók szolidabb változata a megcsalásnak , de ettől még teljesen jogos a bűntudata. Az már kérdés, hogy az önbüntetése, a vezeklés nem túlzó-e. Ha esetleg még hónapok múlva is gyötrőnek érzi, akkor felmerülhet az is, hogy a lelke mélyén mégiscsak több érzés húzódhat meg mögötte, mint amit levélben bevallott. Ez bizony lehet valamilyen sérelem, elhanyagoltság érzése, de valószínűleg párosul azzal is, hogy leült a kapcsolatuk. Hogy is szokták mondani? Jól elvagyunk, mint a befőtt...

Valószínűleg ezért is hatott magára annyira felvillanyozóan az a kóbor csók. Kicsit megmozgatta az érzékeit, a nőiségét. Nehéz kérdés, hogy a közös beszélgetéskor elmondja-e a történteket vagy nem. Ehhez több mindent kell végiggondolnia: tényleg azért akarja elmondani, hogy a bizalom ne sérüljön, hogy az őszinteségnek megfeleljen? Tudnia kell, a bizalom mindenképpen sérül, és bizony a kedvese önbizalma is. Ami jó hír, hogy a bűntudat viszont enyhül, ez pedig további kérdéseket vet fel. Vajon nem csak azért akarja mindenáron bevallani a csókot, mert enyhíteni szeretne a bűntudatán, és szó nincs őszinteségről meg fair playről?

Sokszor azonban azért fontos színt vallani, hogy a kapcsolat hosszú távon ne romoljon el. Első lépésként végezzen önfeltárást, tisztázza magában a gondolatait, érzéseit, aztán a helyzetet, a barátját jól ismerve döntse el, elmondja-e vagy nem. Erről magának kell döntenie, nem úszhatja meg a felelősséget. Az a kapcsolat pedig, amely egyetlen csók miatt szakad meg, nem gondolnám, hogy szoros és időtálló lenne.

Névjegy: Bede Zsuzsa

Klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, 1983-ban végezte el az ELTE pszichológia szakát. Dr. Lux Elvira és Dr. Buda Béla tanítványaként már 1984-ben szexuálpszichológusi oklevelet szerzett, majd 1987-ben klinikai szakpszichológusi szakvizsgát tett. Felnőttekkel és tinikkel is foglalkozik, elsősorban érzelmi és párkapcsolati kérdésekkel, lelki problémákkal keresik fel az életükben elakadt páciensek.
A Szex és Párterápiás Egyesület alelnöke.
Weboldala: www.szexhelp.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire felhős időben lesz részünk, de időszakosan szakadozhat a felhőzet, és egyes részeken hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán további jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.