A szexológust kérdeztük: "Megcsaltam, elmondjam neki?"

Vannak villámcsapásszerű érzések. Hogy ezek a bolygóállással vagy szimplán a kémiával függnek-e össze, azt senki se tudja, de amikor el kell számolni a tettekkel, akkor ez már nem is érdekel senkit.

Szakértőnk, Bede Zsuzsa szexológus az alábbi olvasói kérdésre válaszolt: "Hat éve élek együtt a párommal. Szeretjük egymást, jól érezzük magunkat a másik társaságában, és komoly terveink vannak a jövőre nézve. Most azonban történt valami, ami mindent megváltoztatott. Egyik este elmentem a barátaimmal egy buliba, a kedvesem viszont otthon maradt. Ez nem szokott nálunk gondot okozni, néha ő megy el külön, néha én, nem féltékenykedünkegymásra. Ezen az estén azonban találkoztam egy férfival. Ártatlannak tűnő tánccal indult a dolog, lett belőle egy közös ital, egy beszélgetés, hazaindulás - majd egy csók. A filmekben látni ilyet, egyszerűen behúzott egy kapualjba, én meg nem bírtam ellenkezni. Szinte villámcsapásszerűen törtek rám az érzések, mintha csak tizenéves lennék. Élveztem a pillanatot, élveztem a csókot. De ennél több nem történt.

Négy hónap telt el az emlékezetes este óta, és nem találkoztam többet ezzel a férfival. Őszintén mondhatom, nem táplálok semmiféle érzést iránta, nem tekintek rá úgy, mint egy kezdődő kapcsolatra. Egy dolog azonban megkeseríti az életemet. Leírhatatlan bűntudatom van. A barátom nem sejt semmit, a kapcsolatunkban nem volt törés, sőt még azt is mondhatom, a szex is jobb lett. Jobban ott vagyok, jobban odafigyelek, és örülök, hogy vele vagyok, hogy velem van. De nagyon szenvedek. Be kéne vallanom a félrelépést, de nem érzek elég bátorságot, pedig a kedvesemmel mindig azt az elvet vallottuk, hogy legyünk százszázalékosan őszinték egymással. Valójában nem is értem a hezitálásomat, szinte biztos vagyok abban, hogy a párom megbocsátana. Jogos a bűntudat? Be kell vallanom a csókot?"

A szakértő válasza

A megcsalás az megcsalás, nincs mit szépíteni rajta. Bár "enyhítő körülmények" lehetnek, az erkölcsi megítélésén nem változtat. Viszont a megcsalás legtöbbször nem véletlen, ezért is érdemes a másik félnek is önvizsgálatot tartania, miért is történhetett meg ez az eset. Azt csak zárójelben, hogy általában azt gondoljuk, ez velünk sose fordulhatna elő.

da
A megcsalás legtöbbször nem véletlenül történik. Fotó: Getty Images

Egy ilyen helyzet nagyon jó alkalom arra, hogy ki-ki elgondolkodjék az életén, a kapcsolatán. A fent olvasható történet bennem rögtön azt a kérdést veti fel, hogy mit jelent az, hogy hat éve kapcsolatban élek. Hány évesek lehetnek, van-e közös jövőképük, mondjuk maga szeretne-e már gyereket?

Mások kérdezték Érdekli a téma? Nézze meg a gyakran ismételt kérdéseket, melyek a szexológia témakörében születtek oldalunkon! A kapualjban elcsattant csók szolidabb változata a megcsalásnak, de ettől még teljesen jogos a bűntudata. Az már kérdés, hogy az önbüntetése, a vezeklés nem túlzó-e. Ha esetleg még hónapok múlva is gyötrőnek érzi, akkor felmerülhet az is, hogy a lelke mélyén mégiscsak több érzés húzódhat meg mögötte, mint amit levélben bevallott. Ez bizony lehet valamilyen sérelem, elhanyagoltság érzése, de valószínűleg párosul azzal is, hogy leült a kapcsolatuk. Hogy is szokták mondani? Jól elvagyunk, mint a befőtt...

Valószínűleg ezért is hatott magára annyira felvillanyozóan az a kóbor csók. Kicsit megmozgatta az érzékeit, a nőiségét. Nehéz kérdés, hogy a közös beszélgetéskor elmondja-e a történteket vagy nem. Ehhez több mindent kell végiggondolnia: tényleg azért akarja elmondani, hogy a bizalom ne sérüljön, hogy az őszinteségnek megfeleljen? Tudnia kell, a bizalom mindenképpen sérül, és bizony a kedvese önbizalma is. Ami jó hír, hogy a bűntudat viszont enyhül, ez pedig további kérdéseket vet fel. Vajon nem csak azért akarja mindenáron bevallani a csókot, mert enyhíteni szeretne a bűntudatán, és szó nincs őszinteségről meg fair playről?

Sokszor azonban azért fontos színt vallani, hogy a kapcsolat hosszú távon ne romoljon el. Első lépésként végezzen önfeltárást, tisztázza magában a gondolatait, érzéseit, aztán a helyzetet, a barátját jól ismerve döntse el, elmondja-e vagy nem. Erről magának kell döntenie, nem úszhatja meg a felelősséget. Az a kapcsolat pedig, amely egyetlen csók miatt szakad meg, nem gondolnám, hogy szoros és időtálló lenne.

Névjegy: Bede Zsuzsa

Klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, 1983-ban végezte el az ELTE pszichológia szakát. Dr. Lux Elvira és Dr. Buda Béla tanítványaként már 1984-ben szexuálpszichológusi oklevelet szerzett, majd 1987-ben klinikai szakpszichológusi szakvizsgát tett. Felnőttekkel és tinikkel is foglalkozik, elsősorban érzelmi és párkapcsolati kérdésekkel, lelki problémákkal keresik fel az életükben elakadt páciensek.
A Szex és Párterápiás Egyesület alelnöke.
Weboldala: www.szexhelp.hu

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.