Kérdések és válaszok

Az ejakuláció előtti váladék tartalmaz hímivarsejteket, amelyek alkalmasak a megtermékenyítésre?

Igen, már az ejakuláció előtti váladék is tartalmazhat hímivarsejteket, így terhesség is lehetséges.

2 hete volt abortuszom. Miért kell várnom a szexszel 4 hétig? Mi bajt okozhat, ha nekem nem jelentene fájdalmat vagy más gondot?

4 hét szükséges a nyakcsatorna bezáródásához, ez idő alatt fokozottan van kitéve méhűri fertőzéseknek. Természetesen csak a behatolás tilos, más módon történő közösülés elfogadható 4 héten belül is.

Ha a barátom szex után elment fürödni, és én utána ugyanabban a vízben megfürödtem, akkor lehetek-e terhes?

Ennek a valószínűsége gyakorlatilag nulla, feltéve, ha a közösülés alatt helyesen védekeztek.

Prostituálttal folytatott kapcsolat után tanácsos a nemi szerv környékének speciális folyadékkal való megtisztítását? (Természetesen az óvszer használata mellett.)

A kérdés megválaszolása nagyon nehéz, mert nem kizárt a hímvessző környékének fertőződése, leginkább HPV vírussal. Amennyiben egészséges a bőre, akkor megpróbálhatja a fertőtlenítését.

Létezik gyógyszer korai magömlésre?

Sajnos a korai magömlésnek jelenleg még nincs adekvát gyógyszere sem vényre, sem nélküle.

13 hetes terhes vagyok, és jó pár hete folyamatosan 37-37,2 fok körüli hőemelkedésem van. Ez természetes a terhesség során, vagy kell-e vele komolyabban foglalkozni?

A tartósan magas láz súlyosan magzatkárosító lehet, akár nyitott gerincet is okozhat. A 37 C azonban még nem magas láz, mindazonáltal rejtett fertőzést jelezhet. Lehet: arcüreg, epehólyag, vesemedence, fogágy-betegség is. Ki kell deríteni! Vannak ugyanis olyan (főként húgyúti és fogászati) gyulladások, melyek kifejezetten fokozzák a sikertelen terhesség kockázatát. A rejtélyes betegségének avatott tudora a belgyógyász szakorvos - mivelhogy a tartós hőemelkedés a belgyógyászati differenciál diagnosztika tudományának körébe tartozik. Ne halogassa a kivizsgálást!

Kiegyensúlyozott kapcsolatban élek a barátnőmmel, viszont a szex téren akad egy kisebb probléma. Az előjáték után, mikor megtörténne a közösülés, van merevedésem, viszont amint felteszem az óvszert, a hímvesszőm elernyed. Viszont óvszer nélkül nincs semmi probléma. Mit tehetek?

A jelenség hátterében leginkább pszichés okot látok. Amennyiben az óvszerre feltétlenül szükség van és nem akar javulni a helyzet, akkor javasolt a színes tabletták egyikének kipróbálása, vagy szexológiai tanács kérése.

Cikkek